Han lader historien tale
Man spørger ikke om prisen, når man køber Zhu Xiaojies design. Hans møbler er designet til velhavende kinesere, som er trætte af dårlig kvalitet.
Man kan godt få den tanke, at Zhu Xiaojie altid vælger den længste omvej til sit mål. For eksempel når man betragter hans Skolestol med de spinkle arm- og ryglæn i træ. Tilsyneladende. For den spinkle konstruktion er ikke i stand til at bære, hvis den bygges op i træ. Derfor er det stålrør, men beklædt med tynde, polerede trærør, som giver illusionen af et blødt materiale og refererer til gamle kinesiske teknikker med bambus.
Eller kig engang på konstruktionen af den høje ryg på den såkaldte kjolestol, beklædt med mink, som er klippet og indfarvet med smukke roser. Eller trækanten på den runde bordplade af glas, som er fantastisk at røre ved, men må være umanerlig svær at få bøjet på den rigtige måde.
Den kinesiske designer Zhu Xiaojie designer ikke møbler, som kan konkurrere på prisen. Han definerer selv sin målgruppe således:
»Det er velhavende kunder, som søger en højere livskvalitet. Uddannede mennesker, som har rejst meget, og som sætter pris på skønhed.«
Og han vil meget gerne tage afstand fra den moderne, kinesiske kopikultur.
»Fra historien har vi lært, at den, som kun modtager, bliver selv taget. Som én af Kinas berømte malere, Qi Bai Sni, har udtrykt det: Lær af mig, og du vil overleve; kopier mig, og du vil dø.«
Tværtimod har han gammelt, kinesisk håndværk som ideal og har fanget den nye trend blandt rige kinesere: at lade historien tale gennem designet. Ikke blot Kinas historie, men også Zhu Xiaojies historie om en producent, som har en idé og kompromisløst fører den ud i livet. De fleste af Zhu Xiaojies møbler har referencer flere hundrede år tilbage i tiden, hvor flere af hans stole direkte refererer til Ming-klassikere.
»I Kina siger man, at lige så langt, du kan se tilbage i tiden, lige så langt kan du se frem. Og Kinas historie går over 5.000 år tilbage,« smiler han.