Annonce
Livsstil

Derfor er det så svært at slippe ud af forholdet til en psykopat

Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det det som regel også, siger psykolog.

Psykopater er gode til at charmere i begyndelsen, men på et tidspunkt begynder devalueringsfasen. Foto: Colourbox

Han er næsten for god til at være sand.

Det personlige pronomen kunne lige så vel være hun, men pointen er, at psykopater kan være særdeles charmerende. Ja, faktisk manipulativt charmerende. 

Det er en af grundene til, at det kan føles som alkoholikeren, der tvinges til at stille flasken fra sig, eller narkomaen, der skal undvære sit fix, at skubbe psykopaten ud af sit liv.

Det starter med det, som Berith Siegumfeldt, sygeplejerske og psykologisk rådgiver, kalder "honeymoonfasen".

Eksperter efter endnu en skilsmisse: Derfor forelsker kvinder sig i mænd som Peter Lundin

»Psykopater er superdygtige til at aflæse andre og sige de ting, der smører og forfører en. Der bliver talt til vores underbevidsthed og til en velværefølelse, samtidig med at der bliver frigivet en masse lykkehormoner, når vi bliver bekræftet så meget af et andet menneske. Den tilstand gør, at psykopaten virker som et "drug", man bliver afhængig af at være i den tilstand,« siger Siegumfeldt, som hjælper mennesker, der har været eller er i forhold med narcissister eller psykopater.

Lars Bjerggaard, som er psykolog ved Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Risskov fortæller, at adskillige kriterier skal være opfyldt, før man kan tale om en psykopat.

»Det, som vi i retspsykiatrien primært benytter os af i diagnosticeringen af psykopati er bl.a. en international standard, hvor der er 20 personlighedstræk og adfærdstendenser, som i høj grad skal være til stede hos vedkommende. Og hvis der er tilstrækkeligt mange af dem, begynder vi at tale om en diagnose, som man kan kalde psykopati. Der skal meget til for at leve op til diagnosen psykopat, bl.a. fordi det er et socialt stigma.«

Han fortsætter:

»Det at være charmerende er bare én brik i ret stort puslespil, men det er én, som kan få betydning, fordi det er en, hvor vi også som relativt erfarne klinikere nogle gange kommer ud fra en samtale og tænker: "Det har været enormt hyggeligt, og jeg har fået en masse ting at vide," men reelt set fik vi intet at vide, vedkommende var bare sød, glat og charmerende. Vi tror, at vi får en hel masse ud af kontakten, som reelt set ikke er der.«

Det samme gælder for de mænd eller kvinder, som forelsker sig i psykopaterne.

»Hvis man forelsker sig i en psykopat, vil man ofte være forelsket i sit eget spejlbillede. Han eller hun vil give én nøjagtigt det, som man har brug for. De vil give os i ord og nogle gange i omsorg alle de ting, som vi har brug for, så vi føler os bekræftede, og når vi får det, stiller vi ikke spørgsmålstegn ved, om det er ægte, fordi det ligner det, vi drømmer om,« siger Lars Bjerggaard.

Når charmeoffensiven har haft den tilsigtede effekt, og man begynder at åbne sig og vise sårbarhed, starter næste fase.

Føler du, at du forelsker dig i de forkerte? Det gør du ikke, siger psykolog

»Det kalder man devalueringsfasen. Man bliver trådt på eller nedgjort. Første gang bortforklarer man det og overhører signalerne, men i virkeligheden har psykopaten vist sit sande jeg på det tidspunkt. Pludselig bliver det nærmest hverdag, at man bliver devalueret, men mange tænker, at manden, som de forelskede sig i, må være der et sted. Så man begynder at "please" ham  for at komme tilbage til den første fase. Men jo mere man "pleaser", jo værre bliver det, for psykopaten finder ud af, at vedkommende kan gøre, som han eller hun vil, og det er ofte der, man begynder at se den fysiske vold,« forklarer Berith Siegumfeldt.

Berith Siegumfeldt. Foto: Mathilde Vesterherup

Ifølge rådgiveren vil ofrene for psykopaten hurtigt være fanget i en psykologisk labyrint, som i værste fald kan ende fatalt, hvis ikke man underlægger sig psykopaten.

»Det handler om magt og kontrol. I bund og grund ønsker psykopaten at have kontrol over andre. Han eller hun har et grandiost selvbillede, som vedkommende hele tiden søger bekræftet.«

Sådan spotter du en psykopat

Og når psykopaten har opnået fuldstændig kontrol, kommer dumpingfasen.

»Til sidst kan man ikke bruges mere, fordi man er suget tør for energi, livsglæde og selvværd, og så er man ikke noget værd for psykopaten. Han eller hun giver dog aldrig helt slip, men lægger i stedet offeret under en sten, mens vedkommende går efter et nyt offer. Ofte har de gang i flere på samme tid, jeg har f.eks. talt med en kvinde, som fandt ud af at hendes eksmand havde kontakt til 30 kvinder på én gang. Tilbage står offeret og er blevet afhængigt af psykopaten, som har fået én til at tro, at man ikke kan klare sig uden,« fortæller Berith Siegumfeldt.

Hun understreger, at man ikke skal gøre sig nogen forhåbninger om, at psykopaten ændrer sig.

»Han holder aldrig op, han bliver ikke anderledes, og det er det, der er så svært og uforståeligt for mange.«

Som Lars Bjerggaard siger:

»Vores bedste råd plejer at være: Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det som regel for godt til at være sandt.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her