Biler

Bræk din tunge på en Karoq eller Kodiaq

Bilfabrikkerne disker op med halsbrækkende og nærmest enslydende navne på de mange nye høje crossover-modeller.

Den nye Skoda Karoq slægter ikke kun den større Kodiaq på navnemæssigt, den ligner også storebror op ad dage. Foto: Skoda

Vil du have bilnyheder, anmeldelser og guider på en nem og hurtig måde?
Bestil JP Bilers nyhedsbrev, som kommer hver onsdag kl. 15.00. Tilmelding her.

Færdselspolitiet får fremover meget nemmere ved at gennemføre en spirituskontrol, når bilisterne vinkes ind til siden; bare sig navnene på en halv snes nye crossover-modeller.

Hvis du kan fremstamme Arona, Ateca, Karoq, Kodiaq, T-Roc, Tiguan, Touareg, Crossland X, Mokka X, Grandland X og Qashqai tre gange hurtigt, er du helt sikkert appelsinfri.

Bilfabrikkerne lægger nemlig ikke alene stor energi i at udvikle nye høje biltyper, som kan bestykkes med fantasirigt ekstraudstyr og personlig styling lige fra storskærme til tofarvede lakeringer i pangfarver, navnene skal ikke bare signalere noget nyt og anderledes, de skal også signalere eventyr, som det er tiltænkt med modellerne fra Seat, Skoda, VW, Opel og Nissan.

Eksotiske folkeslag

Her er navne, der tænder andre indre billeder end f.eks. Ford Focus stationcar, som mere lyder af bagagerum med hengemte madpakker og sure træningssko en mørk regnvåd mandag eftermiddag i oktober - frem for Karoq, der smager lidt af safari.

Bilnavnene er da også i stort omfang hentet fra eksotiske folkeslag eller lokaliteter på den sydlige halvkugle.

Spørgsmålet er så bare, om bilforhandlere og købere kløjes i de mange enslydende navne, der kan være umulige at hitte rede i eller udtale korrekt. Vi har allerede oplevet mange branchefolk bytte rundt på modelnavnene, og hos Nissan tog man da også konsekvensen, da den første generation af Qashqai kom for et par år siden, og valgte kort og godt at kalde den QQ.

Navneforviklinger

Det er lidt sværere ved de nye modeller. Opel-folkene kan selvfølgelig kalde modellerne for Cross, Mok og Grand, mens det kniber noget med de andre. Skoda ville have udfordringer ved at kalde Karoq og Kodiaq for Ka og Ko, der nærmere henviser til en Ford-model og ikke peger mod et elegant vogntøj.

Den nye Golf-klasse store VW T-Roc får snart følgeskab af en T-Cross i Polo-klassen. Foto: VW

Opel Grandland X er den største i en modelrække, som også tæller Crossland X og Mokka X. Foto: Opel

Modeller med flere år under hjulene har det ikke nødvendigvis nemmere, ovenikøbet hvis mærket også giver taleudfordringer. Tag bare koreanske Ssangyong, som er relanceret i Danmark og markedsfører Actyon Sports pickup.

Fremtiden byder på endnu flere

Men hvis du tror, det bliver nemmere i crossover-klassen i de kommende år, så glem det. VW’s kommende lille crossover i Polo-klassen kommer til at hedde T-Cross, mens Skoda til sin pendant ifølge engelsk motorpresse overvejer navne som Avila, Aratan, Aron, Amiq eller endda Anuq.

I den største klasse har Seat hele fire muligheder i spil til den kommende store pendant til Kodiaq, nemlig Alboran, Aranda, Avila og Tarraco.

Så der er lagt op til fortsat sprogforbistring derude i kabinerne i de højere crossover-luftlag, hvor der ikke alene er udsigt til større vidder, men også bredere sprogforståelse.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her