Tænk på dyrene på ferien

Er det naivt og galt at tage sine danske dyrevelfærdsnormer med på ferien? Nej, mener WSPA, der her giver tips til at undgå de værste dyreturistfælder på udlandsrejsen.

Artiklens øverste billede
Dyrevelfærds-organisationen WSPA opfordrer til boykot af eksempelvis hanekamp. Foto: AP/ Jake Schoellkopf

Dansende bjørne, cigaretrygende aber, skabede og halvvilde hunde og katte, taxaservice med udmagrede æsler og heste og delfinshows i USA og Tyrkiet. Dyrevelfærd er i mange af de mest populære feriedestinationer om ikke en by i Rusland, så noget, som ser ud til at ligge lokalbefolkningen fjernt.

Ifølge dyrevelfærdsorganisationen WSPA's danske afdeling er det svært at udpege bestemt lande eller områder, som er værre end andre, når det gælder dyreturisme.

"Der finder stort set kommerciel udnyttelse af dyr sted både nær og fjern, og helt aktuelt i Spanien med de årligt tilbagevendende tyreløb," konstaterer Gitte Buchhave, der er direktør for WSPA i Danmark.

Enten kan man som turist tage del i løjerne. Eller også kan man vende dyreturismen ryggen.

Det sidste er ifølge Gitte Buchhave, direktør for dyrevelfærdsorganisationen WSPA i Danmark, langt at foretrække.

Boykot hjælper

"Det bedste, du som turist kan gøre er at boykotte den slags aktiviteter og shows, der udnytter ofte vilde dyr kommercielt. Jo større efterspørgsel, jo flere dresserede aber, delfiner o.s.v. Den eneste måde at stoppe dyreturismen på er ved at vende den ryggen," konstaterer hun.

Gitte Buchave afviser, at den enkeltes boykot er en naiv protest, som intet nytter, når horder af andre turister stadig står i kø til en tur på den afpillede hest eller for et show med den dresserede delfin eller chimpanse.

"Selvfølgelig stopper tingene ikke fra den ene dag til den anden. Men vi har mange beviser på, at boykot sammen med fælles internationale kampagner og pres på myndigheder og lande nytter noget. På den måde har vi bl.a. fået gjort op med dansebjørne i Tyrkiet," siger Gitte Buchhave.

Film og protestér

Hvis man oplever dyremishandling på ferien, er det mest effektive, man ifølge WSPA kan gøre, at filme eller fotografere dyrene og derefter at gå til det lokale politi, dyrevelfærdsorganisation eller turistkontor på stedet.

Men er vi ikke bare for sarte og ude i "godhedsimperialisme", når vi pådutter vores danske syn på dyrevelfærd til folk i andre og ofte langt fattigere dele af verden?, spørger FPN WSPAs danske direktør.

"Nej, det synes jeg ikke. Konkret omkring arbejdsheste har jeg lært, at meget få hesteejere i verden behandler deres dyr dårligt, fordi de slet og ret er dårlige eller onde mennesker. Meget ofte er der tale om, at de mangler viden om korrekt pleje af dyrene - og penge," siger hun og peger på Afghanistan, som et af de lande, hvor WSPA opererer.

Her har det vist sig, at lokale heste- og æselejere er villige til at rejse i flere dage med deres dyr for at få mere viden og gratis dyrlægehjælp. Fordi de kan se, at det giver rigtig god mening at passe bedre på deres dyr.

Feriehunde på afveje

En anden side af de oplevelser med dyr, man kan få på ferien, er den vrimmel af ofte udsultede eller orm angrebne hunde og katte, som strejfer omkring mange steder i bl.a. Sydeuropa og Sydøstasien.

Ofte er de til stor gene for lokalbefolkningen, men til fornøjelse for dyreglade feriegæster. Mange turister kan ganske enkelt ikke lade være at fodre de sultne gadehunde og katte. Men det skal man som udgangspunkt også holde sig fra.

"At gå at fodre de omstrejfende hunde og katte på feriestedet er en kortsigtet løsning. For det første vænner du dyrene til at de skal fordres. For det andet vil dyrene søge hen, hvor de har fået mad. F.eks. til hotellerne, hvor hotelejerne kan finde på at lade det gå ud over dyrene," siger Gitte Buchhave.

Den langsigtede løsning på de omstrejfende hunde og katte er at få bestanden under kontrol.

"Jo færre dyr, desto større chance har de for at klare sig og jo mindre generer de lokalbefolkningen. Dyrene skal vaccineres og steriliseres, så de ikke vokser uhæmmet i antal. Det kan man bl.a. gøre sit til ved at støtte lokale dyreværnsorganisationer, der fokuserer på vilde hunde og katte på feriestedet," siger Gitte Buchhave.

Læs også: Økonomisk nedtur rammer kæledyrene

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen