Parterapeuter råder: Genfind gnisten på sommerferien

Brug ferien til at komme tættere på hinanden, det skaber nemlig fundamentet til at arbejde konstruktivt med gnidninger, når I kommer hjem.

Artiklens øverste billede
Sommerferien er et godt sted at starte, hvis man har brug for at genfinde gnisten i et parforhold. Foto: Sebastian Buur Gunvald.

Er forholdet lunkent midt i de stigende sommertemperaturer, giver ferien masser af mulighed for at genfinde gnisten.

Ifølge to parterapeuter skal man udnytte tiden til fordybelse, intimitet og nærvær og ikke hive dagligdagsproblemer frem under ferien.

- Tit når man har problemer, glemmer man alt det gode, man har sammen, og det, man rent faktisk er gode til sammen. På ferien skal man virkelig dyrke fællesskabet og forholdet og finde ud, af hvad der er vigtigt for den anden, siger sexolog og parterapeut Yazmin Fox, der er indehaver af Sexologiskolen i København og Aarhus.

- Man behøver ikke at opfinde den dybe tallerken igen, men udvikle sin seksualitet og intimitet ved at bruge det, at man eksempelvis har mere tid sammen, at det er varmt, og at man måske får et ekstra glas vin. Når man kommer hjem igen, så har man fået fornyet energi og udbygget forholdet sammen, når jobbet eller studiet driller, uddyber hun.

Formår man at komme tættere på hinanden under ferien, skaber det nemlig fundamentet til at arbejde konstruktivt med gnidningerne, når man kommer hjem, tilføjer psykolog og parterapeut Lone Algot Jeppesen, der er indehaver af Dansk Parterapeutisk Institut.

- En fransk filosof sagde engang, at det at rejse handler ikke om at tage nye steder hen, men om at se gamle steder med nye øjne, siger hun og fortsætter:

- De par, der lykkes med at bevare omsorgen, mildheden og spændingen i forholdet, vender sig mod hinanden og ikke væk. De bliver ved med at se hinanden som medspillere, men også som sårbare mennesker med følelser.

Når der kommer mere rutine i samlivet og seksualiteten, er det vigtigt at huske på, at man stadigvæk er to personer, der rummer masser af drømme og fantasier.

Men inden man kan fortælle sin partner, hvad man længes efter, skal man først og fremmest finde sig selv attraktiv og interessant, lyder det fra Yazmin Fox.

- Det betyder ikke, at man skal være størrelse 36 eller 46, men uanset om man er i et parforhold eller ej, så skal man pleje og nære sig selv uden at blive selvoptaget, siger hun og uddyber:

- Hvis man selv synes, man er et attraktivt menneske, og man tænder på sig selv, så er der også en god chance for, at partneren gør det. Det er et super lækkert krydderi, når to mennesker i et forhold bevarer en stor del af individualiteten helt bevidst og ikke bare flyder sammen.

Det er Lone Algot Jeppesen fuldstændig enig i.

- Jo tryggere vi er, jo mere åbne er vi også i samtaler om, hvad vi har lyst til. Men hvis gnisten er slukket indeni, så er det fuldstændig lige meget. Derfor skal man pleje sin egen gnist. Hvis ikke man gør det, lægger vi alt over på partnerens bord, og det svarer til at gå til sammenskudsgilde uden at medbringe sin egen ret.

/ritzau/FOKUS

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen