Julen er en brandfarlig fest

Antallet af brande eksploderer i december. Se hvordan du bedst sikrer dit hjem.

Artiklens øverste billede
Julen er hjerternes og ildebrandenes fest. Foto: Falck

Snart begynder juletravlheden, som for brandvæsenets vedkommende består i at slukke ildebrande i danske hjem.

Kalenderlys, adventskrans og juledekorationer er fast inventar i den danske julehygge, men kombinationen af levende lys og knastørt gran er samtidig årsag til, at der i gennemsnit opstår 50 pct. flere brande sammenlignet med årets øvrige måneder.

Langt de fleste brande kan dog undgås eller hurtigt stoppes, hvis blot man følger nogle enkle råd. Og det vigtigste råd af dem alle er ifølge Falck at sikre sin familie imod at blive taget på sengen, mens ilden langsomt breder sig i hjemmet.

Røgalarmen er vigtigst

"Først og fremmest bør ethvert hjem have mindst én røgalarm. I Norge har det i mange år været et lovkrav, at alle beboelser skal have en røgalarm, og i Sverige har en undersøgelse vist, at røgalarmer er den bedste og billigste brandforebyggelse," oplyser Jørgen Mieritz, der er brandchef i Falck.

Inden det kommer så vidt, bør man dog træffe en række sikkerhedsforanstaltninger, der kan forhindre branden i at opstå og brede sig. Man skal især være opmærksom på, hvordan man placerer de levende lys.

"Det er vigtigt, at lysene ikke står op ad brændbart materiale eller tæt på gardiner. Hvis flammerne får fat i gardiner eller lignende, kan de føre til en voldsom brand. Så tænk grundigt over, hvor du stiller fyrfadslys, og sæt dem frem for alt i en form for lysestage," siger Jørgen Mieritz.

Pas på børn og husdyr

Ifølge brandchefen kan det desuden vigtigt, at man aldrig lader levende lys brænde uden opsyn.

Og har man små børn eller husdyr, skal man sørge for at placere de levende lys så højt, at pilfingre og logrende haler ikke kan komme til at sende ilden på afveje.

Han opfordrer også til, at stearinlys stabiliseres med folie, og at adventskranse, der hænger fra loftet, fastgøres med ståltråd og ikke blot hænger i et rødt bånd.

Sådan slukker du ilden

Skulle der gå ild i nisselandskab og julepynt, giver Falck en række gode råd til, hvordan man begrænser skadernes omfang.

Ved mindre brande kan en danskvand være et effektivt brandslukningsredskab. Man skal blot ryste flasken og holde en anelse for åbningen, mens man sprøjter vand over ilden. Er der tale om en større brand eksempelvis i et juletræ, bør man benytte en spand med vand eller en almindelig pulverslukker.

"En anden effektiv måde at slukke en mindre brand, er at kvæle ilden med et brandtæppe. Denne metode kan man eksempelvis bruge, hvis en adventskrans falder ned," siger Jørgen Mieritz.

På landets Falck-stationer kan man købe en basis sikkerhedspakke, der indeholder to røgalarmer, et brandtæppe og en 2 kg. pulverslukker.

LÆS OGSÅ: Hvert femte hjem har ingen røgalarm

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen