Undersøgelse: Fedtafgiften virker ikke
Et flertal af danskerne siger, at fedtafgiften ikke har ændret deres adfærd.
Den omstridte fedtafgift, der skal få danskerne til at spise sundere, har ikke haft den ønskede effekt, siden den trådte i kraft den 1. oktober 2011.
I hvert fald ikke ifølge en repræsentativ undersøgelse lavet af Userneeds for Landbrug & Fødevarer blandt 1042 forbrugere.
Her svarer 77,9 pct. f.eks., at de forbruger den samme mængde kød, mejeriprodukter, olier og andre varer, der indeholder mættet fedt.
Ligeledes svarer 72,7 pct., at fedtafgiften "slet ikke" har gjort dem sundere.
Handler om penge
I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer tager man resultatet som et udtryk for, at afgiften før afskaffes.
"Det her er jo et tydeligt bevis på, at man ikke gør danskerne sundere ved at tvinge endnu en afgift ned om ørene på dem. Det handler selvfølgelig om at skaffe penge til statskassen. Nu hvor hverken befolkningen eller nogen af de politiske partier bakker op om afgiften, skal den selvfølgelig fjernes. Og det kan kun gå for langsomt," udtaler Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.
Sukkerafgift i modvind
I undersøgelsen er der også spurgt til den sukkerafgift, som skal træde i kraft 1. januar 2013.
Også her er de adspurgte skeptiske over for sundhedseffekten.
På spørgsmålet "I hvor høj grad tror du, at en afgift på sukkerholdige varer som yoghurt, survarer (f.eks. rødkål, asier) og ketchup vil gøre dig sundere?" svarer 76,2 pct. "slet ikke", mens 5,2 pct. svarer "i høj grad" eller "i nogen grad".
Der er spurgt særligt til yoghurt, survarer og ketchup, fordi disse fødevarer reelt stiger i pris, når afgiften træder i kraft. Andre sukkerholdige fødevarer kan allerede være pålagt afgifter, men stiger ikke yderligere i forbindelse med sukkerafgiften.