*

Livsstil

Tørfoder kan være skidt for din hund

Belgisk undersøgelse på 600 hunde: Tørkost forkorter hundens liv med tre år.

Belgisk dyreakupunktør hævder, at tørfoder forkorter et hundeliv med tre år. Arkivfoto: Colourbox

Hvis din hund er blandt de hunde, der får tørfoder, så er den ikke alene, for langt de fleste hunde får nemlig tørfoder. En ny undersøgelse peger imidlertid på, at tørfoderet forkorter hundenes levetid.

Det er en belgisk dyreakupunktør bag undersøgelsen, der hævder, at fodring med industrialiseret hundemad resulterer i allergier og fedme, som forkorter hundenes liv.

"De hunde, der var blevet fodret med forarbejdet købemad, døde tre år før de hunde, der fik hjemmelavet mad," fortæller Gerard Lippert til AFP om resultatet af undersøgelsen.

600 døde hunde

Årsagen til, at tørfoderet er dårligt for hundene, er i følge Gerard Lippert, at forarbejdningen af maden ødelægger vitaminer og næringsstoffer.

For at nå frem til konklusionen har Gerard Lippert undersøgt 600 hundelig og sammenholdt det med oplysninger om deres kost.

"Ligesom mennesker er vores kæledyr også blevet ofre for junkfood. I fortiden var hunde altædende rovdyr, men nu prøver vi at gøre dem til drøvtyggere," fortæller Gerard Lippert

Råt kød i stedet for tørfoder

På Dansk Barf Center bakker de op om Gerard Lipperts konklusion af, at tørfoder er dårligt for hundene. Barf står for Biologically Appropriate Raw Food eller Bones And Raw Food.

Kort sagt går barf-metoden ud på, at hundene skal spise råt kød og ben ligesom deres forfædre: ulvene. Diæten er ikke en ny opfindelse, for ifølge tilhængerne er metoden opfundet af naturen selv inden hunden blev et kæledyr.

Dansk Barf Center introducerede metoden som de første i Danmark for ti år siden og forsker som de eneste i landet i denne særlige kost.

Allergi og dårlig ånde

Der findes endnu ingen videnskabelige beviser for, at fodring med råt kød er bedre for hundene, men på Dansk Barf Center i Århus mener bestyrer Christa Nolde, at hundenes tiltagende livsstilssygdomme taler for sig selv.

Det er et faktum, at flere og flere hunde lider af allergi og fedme. Hundenes forfædre, ulvene, lider imidlertid aldrig under livsstilssygdomme og allergi, og det er ifølge Christa Nolde en naturlig følge af, at ulvene spiser deres naturlige kost, hvorimod hundene spiser under det unaturlige tørfoder.

"Jeg synes, at man bør undre sig over, den gennemsnitlige levealder for mange hunderacer er faldet mærkbart over de seneste 30 år. Man burde jo ellers forvente, at hundene lever længere nu, hvor vi er blevet så meget bedre til at behandle og operere dyr," fortæller Christa Nolde.

Hunde er rovdyr

De fleste kender nok den sure lugt af hundeånde. Netop den dårlige ånde, sur pels og allergi skyldes ifølge Christa Nolde, at hundene fodres med tørfoder.

"Hunde har rovdyrmaver, og derfor skal de også fodres derefter. At give hunde tørkost er lige så forkert som at give en hest kød," fortæller christa Nolde og fortsætter: "Og lige så vel som teenagere får bumser, hvis de kun spiser chips og chokolade, så får flere og flere hunde også hudproblemer på grund af tørfoderet."

Hun fremhæver endvidere, at hunde fodret med råt kød også laver mindre lorte, som et klart udtryk for, at hundene optager meget mere af maden.

Dyrlæge mangler beviser

På Aarhus Dyrehospital oplever dyrlæge Nanna Enemark ikke, at tørfoderet er skidt for hundene. "Det er mit indtryk, at hovedparten af hunde på tørkost lever et godt liv," fortæller hun.

Hun understreger samtidig, at de på Aarhus dyrehospital heller ikke fraråde barf-fodring af hundene. "Jeg kan ikke afvise, at der kan være hunde med særlige behov, eksempelvis allergi, som muligvis ville trives bedre uden tørkost," fortæller Nanna Enemark og fortsætter:

"Som dyrlæger har vi hverken beviser for, at hundene lever dårligt på tørkost, eller at de har bedre af barf, og indtil det er bevist, så kan vi ikke ændre vores anbefalinger, nemlig tørfoder."

LÆS OGSÅ: Flere hunde får allergi

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her