Annonce
Biler

Rekordsalg af biler før nye miljøkrav

Med næsten 20.670 nye biler på nummerplader blev der solgt rekordmange biler i august, hvor bilforhandlere og importører fik ryddet op i lagrene, før nye miljøkrav trådte i kraft 1. september.

Citroën C3 endte igen i august helt i top som nummer tre. Foto: Christian Schacht

Der er blevet løbet rigtigt stærkt hos landets bilforhandlere i den forgange måned. Her kom nummerplader på næsten 20.700 biler, hvilket er hele 35 pct. mere end august i fjor, hvor der blev solgt godt 15.300 biler, og på bundlinjen ender med det største augustsalg nogensinde.

Der er dog en helt speciel årsag til rekorden. Ud over en stor købelyst hos danskerne har mange importører og forhandlere gjort en indsats for at få ryddet op i lagrene, før de nye miljøkrav trådte i kraft 1. september.

Bilsalget i august

1. Nissan Qashqai 920
2. Peugeot 208 783
3. Citroën C3 686
4. Toyota Yaris 530
5. Renault Clio 526
6. Peugeot 308 498
7. VW Up 488
8. VW Polo 438
9. VW Golf 377
10. Kia Picanto 366
11. Toyota Aygo 350
12. Renault Captur 329
13. Peugeot 2008 323
14. VW Tiguan 313
15. Citroën C1 307
16. Hyundai i20 295
17. Fiat 500 294
18. VW Touran 293
19. Audi A3 292
20. VW T-Roc 291

Kilde: De Danske Bilimportører

Fra denne dato skal de nye biler, der sælges, mindst leve op til de nye Euro 6c-krav, hvor brændstofforbruget skal beregnes og oplyses efter den nye WLTP-norm, der er mere retvisende end NEDC-normen, som har været brugt indtil nu.

EU har dog bestemt, at et begrænset antal af visse udgående modeller må sælges frem til 1. september 2019.

Gamle kendinge

Listens nummer et er en gammel kending, nemlig den høje Nissan Qashqai, mens Peugeot 208 også længe har været blandt bestsellerne. Modeller som Citroën C3 og Kia Picanto er ligeledes godt med i toppen af salgslisten, der også tæller VW Tiguan, Fiat 500 og Audi A3, som ellers ikke plejer at være blandt de 20 øverste på denne.

På listen bemærkes også, at VW-modeller som Polo, Golf og Up er gledet ned ad listen.

VW-koncernen har også mange modeller, som er i venteposition, mens de skal godkendes efter de nye normer. Det forhindrede dog ikke, at Volkswagen igen i august var det mest solgte mærke efterfulgt af Peugeot og Renault.

Direktør hos De Danske Bilimportører Gunni Mikkelsen uddyber augustsalget:

»Vi kan vist godt konstatere, at august måneds bilsalg har braget derudad. Der er blevet underskrevet rigtig mange slutsedler. Tilbuddene har været stærke, og kundernes købelyst har været særdeles høj,« siger han og maner til besindighed.

»Når vi sammenligner med sidste år, er det naturligvis vigtigt at huske, at sidste års salg i august var præget af usikkerhed omkring bilafgifterne, som blev det store diskussionsemne i slutningen af måneden. Det ændrer dog ikke ved konklusionen om, at både august i år og bestemt også de foregående måneder af året har været absolut tilfredsstillende. Vi er oppe på et rekordhøjt antal,« siger Gunni Mikkelsen.

Samlet højt salg

September måned kommer formentlig også til at se usædvanlig ud. En række bilproducenter venter nemlig stadig på at få certificeret bilerne efter den nye WLTP-norm, som er en mere retvisende laboratoritest på rullefelt, der som nævnt er en del af Euro 6c-standarden.

Peugeot 208 er rykket tilbage i toppen og blev nummer to i sidste måned. Foto: Christian Schacht

Den erstattes om et år af den endnu skrappere Euro 6d-standard, hvor bilerne også skal testes i virkelig trafik. Derfor får bilfabrikkerne godkendt modellerne efter denne, nu hvor de er i gang. Samtidig er der for flere af modellerne usikkerhed om leveringstidspunkt og de endelige priser. Så meget peger hen mod, at september vil være endnu en usædvanlig måned, hvor såvel modeltyper som antallet af solgte biler ikke vil ligne det, vi har set indtil nu.

Når der sker omvæltninger, stopper bilkøberne op og afventer. Det kan meget vel også ske i september.

Med et salg, der hedder godt 157.900 biler efter årets første otte måneder, ligger vi et par pct. over samme periode i fjor, hvor salget var på 154.300 biler i den tilsvarende periode. Der er også år til dato tale om et rekordhøjt bilsalg, men det lille efterslæb, som der har været, er nu vendt til et lille plus.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her