Annonce
Biler

Undgå at købe brugt bil med mange fejl

Nogle gange får man købt katten i sækken, når man køber en brugt bil. Men ved at følge en række kan man minimere risikoen for en mandagsbil.

For at minimere den risiko bør man altid købe brugt bil med omtanke, siger Lone Otte, der er leder af FDM's tekniske afdeling. Foto: Colourbox

Når man køber en brugt bil, så er der en risiko for, at man kort tid efter står med eksempelvis fejl på bremsen eller en ødelagt kobling. Og så gik bilkøbet pludselig fra at være økonomisk fornuftigt til at være et dyrt bekendtskab.

For at minimere den risiko bør man altid købe brugt bil med omtanke, siger Lone Otte, der er leder af FDM's tekniske afdeling.

Hun anbefaler, at man passer på med at lade sig forføre af et "alt for godt tilbud", samt at man handler brugt bil med én, man har tillid til.

Tjek før køb af brugt bil
  • Undersøg på bilbogen, om der er restgæld i bilen.
  • Tjek om bilforhandleren har tabt en sag i Forbrugerklagenævnet uden at efterleve den. Se firmatjek på forbrug.dk.
  • Tjek det samme under Ankenævn for biler.
  • Lav altid en slutseddel med en privat sælger.
  • Husk, at man selv skal omregistrere bilen senest tre uger efter bilkøbet ved en privat handel.
Kilde: FDM

Selv om man er bilkøber uden det store kendskab til mekanik, kan man lave noget af fodarbejdet selv, siger hun.

- Som forbruger kan du meget let selv tjekke servicebogen. Du kan også se på bilen, om den er vedligeholdt udenpå, og om den er pæn inde i kabinen, siger Lone Otto.

Disse ting kan indikere, om det er en bil, som er blevet passet og plejet. Og særligt serviceeftersynene er vigtige at kigge efter.

- Bilen har et serviceinterval, hvor noget går på tid og andet på kilometer. Til service får bilen skiftet olie, bliver generelt gennemgået og får udskiftet forskellige dele - den bliver altså vedligeholdt, siger Lone Otto og understreger, at al forebyggelse er bedre end reparation.

Hun anbefaler derfor, at hvis en bil ikke har orden i servicebogen, så skal man vælge en anden, som har. Det råd støtter Jan Lang fra Bilbasen.

- Hvis man har en bil med fuld servicebog og en uden, så vil jeg absolut altid vælge den med den komplette servicehistorik, siger han og fortsætter:

- Fordi sælger har bekymret sig om bilen, men også fordi det er vigtigt i forhold til de forpligtigelser, der kan være fra fabrik, importør og forhandler, siger han.

Når man så har fundet en bil, man vil slå til på, kan det være en god idé at få en anden fagperson til at kigge den igennem for eventuelle fejl og mangler.

- En uvildig fagmand kan blandt andet se på undervognen, som du selv har svært ved, og vurdere, hvor slidt bilen generelt er i forhold til det kørte antal kilometer, siger Lone Otto fra FDM.

Hun foreslår desuden, at man i slutsedlen kan betinge sig, at bilen går fejlfrit igennem en test på et andet værksted.

- Er der så nogle fejl og mangler, så skal det udbedres på sælgers regning, siger hun.

Den type betingelse er ikke nødvendig at stille over for en forhandler, mener Jan Lang fra Bilbasen.

- Jeg synes ikke, at der er behov for at stille den slags krav, med den lange garanti og reklamationsret man har i Danmark, siger han.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her