Annonce
Båd

Motorbåde til søulke og badedyr

Bådsalget er på vej op igen, og det gælder både brugte og nye motorbåde. Køberne deler sig i to grupper: Den ene foretrækker den hurtige, frække speedbåd til dagture, og den anden ønsker sig en solid motorbåd til længere ture og hygge i havnen.

En speedbåd til sjov og i de varme sommerdage kan fås brugt fra 50.000 kr. Det vigtigste er, om motoren har power nok til at trække vandski og andet legetøj – 80 hk er minimum.

Efter nogle år med stilstand i salget af både går det nu lidt bedre. Niels Nielsen fra Dansk Marine Center fortæller, at salget er acceptabelt, så der er grund til optimisme.

Men hvad er det, folk vil have?

»De yngre går efter sjov på vandet. De sejler slet ikke tursejlads, men går efter dagture med leg og sjov på vandski, og så skal båden helst være hurtig og trailbar.«

Det sidste tager i øvrigt ofte fusen på de unge, fortæller han, da det ofte kræver et nummer større bil for lovligt at traile båden.

»Så det ender tit med en fast havneplads, da de unges økonomi ikke også er til en større bil,« siger Niels Nielsen.

Ingen vedligeholdelse

De fleste familier køber primært nyere brugte både eller helt nye. De må ikke være over 10 år gamle og skal helst være med dieselmotor. Der er både sejlere og ikkesejlere blandt dem, der køber motorbåd.

»I vore dage er der næsten ingen, der gider bruge tid på reparationer, og mange har heller ikke forstand på det,« siger Niels Nielsen og pointerer, at det er meget vigtigt for køberne, at båden er ren og indbydende. Det gælder også for motor og motorrum. Er båden beskidt, bliver den ikke solgt.

Komforten tæller

Familierne lægger især vægt på, at der er varme om bord, og så skal der være varmt og koldt vand samt fornuftige bade- og toiletforhold. Bådene er sjældent under 30 fod, for køberne vil have god plads og ikke krybe rundt. Derfor er de også villige til at betale for at få den helt rigtige båd.

Gode begynderbåde til fornuftige penge

»Prisniveauet for denne gruppe begynder typisk ved 750.000 kr.,« siger Niels Nielsen.

Mens indgangsbilletten for at købe ny eller brugt speedbåd er betydeligt lavere – her kan man komme på vandet fra 50.000 kr., og så kan båden også bruges til sjov med vandlegetøj som tubes og vandski.

Det er Niels Nielsens indtryk, at mange vælger en motorbåd i stedet for et sommerhus; de vil gerne have det maritime aspekt med.

Familiens fornuftige og dyre valg

Max Seidenfaden er fyldt 68 år og er i gang med sin motorbåd nummer to.

En Marex 320 er en bundsolid og velsejlende båd til familien eller til sejlerparret, der ønsker at tage på sommertogt i Skandinavien. Eneste downside er prisen på 1.8 mio. kr.

Efter to blodpropper trængte behovet for en nem og fornuftig motorbåd sig på for Max Seidenfaden. Kravet til en ny båd var, at den skulle være stor nok til børn og børnebørn, og så skulle den være nem at vedligeholde.

»Men det var også vigtigt for mig og min kone, Conny, at den var med en motor, som jeg kunne håndtere, da jeg som gammel sejlbådssejler ikke er så vant til at sejle for motor. I den gamle motorbåd, jeg havde, var motoren så hidsig, at den næsten ikke var til at styre i havn. Den nye motor er stille og rolig, og den er så lydløs, at det næsten er som at sejle for sejl,« fortæller Max.

Alle pengene værd

Valget faldt på en spritny Marex 320 Aft Cabin Cruiser, der blev købt i maj i år. Båden var dyr, men er ifølge Max alle pengene værd.

Her er båden til ferieturen

»Vi havde mange tanker om en ny båd. Den skulle være rummelig, sødygtig og behagelig i hårdt vejr og ikke mindst manøvredygtig. Den har det hele, kan klare hård sø, og det er en solid båd. Der skulle også være plads til vores børn og børnebørn, og det er der med to store kahytter og en meget stor salon,« siger Max.

Det hurtige og sjove valg

Michael Ankjær på 48 år har kone og tre børn. Ingen i familien er sejlere, men en flytning til en lille by på Øresundskysten med få meter til havn og vand gjorde udslaget – båd skulle der til. En lille, hurtig båd til badeture og sjov fritid.

Uden andre forudsætninger end at ville have det sjovt på vandet har Michael Ankjær købt en Quicksilver 555 med en 115 hk Mercurry på hækken. Børnene er helt klart med på spøgen.

Michael Ankjær har ingen maritim baggrund og har ikke forstand på både, fortæller han, så valget var nemt – det skulle være en ny båd.

»Vi ville have en båd, vi kunne have det sjovt i, og som er let tilgængelig,« fortæller Michael.

Familien har ingen lyst til ferie eller weekendture i båden. Den skal udelukkende bruges til korte dagture, til at ligge for anker og bade fra og måske til lidt vandski. Derfor har den også en god stor påhængsmotor på 115 hk.

»Vi kiggede lidt rundt og fik god hjælp af en af vores naboer, der ejer en bådudstyrsforretning,« siger Michael Ankjær.

Der findes et væld af vandlegetøj til at smide efter speedbåden. Det er sjovt for både voksne og børn.

Praktiske krav

Han fortæller, at de egentlig ikke havde så mange krav til båden, men der var nogle praktiske ting, der skulle være i orden.

»Man skulle kunne gå rundt om cockpittet, og så valgte vi én med en høj ræling, så vi ikke får så meget vand om bord, når vi sejler. Kahyt var lige meget, da vi ikke skal på weekendture, men et soldæk var vigtigt.«

Valget faldt på en Quicksilver 555, en lille motorbåd, men med fin plads til hele familien på en dag- eller badetur.

Prisbillig og praktisk båd til lystfiskeren

Som nævnt har Michael Ankjær ikke forstand på hverken både eller motorer. Og som så mange moderne familiefædre har han hverken tid eller lyst til at vedligeholde en båd.

»Det skal være let og nemt tilgængeligt, for når vi skal på vandet, er det ofte en spontan beslutning,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Mest læste Båd
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her