Danskerne har en enestående alkoholkultur
Der findes to historier om dansk alkoholkultur.
Den ene siger, at vores drikkevaner ødelægger familier og venskaber. At næsten en million danskere drikker for meget, og at 3.000 hvert år dør af druk.
Den anden hævder, at vores alkoholvaner er en genvej til hygge, at drikkeriet ryster os sammen, og at en fodboldkamp kræver sin tredje halvleg.
Begge historier er sande, og begge bliver fortalt - den første af staten, den anden af os selv. Det skriver Dagbladet Information.
Har altid drukket
På Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, fortæller Karen Elmeland, at danskerne altid har drukket meget. Vores nuværende forhold til alkohol er dog accelereret med 1960'ernes velfærdsboom.
I årtierne frem til 1960'erne havde vi i Danmark en såkaldt tør alkoholkultur, fortæller Karen Elmeland.
Det betød ikke, at vi ikke drak. Men det betød, at vi hovedsageligt drak til fester og særlige lejligheder med det formål at opnå beruselse - i modsætning til middelhavslandenes våde alkolholkulturer, hvor vin var og stadig er en fast del af hverdagsmåltidet.
Sydlandsk kultur importeret
Med charterturismen begyndte danskerne at importere den sydlandske vinkultur, men uden at gøre op med vores eksisterende øl- og ruskultur.
Resultatet er, at alkoholforbruget siden 1960 er mere end fordoblet fra 5,4 liter ren alkohol om året til 11,6 liter pr. voksne dansker over 14 år.
»Man kan sige, at vi har taget det bedste - eller det værste - fra begge verdener og kombineret det til en alkoholkultur, der bedst kan beskrives som intensiv,« siger Karen Elmeland til Information.
Kilde: Information