Coop: Dårlig idé at forbyde plasticposer
EU-Kommissionen overvejer, om plasticposer skal forbydes. Synd for forbrugeren, mener Coop.
Det bliver i disse dage diskuteret i EU-Kommissionen, hvad der kan gøres for at mindske forureningen med bæreposer af plastic.
Et forslag er at forbyde poserne helt, men det mener forbrugerpolitisk konsulent ved Coop, Mogens Werge, er en dårlig idé.
"Jeg synes, at det virker som symbolpolitik, det ville være overdrevet at forbyde dem. Kunderne skal have mulighed for at bære sine varer hjem i en billig pose," siger han til jp.dk.
Plasticsuppe i Middelhavet
Ifølge EU-Kommissionen flyder der 500 ton plasticposer rundt alene i Middelhavet. I gennemsnit bruger hver europæer 500 poser om året, og langt de fleste bruges kun én gang.
I stedet for at forbyde dem, mener Mogens Werge, at danskerne skal trænes i at genbruge de dyre plasticposer, som man køber i supermarkedet.
"Jeg bliver rystet, når jeg ser mine bekendte bruge dem som skraldeposer. Det er alt for dyrt og spild af ressourcer," fortæller han.
Miljørigtige poser
Et alternativ, som flere dagligvarebutikker allerede har indført er stofposer, genbrugsplastic og poser fremstillet af majs.
Stofposerne koster i Coops butikker omkring 20 kr. mens en stor plasticbærepose kan købes for 2,75 kr..
I Danmark har der siden 1994 været grønne afgifter på plasticposerne, hvilket gør, at de er dyrere end i andre lande.
Mogens Werge mener, at man i stedet for et generelt forbud bør sætte ind mod de lande, hvor plasticposerne er gratis i supermarkedet. Samtidig bør man fokusere på emballagespild frem for på poser, mener Mogens Werge.
Beslutning til august
EU's miljøkommissær, Janez Potocnik, der kommer fra Slovenien, siger, at Kommissionen ser på alle muligheder for at begrænse forbruget.
"For halvtreds år siden var engangsplastikposer nærmest et ukendt fænomen. Nu bruger vi dem et par minutter og lader dem derpå forurene miljøet i årtier," siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.
Spørgsmålet er i offentlig høring frem til august, hvor der skal træffes en endelig beslutning.
LÆS OGSÅ: Nye plasticposer kan løse miljøproblem
LÆS OGSÅ: Vi miljø-synder uden at vide det
LÆS OGSÅ: Hver dansker bruger 180 kilo emballage