Er katte klogere end hunde?

Briter har afsløret, hvilken dyreart der er mest intelligent. 500 pattedyrs hjerner undersøgt.

Artiklens øverste billede
Ifølge nye forskningsresultater fra Oxford University i England er kattes hjerner mindre end hundes, eftersom de ikke er så sociale som deres logrende konkurrenter. Arkivillustration

Det kan godt være, at hunden er menneskets bedste ven. Nu viser det sig, at den også er menneskets klogeste ven, hvis man sammenligner den med en kat.

Ifølge nye forskningsresultater fra Oxford University i England er kattes hjerner nemlig mindre end hundes, eftersom de ikke er så sociale som deres logrende konkurrenter.

De nye resultater, der er blevet publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, understreger, at dette aspekt har en væsentlig betydning for dyrenes intelligensniveau.

”Hunde er altid blevet betragtet som nogle af de mest sociale dyr, mens katte bedst kan lide at gå for sig selv. Men det ser ud som om, at social interaktion er godt for hjernen, og det gælder også for andre arter, heriblandt os selv,” siger doktor Susanne Schultz, der har ledet forskerteamet, til den britiske avis The Daily Telegraph.

Abehjerner er størst

Det er først gang, at forskere har studeret mere end 500 pattedyrs hjerner for at se, hvordan deres hjerner har udviklet sig over 60 millioner år. Og mønstret er det samme hos de andre dyr, der er blevet undersøgt

Jo mere sociale de er, des større er deres hjerner, og ifølge forskerne er det især udslagsgivende hos dyr, der lever i stabile, sociale grupper.

Abehjernerne skulle angiveligt være størst, mens heste, delfiner, kameler og hunde følger lige bagefter.

Ifølge Susanne Schultz har resultaterne nu modvist tesen om at alle pattedyrs hjerner udvikler sig lige hurtigt. Hjernens størrelse afhænger derimod af, hvor gode dyrene er til at tilpasse sig omgivelserne og socialisere sig.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.