Annonce
Biler

Selvkørende biler på vej i Sverige - Danmark et stykke efter

I Sverige har man givet tilladelse til indledende forsøg med delvist førerløse biler, men i Danmark er man stadig måneder fra en lignende forsøgsordning.

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar
I en nær fremtid kan der være førerløse biler på de svenske veje.

Transportstyrelsen i Sverige har givet Volvo Cars tilladelse til at teste selvkørende biler på motorveje og mindre strækninger i området omkring Göteborg. Det skriver Di Digital.

Helt førerløse bliver de dog alligevel ikke. Bilerne skal nemlig leve leve op til en lang række sikkerhedskrav under testforsøget. I bilen skal der være en person på forsædet, der hele tiden skal have en hånd på rettet. Bilen må heller ikke skifte spor og der vil være en hastighedsgrænse på 60 kilometer i timen. Det er dog den første godkendte forsøgsordning på offentlige veje.

Sammen med sikkerhedsforanstaltningerne skal Volvo rapportere til Transportsstyrelsen, så man kan sikre, at sikkerheden er i orden. Volvos mål er at kunne lancere deres første selvkørende bil i 2021.

I Danmark er ingen projekter nået lige så langt, men Vejdirektoratet oplyser, at de har modtaget ansøgninger fra to parter, der snart ønsker at igangsætte forsøg.

Det oplyser Andreas Egense, der er leder af afdelingen Transportanalyse hos Vejdirektoratet:

»Vi har modtaget en ansøgning fra Autonomous Mobility, der dog har valgt at sætte arbejdet på standby grundet andre forsøg. Samtidig har vi modtaget en ansøgning fra Aalborg Kommune, som vi har en god dialog med.«

Aalborg Kommune arbejder i øjeblikket på at starte et forsøg op med selvkørende minibusser, der i øjeblikket oplever mest interesse i Danmark. Der mangler blot enkelte papirer fra kommunen, før Vejdirektoratet har modtaget en fuld ansøgning, oplyser Andreas Egense.

Når Vejdirektoratet modtager en ansøgning, tager det mindst tre måneder at behandle den.

En task force bestående af repræsentanter fra Politiet, Færdselsstyrelsen og Vejdirektoratet ser først ansøgningen igennem. Hvis ansøgningen går igennem skal Transportministeren i sidste ende godkende forsøget.

Ifølge Andreas Egense, skal danskerne dog ikke vente længe på at de første forsøgsordninger bliver godkendt:

»Jeg tør ikke melde en endelig dato ud, men hvis vi fik alt materialet til en ansøgning i morgen, så kunne en forsøgsordning i princippet blive godkendt på denne side af jul - hvis vi arbejder hurtigt,« siger han.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her