Annonce
Livsstil

Undersøgelse: Fedtafgiften virker ikke

Et flertal af danskerne siger, at fedtafgiften ikke har ændret deres adfærd.

Fedtafgiften produkter, der indeholder meget mættet fedt dyrere. Foto: Casper Dalhoff

Den omstridte fedtafgift, der skal få danskerne til at spise sundere, har ikke haft den ønskede effekt, siden den trådte i kraft den 1. oktober 2011.

I hvert fald ikke ifølge en repræsentativ undersøgelse lavet af Userneeds for Landbrug & Fødevarer blandt 1042 forbrugere.

Her svarer 77,9 pct. f.eks., at de forbruger den samme mængde kød, mejeriprodukter, olier og andre varer, der indeholder mættet fedt.

Ligeledes svarer 72,7 pct., at fedtafgiften "slet ikke" har gjort dem sundere.

Handler om penge

I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer tager man resultatet som et udtryk for, at afgiften før afskaffes.

"Det her er jo et tydeligt bevis på, at man ikke gør danskerne sundere ved at tvinge endnu en afgift ned om ørene på dem. Det handler selvfølgelig om at skaffe penge til statskassen. Nu hvor hverken befolkningen eller nogen af de politiske partier bakker op om afgiften, skal den selvfølgelig fjernes. Og det kan kun gå for langsomt," udtaler Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Sukkerafgift i modvind

I undersøgelsen er der også spurgt til den sukkerafgift, som skal træde i kraft 1. januar 2013.

Også her er de adspurgte skeptiske over for sundhedseffekten.

På spørgsmålet "I hvor høj grad tror du, at en afgift på sukkerholdige varer som yoghurt, survarer (f.eks. rødkål, asier) og ketchup vil gøre dig sundere?" svarer 76,2 pct. "slet ikke", mens 5,2 pct. svarer "i høj grad" eller "i nogen grad".

Der er spurgt særligt til yoghurt, survarer og ketchup, fordi disse fødevarer reelt stiger i pris, når afgiften træder i kraft. Andre sukkerholdige fødevarer kan allerede være pålagt afgifter, men stiger ikke yderligere i forbindelse med sukkerafgiften.

Regeringen vil af med fedtafgiften

 

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her