Livsstil

Sådan laver du bodybuilding for hjernen

Nu er det dokumenteret, at en halv times daglig meditation påvirker hjernen.

Trods mange studier i meditation har det været svært at bevise, hvad øvelsen egentlig gør ved os. Ny forskning dokumenterer imidlertid en ændring i den grå hjernemasse, når man mediterer.

Testpersoner, som har mediteret i en halv time hver dag gennem otte uger, havde således en ændring i den grå hjernemasse i den del af hjernen, der er forbundet med hukommelse, empati, selvbevidsthed og stress. De testpersoner, som ikke mediterede, viste ingen ændringer.

Øget livskvalitet og velvære

“Flere studier har fundet, at meditation giver øget velvære og livskvalitet, men det er altid svært at fastslå, hvordan man objektivt tester det,” siger psykolog Britta Hölzel fra Massachusetts General Hospital og Harvard Medical Scholl til Nex York Times. Hun har ledet forskningen, der havde til formål at vise, hvordan meditation forbedrer livskvaliteten.

Den meditation, testpersonerne udøvede, var en såkaldt mindfulness meditation, som kom til USA sidst i 70’erne og har rødder i gamle buddhistiske teknikker.

Lad ikke tankerne svæve

“Idéen er, at man centrerer sin opmærksomhed omkring forskellige objekter, for eksempel følelsen af at trække vejret, tanker eller følelser, eller en hvilken som helst form for kropslig følelse,” siger hun og forklarer, at det handler om at hente sindet tilbage til nuet frem for at lade tankerne svæve.

”De som mediterer er muligvis også mere villige til at hjælpe andre, der lider, og handle med mere medfølelse,” siger Hölzel og henviser til et tidligere studie i meditation fra 2008, publiceret i tidsskriftet PloS One.

Studiet viste, at personer, som mediterede, havde en højere aktivitet i den del af hjernen, der var knyttet til empati, når de hørte nogen lide.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her