Løs de syv typiske problemer i parforhold

En professor har fundet frem til syv mest typiske problemer i parforhold og giver her forslag til, hvordan problemerne løses. Sådan håndterer du bl.a. knas med tillid, sex, penge og opgaver.

Artiklens øverste billede
Jeres kommunikation kan forbedres, hvis i dagligt bruger mindst fem minutter på at tale om alt muligt andet, end hvem, der skal hente ungerne eller hvem, der skal handle ind eller smørre madpakke. Tal om, hvad I føler og virkelig synes. Foto: Colourbox

Der er sociologiprofessor Terri Orbuch fra Oakland University i USA, der har fundet frem til de hyppigste parforholdsproblemer, som han beskriver og giver løsninger på til websitet Ivillage.com.

1: Manglende tillid

Tillid til hinanden bør være grundlæggende i ethvert parforhold. Når du ikke tør stole på din partner, eller tvivler på, at partneren har gode hensigter, er forholdet i fare.

En løsning på problemet kan være, at tage en samtale om tillid. Det er vigtigt, at få klargjort, hvilke krav og tanker begge parter gør sig om ærlighed og forpligtelse. Målet er, at finde frem til, hvad der skal til for at skabe tillid i forholdet.

Her er nogle forslag, som kan være en hjælp til, at din partner opfatter dig som pålidelig.

- Vær konsekvent i ord og handling.

- Kom til aftaler i aftalt tid, og giv besked, hvis du bliver forsinket.

- Lyv ikke - og kom heller ikke med hvide løgne.

- Vær retfærdig også selv om du ikke synes, at din partner er retfærdig

- Vær opmærksom på partnerens følelser.

- Tag din del af pligterne i hjemmet.

- Respektér din partners grænser.

- Lyt til din partner.

- Overreager ikke, når noget går galt.

- Undlad at tage gamle konflikter op som skyts i en ny konflikt.

- Undgå at være jaloux - og hvis du er jaloux, så fortæl din partner om det.

2. Dårligt sexliv

Selv partnere som elsker hinanden kan have store problemer i sexlivet. I kan have forskellige behov, når det kommer til, hvor ofte I ønsker sex og hvilken type sex, som I ønsker. Behovene kan ændre sig over tid, og det kan skabe udfordringer i parforholdet.

Åbenhed og kommunikation er nøgleord, som kan være med til at løse op for problemerne med sexlivet.

3. Dårlig kommunikation

Mange par tror fejlagtigt, at daglig samvær og samarbejde om hverdagens opgaver bidrager til øget forståelse parterne imellem. Men det er først når man deler tanker og følelser, at reel kommunikation opstår.

Jeres kommunikation kan forbedres, hvis i dagligt bruger mindst fem minutter på at tale om alt muligt andet, end hvem, der skal hente ungerne eller hvem, der skal handle ind eller smøre madpakke. Tal om, hvad I føler og virkelig synes.

4. Penge

Penge er ømt punkt i mange parforhold. At få klarhed over hinandens indtægt, hvad I skal bruge penge på, hvem, der skal betale hvad, og hvem, der sløser med pengene, er noget, som ofte skaber splid.

Hver tredje måned bør i derfor tage en snak om penge. Her lægger i et budget med planer for, hvordan I vil bruge pengene. Store finansielle afgørelse bør i under alle omstændigheder træffe i fællesskab.

5. Opgavedeling

Hvem gør hvad og hvor meget i hjemmet? Når I skal diskutere dette spørgsmål, er der stor risiko for en konflikt. Især kvinden i forholdet oplever ofte, at hun står tilbage derhjemme med de fleste opgaver. Men det handler om at dele opgaver på en retfærdig måde. Det er ikke ensbetydende med, at arbejdsfordelingen er fifty-fifty.

Tag en diskussion om emnet, når I begge er afslappede og i godt humør. Fortæl om jeres forventninger til partneren og prøv så at blive enige om løsninger, som er retfærdige og realistiske.

Læs også Derfor vil hun skilles: Kvinder vil ses, anerkendes og udfordres.

6. Konfliktløsning

Næsten alle par skændes fra tid til anden. Og det er ikke antallet af konflikter, der er afgørende, men snarere konflikthåndteringen, der er vigtig. Destruktiv adfærd og råb, skrig og fornærmelse er ikke godt.

Til gengæld er det godt at vælge det rigtige tidspunkt for en diskussion. At diskutere hård mens børnene er til stede, eller når I kommer udkørte hjem fra job er ikke at anbefale.

Fortæl, hvordan konflikten opleves for dig, i stedet for at kritisere din partner for, hvordan han eller hun tackler konflikten.

Start gerne dine sætninger med "jeg føler", eller "jeg synes". Sig eksempelvis: "Jeg føler mig overset, når du ikke ringer og siger, at du er forsinket," i stedet for: "Du er egoistisk, når du ikke engang ringer og siger, at du kommer for sent.".

Lyt til, hvad din partner siger, i stedet for at koncentrere dig om din egen reaktion på det, der bliver sagt.

Forsøg også at bevare roen, og husk, at uenighed slet ikke er det samme som manglende respekt.

7. Oprethold fællesskabet

Fællesskab betyder ikke nødvendigvis, at i skal gøre de samme ting, have de samme hobbyer og interesser. Men det er vigtigt, at I har et fundament i forholdet, som I begge identificerer jer med - det kan være holdninger og værdier, som i har til fælles.

Par, som har samme holdning til børneopdragelse, livssyn, og livsstil, har størst chance for at få et langvarigt og lykkeligt forhold. Det er ikke et krav at være enige om alt, men det er vigtigt at være bevidst om, hvordan uenighederne påvirker forholdet og hvordan I tackler de modstridende værdier og holdninger.

Kilde: Ivillage/KK.no

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.