Annonce
Biler

Velskabt luksus-minibil får masser af avanceret teknik

Den nye Audi A1 vokser og får et mere markant udseende med tråde til den oprindelige ur-Quattro.

Fronten er markant på den nye Audi A1, der ud over en stor kølergrill bl.a. har køleribber med tråde til den originale ur-Quattro fra 1980’erne. Foto: Audi

Bare fordi man hører til blandt de mindre bilmodeller, er der ingen grund til at sætte sit lys under en skæppe. Den filosofi ser ud til at være fremherskende i Ingolstadt, hvorfra Audi har udsendt de første billeder af den nye A1, som er den finere søstermodel til VW Polo og Seat Ibiza.

Audi A1

Der bliver tre motorer tilgængelige ved markedsintroduktionen:

30 TFSI – trecylindret 1.0 med 116 hk
35 TFSI – firecylindret 1.5 med 150 hk og CoD
40 TFSI – firecylindret 2.0 med 200 hk og 320 Nm
Kort tid efter følger en 25 TFSI trecylindret 1.0 med 95 hk.

A1’eren udsender nemlig med sin markante kølergrill, som næsten fylder hele fronten og har umiskendelige ”her kommer jeg”-signaler. Den er ikke alene domineret af en bred, lav singleframe grill med markerede luftindtag på siderne, men grillen har også tre smalle slidser under kanten, hvilket er et hint til Audi Sport Quattro, som er mærkets rallyikon fra 1984.

Det er historiske signaler, som forstærkes af brede skuldre af skærme og bl.a. sorttonede for- og baglygter samt ditto Audi-ringe, som også skal trække tråde til ur-Quattroen.

A1’eren er en af de mere frække modeller fra chefdesigner Marc Lichtes hånd, der helt som lovet gør Audi-modellerne mere forskellige i deres udtryk.

Personlig instrumentering

Den nye model er også vokset små seks centimeter meter i længden, så den nu måler 4,03 meter, mens højde og bredde er som før. Det gør godt for pladsen indendørs, lover Audi.

Bagagerummet er også vokset, nemlig med 65 liter til 335 af slagsen. Det er tiltrængt i modellen, der kun er vist som femdørs, og hvor den gamle var en trang sag trods skarpe køreegenskaber. Netop køreegenskaberne fremhæves da også i den nye A1.

Det gælder også interiøret, hvor der i basisversionen er digital instrumentering med et kombiinstrument på 10,25 tommer, som kan udvides til Audis virtuelle cockpit, der med mulighed for 10,1 tommer MMI-berøringsskærm og betjening på sort overflade i glas kan tones med LED-lyselementer i 30 forskellige farver.

Indendøre er der mulighed for en fuld digital instrumentering med betjening på store skærmflader. Foto: Audi

Med MMI-navigationsanlægget kan man også få adgang til hybridguidning, der laver ruteberegning med de nyeste informationer fra skyen og også tager højde for den samlede trafiksituation. Systemet byder også på 3D-bymodeller med centrale områder i en række byer og gratis opdateringer op til fire gange om året.

Avanceret udstyr

Den lille Audi kan fås med en række funktioner, som før var forbeholdt de større modeller. Det gælder ud over adaptiv fartpilot og køassístent, der virker fra stilstand op til 200 km/t. ved automatisk S-tronic-gearkasse og fra 30 km/t. ved manuel gearkasse. Men også parkeringsassistent, der kan hjælpe med at få bilen ind på områder med snæver plads.

A1’eren er vokset små seks cm og har fået mere plads indendørs og i bagagerummet. Foto: Audi

I A1’eren kan du også få B&O-lyd, vel og mærke med en effekt på 550 watt, 11 højttalere og 3D-effekt. Det er et system, der hæver sig over det mere enkle B&O Play, der kan fås i en konkurrent som Ford Fiesta Viginale.

Motorprogrammet spænder i første omgang over tre benzinmotorer. Her skal du dog også vænne dig til nye motorbetegnelser, der nu indføres hos Audi. Det drejer sig om en 30 TFSI med en trecylindret 1,0 liters motor på 116, 35 TFSI med en firecylindret 1,5 liters motor på 150 hk og cylinderfrakobling samt en 40 TFI, som er en firecylindret 2,0 liters motor på 200 hk. Kort tid efter følger en 25 TFSI, som er en trecylindret 1,0 liters motor på 95 hk. Der kommer ingen dieselmotorer.

Den nye model lander herhjemme sidst på året. Danske priser og udstyr kendes endnu ikke.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her