Klumme: Mindful øl-drikning

Jeg kan godt lide øl, og det sidste stykke tid har jeg eksperimenteret med mindful øl-drikning.

Artiklens øverste billede

Det har gjort, at jeg nu drikker mindre øl, uden at jeg egentlig har prøvet på at drikke mindre. At drikke min øl mindful har især gjort, at jeg nyder hele øllen meget mere.

Jeg kan godt lide at gå ud en gang imellem og drikke øl med en god kammerat. Det er nok en mandeting. Før i tiden var jeg ret sanseløs i mit forhold til øl. Jeg bildte mig ind, at jeg gik meget op i øl, for det skulle altid være nogle meget specielle øl. Men jeg opdagede på et tidspunkt, at jeg faktisk kun smagte rigtigt på den første mundfuld. Derefter var det snakken og det sociale, der var i forgrunden.

Jeg tænkte, at jeg måske gik glip af rigtigt meget smag og nydelse ved at være så fraværende i min øl-drikning. Så jeg gik i gang med at drikke øl på samme måde, som jeg spiser, dvs. med bevidst nærvær, for at undersøge, hvad der egentlig foregår.

Jeg blev bekræftet i, at de første mundfulde af en god øl smager rigtigt godt. Men jeg opdagede også, at smagen og nydelsen hurtigt aftager. Øl nr. to smagte aldrig lige så godt som øl nr. et. Det sker, fordi smagsløgene hurtigt vænner sig til en bestemt påvirkning.

Mit mål var simpelthen at finde frem til, hvordan jeg kan få maksimal nydelse ud af at drikke de øl, som jeg allerbedst kan lide. Jeg kastede mig også over nogle stærke, belgiske øl, som jeg tidligere kun har drukket sjældent af frygt for, at de smager så godt, at jeg ikke kan styre mig og ender med at blive mere fuld, end jeg vil være. Den første øl smagte himmelsk, men da jeg kom til nr. to, så var det som at drikke en helt anden øl - en rigtigt dårlig øl. Min hjerne havde fået så meget smag og nydelse ved at drikke med nærvær, at lysten til at drikke mere forsvandt.

Konsekvensen er, at jeg nu har meget svært ved at drikke mig rigtigt fuld, altså beruset, så længe jeg insisterer på, at jeg vil nyde hver mundfuld. Til gengæld får jeg fornemmelsen af, at jeg netop bliver rigtigt 'fuld' ved at drikke på denne måde, fordi jeg virkelig mærker, hvordan jeg bliver fyldt op af øllen i min krop. Jeg er også blevet bevidst om, hvordan jeg før i tiden - når jeg en sjælden gang havde drukket øl med det primære formål at blive beruset - efter kort tid begyndte at rette opmærksomheden væk fra selve øllen, da det ellers ville være umuligt at drikke videre.

Hvis jeg nu vil have mere alkohol, end hvad der er i to øl, så er jeg nødt til at skifte over til vin eller drinks. Det giver en anderledes smag, som jeg så kan nyde i nogle mundfulde, indtil den også forsvinder. Hvis jeg har været en tur gennem vin og drinks, så kan det være, at lysten til øl er vendt tilbage.

Denne mekanisme gør sig også gældende ved den sædvanlige form for alkoholdrikning i den danske kultur. Mange har erfaret, at de bliver mere fulde eller får værre tømmermænd, hvis de blander. Det skyldes simpelthen, at man så kan drikke meget mere alkohol, før man bliver sansemæt. Som regel gider jeg ikke være særligt beruset, og jeg gider specielt ikke have tømmermænd dagen efter. Derfor holder jeg mig til én slags alkohol ad gangen.

Julefrokostsæsonen begynder snart. Her er den danske drukkultur særligt tydelig. Det er nok ikke realistisk at skifte til en fransk nydelseskultur sådan lige med ét. Men det er min erfaring, at man sagtens kan praktisere mindful øl-drikning i et drukorienteret selskab. De andre lægger ikke mærke til, hvor min opmærksomhed er. Mindful alkohol-drikning kræver ikke nødvendigvis, at man sidder ovre i hjørnet i lotusstilling og drikker i stilhed, mens de andre snakker og fester på livet løs.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.