Vælg de rigtige vinduer

Der er mange ting at tage højde for, når man skal vælge vinduer til sit nybyggede hus. Skal de være i træ eller aluminium, kan man selv montere, og hvad skal man være opmærksom på? JP har talt med nogle eksperter, der hjælper dig godt på vej.

Artiklens øverste billede
Moderne vinduer isolerer så effektivt, at de kan benyttes til at skabe en hel ydervæg af glas.

Der åbner sig en hel verden af vinduer, når man først går i gang med at undersøge markedet.

Der findes et hav af vinduesproducenter i Danmark, så det handler om at gøre sig klart, hvad man går efter, og hvad der passer bedst til det hus, man bygger – både byggeteknisk og arkitektonisk.

Grundlæggende er der dog alligevel nogle ting, man kan tage højde for, uanset om man er til klassiske sprosser og buede overstykker eller moderne vinduespartier og ovenlys.

Start med DVV

Tine Sode, fagredaktør hos Bolius, anbefaler, at man først og fremmest vælger nogle vinduer, der er DVV-mærket. DVV står for Dansk Vindues Verifikation, der er en uvildig organisation, som kontrollerer vinduesfabrikkernes kvalitetsstyring og færdige produkter nogle gange årligt. Hvis et vindue er DVV-mærket, lever det op til en række krav til bl.a. konstruktion, ydeevne og overflade.

»Man er godt på vej, hvis man vælger vinduer fra producenter, der er DVV-mærket. Det er der mange danske producenter, der er, men det er ikke alle, og det skal man være opmærksom på,« forklarer Tine Sode.

En anden ting, der er vigtig, er, at man vælger nogle energirigtige vinduer. Vinduer, der har en lav U-værdi er dem, der har det mindste varmetab, og hvis man vælger energirigtige vinduer, kan man spare mange penge på sin varmeregning.

»Vinduer udgør godt 50 pct. af husets facade, og der kan slippe rigtig meget varme ud ad dem. Men heldigvis kan man næsten ikke få andet end lavenergivinduer i dag,« siger Tine Sode.

Vælg lavenergi

Jens Kjær Christensen,tømrermester i TK Huse, forklarer også, at næsten alle vinduer i dag er klassificerede som energirigtige, også de ganske almindelige og klassiske vinduer, der er de mest populære. Hvis man alligevel går efter det mest energirigtige som muligt, foreslår Jens Kjær Christensen, at man vælger vinduer fra PRO TEC.

»De har især specialiseret sig inden for lavenergi. De er langt fremme med U-Værdien og er lige et hestehår foran andre producenter. Så hvis man vil bygge et passivhus, er det et godt sted at starte,« forklarer han.

Et passivhus er et hus, der bruger minimal energi, så man eksempelvis ikke skal tilføre det varme. »Vi er endnu ikke så langt fremme i Danmark med passivhuse som for eksempel i Tyskland. Men det begynder så småt at komme, og her spiller vinduerne en stor rolle. De lukker meget varme ind, men lukker også meget ud.«

Gør det selv eller ej?

Der er mange gør det selv-folk, der giver sig i kast med selv både at måle op til og montere vinduer. Og det kan virke tillokkende, først og fremmest fordi der er mange penge at spare. Men både Tine Sode og Jens Kjær Christensen anbefaler, at man tager sine forbehold, før man går i gang. Det er især vigtigt at notere sig, at alle vinduer produceres efter bestilte mål og først, når der er underskrevet en kontrakt, som køber hæfter for, hvis det er vedkommende selv, der har målt op.

»Man kan ikke bytte vinduerne, hvis målene ikke var korrekte. Der er ingen vinduer på lager. Jeg har været ude for flere gange ikke at kunne montere nogle vinduer, fordi køber selv har målt op og har gjort det forkert. Så står man der med håret i postkassen og må starte forfra. Det er en dyr ekstraregning,« siger Jens Kjær Christensen.

Tine Sode forklarer, at selve monteringen også er vanskelig, og at man risikerer skævheder, hvis det ikke gøres korrekt. Der er især mange, der kommer til at bruge diffusionstæt (fugttæt) fugemasse på både yderside og inderside, fordi de tror, de opnår bedre tæthed.

»Men sådan er det ikke,« forklarer Tine Sode og uddyber:

»Vinduerne rådner på kortere tid, hvis man har fuget med tæt fugemasse mellem vinduet og murværket. Derfor skal man sætte sig godt ind i det, hvis man selv skal gøre det.«

Jens Kjær Christensen understreger desuden, at garantien på vinduerne ikke dækker, hvis noget går galt, og man selv har monteret. »Producenten kan se, hvis vinduerne er monteret forkert, og så vil de ikke dække det, hvis der opstår et problem. Så man skal gøre op med sig selv, hvor meget flair man har.«

Vinduets udtryk er vigtigt

Men inden man overhovedet når så langt at skulle måle op og montere, er der også mange valg, når det kommer til vinduets udseende og udtryk. Også her er der nogle faldgruber, man skal undgå, og Tine Sode forklarer:

»Det er meget moderne med hvidt i hvidt, for eksempel hvidpudsede huse med hvide vinduer. Men det gør faktisk, at vinduerne kommer til at se mindre ud. Det er vigtigt med noget kontrast, og hvis man vil have ruderne til at se større ud, er det en god idé at vælge en sort vinduesramme på et hvidt hus.«

Tine Sode tilføjer, at vinduer traditionelt altid har haft en farve:

»Hvis man kigger på gamle bygninger, vil man ofte se, at vinduerne er grønne eller teglrøde, fordi det giver liv til facaden.«

Og liv på en facade er ifølge Tine Sode noget af det, der er allervigtigst at huske på, når man bygger et nyt hus.

Husets øjne

»Man kan skabe liv på facaden ved at tænke over, hvor man placerer vinduerne. Vinduer er husets øjne, og hvis man får lavet en forkert placering, kan husets facade komme til at se træt ud, fordi øjnene hænger. De kan sidde alt for lavt eller ikke være symmetrisk placeret. Det kan faktisk ikke understreges nok, hvor vigtig vinduernes placering er.«

Af samme grund anbefaler både Tine Sode og Jens Kjær Christensen, at man får råd og vejledning af en arkitekt, når man skal vælge vinduer. De kan også hjælpe, hvis man har nogle meget individuelle ønsker, der ligger langt fra standardmål.

Uanset hvor kreativ man har lyst til at være, forklarer Tine Sode, at man grundlæggende skal tage udgangspunkt i den type hus, man bygger.

»Til det moderne hus vil jeg anbefale vinduer i aluminium. Det giver mere lys, fordi rammen er smallere. En træramme er næsten dobbelt så bred, fordi træ ikke er lige så stærkt som aluminium, som er meget mere stift og bedre kan bære store konstruktioner.«

Alu eller træ

Hvis man vælger trævinduer, skal man desuden være opmærksom på, at de følger med husets ældning på en anden måde end aluminium: »Trævinduer patineres på en anden måde og ældes med en anden ynde end aluminium. Det er en smagssag, om det er det, man vil have,« siger Tine Sode.

Jens Kjær Christensen forklarer, at det netop er dilemmaet mellem det klassiske træudtryk og ældning og vedligeholdelse, der har gjort de såkaldte træ/alu-vinduer så populære.

»Det er dem, der sælges allerflest af. Det er sådan set et ganske almindeligt trævindue, der er lavet af træ hele vejen igennem, men så er der sat aluminium uden på træet på den side, der sidder udenfor.«

Og et træ/alu-vindue nedbrydes ikke af solen, fordi aluminiummet beskytter.

»Man kalder dem også vedligeholdelsesfrie vinduer, fordi man slipper for at male. Men man har fortsat fornemmelsen af, at det er et trævindue. Det er en god kombination,« tilføjer Jens Kjær Christensen.

Tine Sode understreger dog, at der er andre ulemper ved de vedligeholdelsesfri vinduer:

»Hvis der sker en skade på selve ruden eller rammen, skal man udskifte hele profilen omkring vinduet. Og det er en dyrere løsning end at male selv.«

Derfor anbefaler Tine Sode, at man overvejer, om man helst vil lave noget malearbejde selv en gang hver femte eller syvende år, eller om man vil købe vedligeholdelsesfri vinduer, som kan gå hen og blive det dyreste.

»Hvis skaden så ikke sker, er de vedligeholdelsesfrie vinduer billigere, men det ved man jo aldrig.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.