Hver fjerde føler sig jævnligt ensom

Netværkssamfundet med Facebook og Twitter er benhårdt og fører til voksende ensomhed.

Artiklens øverste billede
Efter års ensomhed overvejede Kasper Nielsen som 18-årig selvmord. Men redningen kom fra forstående forældre og mødet med Ventilen, som er et netværk for ensomme unge. Læs hans historie i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Vi har hundredvis af venner på Facebook, vi kan chatte med venner og med fremmede døgnet rundt og skype med folk på den anden side af kloden.

Alligevel føler mere end hver fjerde dansker sig ensom i større eller mindre grad, og hver 14. dansker (7 pct.) siger, at han eller hun slet ingen nære venner har eller kun har én.

Det viser en spørgeundersøgelse blandt mere end 1.000 danskere, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Næsten 27 pct. af de adspurgte danskere svarer, at de i ugen inden undersøgelsen har følt sig ensomme hhv. nogle gange, for det meste eller hele tiden. De unge ser ud til at være hårdest ramt. Godt 40 pct. af de 18-25- årige svarer, at de i mere eller mindre grad har følt sig ensomme i ugen op til undersøgelsen.

Ensomme ældre og unge

»Det stemmer godt overens med forskningen. Vi ved, at savnet efter nære relationer er størst blandt de unge og blandt de ældste ældre,« siger Mathias Lasgaard, som er psykolog og ensomhedsforsker på Syddansk Universitet.

Han peger på, at unges ensomhed kan være særligt alvorlig:

»Det at være ensom i ungdomsårene er ikke bare forbundet med savn af kontakt, men også med opfattelsen af at være mislykket som ung,« siger han.

Hos Livslinien, som er en landsdækkende anonym rådgivningslinije for ensomme og selvmordstruede, vurderer rådgivningsfaglig medarbejder Mia Moreno, at ensomheden er voksende.

For 10 år siden fik Livslinien omkring 4.000 opkald om året, i fjor kontaktede mere end 13.000 mennesker Livslinien, og omkring en tredjedel af henvendelserne handlede direkte om ensomhed.

»Når det gælder de unge, føler mange sig ensomme, også selv om de måske har venner og en god familie. De har svært ved at føle, at de hører til og passer ind. For de voksne og de gamle handler ensomheden oftere mere konkret om mangel på socialt netværk,« siger Mia Moreno.

Internetværkernes bagside

Ifølge ph.d. i religionsvidenskab, forfatter og foredragsholder Iben Krogsdal skal forklaringen på den stigende ensomhedsfølelse især findes i netværkssamfundet, hvor vores sociale liv, kommunikation, venskaber, arbejdsrelationer etc. dyrkes gennem netværk som Facebook, Linked In, Twitter etc., og hvor ens sociale status eller mangel på samme bliver meget synlig.

»Det lyder smukt og fint, at vi alle sammen skal netværke med hinanden, men netværkssamfundet er et benhårdt samfund. Problemet er, at netværkene er uforpligtende fællesskaber, som dybest set beror på, at man skal bruge hinanden til noget. Venskaber og kontakter knyttes ikke ud fra sympati eller interesse, og man samler på de succesrige forbindelser – ikke på de svage. Man kan nemt komme til at føle sig ensom, når man måler sig op mod andre folks hundredvis af venner,« siger Iben Krogsdal.

 

  • Læs mere om Rambøll-undersøgelsen i Morgenavisen Jyllands-Posten og mød Kasper Nielsen, der fandt en vej ud af ensomheden.
  • Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst. Klik her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.