Annonce
Livsstil

Minimalist med højt til loftet

Minimalisme er en måde at indrette sig på, hvor hver enkelt ting skal have en konkret værdi i det daglige. Har den ikke det, skal den ud. Uden for Aarhus bor Preben Carlsen i en lejlighed indrettet minimalistisk, uden overflødige genstande. Men der er sprækker i den minimalistiske flade, når man ser nøje efter.

Lampen i loftet, midt mellem loft og gulv, bliver rummets vægtløse centrum. Foto: Simon Jeppesen

Preben Carlsen tager imod med et fast håndtryk. Han er en stor mand med store hænder. Han virker også som en mand med en stor ro.

Fakta

Her bor

  • Hvem: Preben Carlsen 50. Fraskilt, ekskonen bor tre minutter væk i det samme byggeri, deres to børn, Victor på 13 og Nicoline på11, er her hveranden uge.
  • Preben Carlsen er digital konsulent inden for web.
  • Hvad: Lejlighed på 87 kvm, øverst på andensalen i et alment byggeri, med to værelser, stue, køkken og altan.
  • Hvor: Højbjerg uden for Aarhus.

Det samme gør hans bord i stuen. Bordpladen i glas vejer 150 kg, den hviler på et ganske let stel af sortlakeret stål. Bordet er Le Corbusiers LC6, et tidløst design fra 1928, pladen var de fire mand om at slæbe op i lejligheden:

»Den er tung som ind i helvede.«

Alligevel synes den let, nærmest svævende, over det sorte stel. Bordet er en af ganske få ting, hvor Preben Carlsen kan sige:

»Det har jeg, til jeg ikke er mere.«

Preben Carlsen kalder sig minimalist. For snart tre år siden blev han skilt og flyttede i lejlighed i et alment byggeri uden for Aarhus, og det blev anledning til, at han tog en personlig konsekvens af sin holdning til ting. Lejligheden på 87 kvm – to værelser, stue og køkken – er indrettet med det, han skal bruge, det, han bruger hver dag. Alt andet ryger videre – næsten.

Minimalist i sort og hvid

Stuens vægtløse midte er en lampe, der nærmest svæver mellem gulv og loft og holder stuens øvrige elementer i balance.

Det er en Titania-lampe fra Luceplan, som der kan sættes farvefiltre i for at give lampen forskellige udtryk:

»Smuk og elegant. Let og svævende og den kan nemt flyttes op og ned i højden,« fortæller Preben Carlsen.

Titania-lampe produceret af Luceplan, designet af Alberto Meda og Paolo Rizzatto Købt hos Illumination. 4.5 meter til loftet i stuen giver rum og lys.

Fotos af børnene, taget af Mark & Bjerre, printet og monteret hos X-print.

Lejligheden ligger på andensalen i toppen af byggeriet, og der er 4,5 meter til loftet. Lampen svæver i det store, lyse rum og giver det karakter. Preben Carlsen ventede på denne lejlighed, som der kun er tre af i bygningen. Den store lofthøjde og det bløde lys fra de øverste vinduer giver både rum og ro.

Fakta

Minimalisme

  • Minimalistisk indretning er en voksende trend i Europa og USA.
  • Preben Carlsen nævner filmen “Minimalism: A Documnetary About the Important Things” som en stor inspiration for sit liv og sin indretning.
  • Her møder vi en lang række unge, slanke, velformulerede amerikanere, der har opdaget, at lykken ikke ligger i høj indkomst og succes på jobbet på bekostning af succes i privatlivet eller i opfyldelsen af materielle ønsker. I filmen hører vi bl.a. den forhenværende amerikanske præsident Jimmy Carter fortælle, at fokus i det amerikanske samfund har flyttet sig, fra hvad man laver, til hvad man ejer.
  • Filmen slutter med pointen: “Elsk mennesker, brug ting. Det omvendte fungerer ikke.”
  • Preben Carlsen vil dog gerne understrege: »Minimalismen er ikke en religion for mig.«
  • Filmen kan ses på Netlfix.

»Jeg elsker rummeligheden. Og visuel ro er vigtigt for koncentrationen,« fortæller Preben Carlsen.

Lampen er valgt, fordi det er den rigtige lampe til stuen. Preben Carlsen nøjes nødigt med det næstbedste, så hellere vente til der er råd.

Lampen er også en af de få ting i stuen, der bryder det dominerende sort-hvide udtryk.

Der er fire Note-stole omkring det tunge spisebord, en hjørnesofa og et sofabord. Udsmykningen på de hvide vægge er enkel, billeder i sort-hvid af hans børn, en silhuet i sort af Københavns skyline.

Også Preben Carlsen selv er i sort-hvid, hvid skjorte, sorte bukser, sorte sko fra Lloyds. Det tøj som han altid går i:

»Det er tøj, der bare fungerer for mig,«

Preben Carlsen fortæller om en dag, hvor han mødte på arbejde i en lyseblå skjorte:

»Det blev bemærket.«

Bogsamlingen er ganske lille – nogle få bøger i vinduet. Preben banker sig på panden:

»Når en bog har tjent sit formål og lejret sig her, ryger den videre.«

Man skal ét skridt ud af stuen for at se et kompromis. Møblerne på altanen er Ikea, Preben Carlsen beklager det meget, men han måtte prioritere det indendørs.

Meget kan undværes, undtagen tegningen

Der er mange ting i dagligdagen, som kan undværes.

Dokumenter:

»Jeg scanner dem og smider dem ud. Skraldespanden er min bedste ven,« fortæller Preben Carlsen med et smil.

Han har tre vaser i forskellige størrelser til blomster:

»Der er 3 vaser, man bruger, 10 man bruger sjældent og 30 i skuret.«

Sofa og sofabord fra Hay, Titanium lampe med udskiftelige farvefiltre.

Preben Carlsen beholder de tre. Han kalder det “tingenes hierarki”. Når en vase kommer øverst i hierakiet, kommer en anden ned, dvs. i skabet eller skuret. Preben Carlsen ser ingen grund til at beholde den vase, den ryger videre.

Spisebord, Le Corbusier LC6, glasplade og stålstel, et design fra 1928. Note stole, designet og produceret af Bent Krogh A/S i Skanderborg. Billeder af børnene taget af Mark & Bjerre, printet og monteret hos X-print.

Børnenes tegninger: Der står en tegning på køkkenbordet fra hans datter, den har stået der siden 23/12-2016, et billede af de to mennesker, far og datter, der holder hinanden i hånden. Preben Carlsen fortæller om en juleforberedelse, hvor han var “gasblå i hovedet” af at skulle nå det hele. Den lille søn Victor sagde et eller andet, Preben blev vred, datteren Nicoline kom ud med tegningen, fordi hun kunne mærke, at han var helt ude af den:

»Den vil jeg altid gemme.«

Men børn laver jo mange tegninger, der er ingen grund til at gemme dem alle. Hvert af de to børn har en lille A4-kasse på en hylde i et skab hvor enkelte, særligt værdifulde tegninger og andet småt bliver gemt.

Skærm fra LG, valgt fordi den er uden synligt logo på forsiden. Tilsluttet Apple TV (fjerde generation), hvor pauseskærmen er fotos fra hele verden, som passer til tiden på dagen i Preben Carlsens hjem. Soundbaren er fra Libratone Diva.

Preben Carlsen hører meget musik – via Apple Music og højtaleren under tv'et:

»Jeg er jo digital.«

Som ung havde han plader, de blev erstattet af cd'er og nu af digitale filer. Mens jeg fotograferer lejligheden spørger han, hvad jeg hører af musik og finder Van Morrisons “The Healing Game” frem fra Apple Music.

Men han har en drøm. Den dag der uventet kommer 20.000 kr. fra skattevæsenet: en god pladespiller, forstærker, højtalere, en lille eksklusiv samling af vinyler. Han kan se pointen i, og er tiltrukket af, musik som et bevidst valg begrænset af en nøje udvalgt samling.

Tusindårsfalken

For to år siden flyttede Preben Carlsen ind her efter en skilsmisse. Både han og eksen har fået nye kærester.

Hans to børn er her hveranden uge, de har hver deres værelse. Preben Carlsen sover på en madras i stuen, når de er her. Når børnene er hos deres mor er madrassen på gulvet i datterens værelse. Hans ting er i de indbyggede skabe på de to værelser.

Forholdet til ekskonen er godt, hun bor tre minutter væk. Det økonomiske er i system, hver måned betaler de til en børnekonto, som betaler for tennis til Victor, dans til Nicoline, tøj, skoletasker – alt ud over dagligdags fornødenheder:

»Vi har det godt som skilsmisseforældre. Vi har en fælles forståelse for børnenes liv.«

Datteren Nicolines værelse, bord fra Ikea, spejl fra Bahne. lamper fra Bauhaus.

Et kig ind på børnenes værelser afslører, at de har arvet faderens sans for det minimale, især sønnen:

»Victor har arvet min ordenssans og minimalisme. Nicoline har været et kæmpe rodehoved,« fortæller Preben Carlsen.

Hjertet i Victors værelse er skrivebordet med Playstation og tilbehør samt et stort foto af New Yorks skyline fundet i Ikea. Nederst i en reol er en enkelt ting fra den 13-åriges tidligere liv: fra Star Wars – Han Solos rumskib, Tusindsårsfalken, i Lego.

Anderledes hos datteren. Hun har et hyggehjørne med plads til en gæst og et lille skrive-/ sminkebord. I vinduet er en montre, hvor de smykker, hun holder af lige nu, er udstillet og klar til brug. Men her er ret få ting sammenlignet med andre børneværelser, jeg har set. At hun har været et rodehoved er svært at tro, men alt er jo relativt.

Det usynlige logo

I køkkenet lyser de få udvalgte ting op, f.eks. fem Globalknive og en stegegaffel fra Global på en matchende magnetskinne. Preben Carlsen købte dem selv for over 20 år siden:

»Der vil aldrig være andre knive for mig. Æstetik, design, funktion – de er smukke.«

En enkelt ting generer ham dog ved knivene: Brødknivens logo er på den ene side af kniven, hvor det på de andre er på den anden side. Brødknivens logo er derfor usynligt, når knivene hænger i orden på magneten.

På ét enkelt område er der overflod i Preben Carlsen hjem:

»Kaffe er en væsentlig ting i mit liv,« fortæller han.

På datterens værelse er væggene blevet dekoreret med stickers fra Wallstickerland.

Sønnen Victors værelse med skrivebord og Playstation. Wallstickers fra Wallstickerland. Foto: Simon Jeppesen

Han kan lave kaffe på tre måder – i to størrelser stempelkande, i en AeroPress og på en lille espressomaskine. Hver metode giver kaffen sit særlige udtryk. Kaffen er af god kvalitet, espressoristet:

»Den skal smage af noget.«

Datteren Nicolines værelse med plads til gæster i modsætning til på Victors værelse.

En tegning fra Nicoline lavet som trøst til en julestresset far.

Hjertet i kaffeproduktionen er kaffekværnen på bordet, en Anfim K2:

»Den har jeg været glad for hver dag i 10 år,« fortæller Preben Carlsen, mens han laver endnu en lille espresso.

Globalknive, Preben Carlsen købte dem for 20 år siden i Magasin og har været glad for dem hver dag siden. Det generer ham dog med logoet på brødkniven, der sidder på den modsatte side af, hvor det sidder på de andre knive.

Preben Carlsen holder af timeglas, de minder ham om altings forgængelighed. De her er fra Aros' museumsbutik.

Preben Carlsen ønskede sig kværnen, da han blev 40. Den kostede 3000 kr, så hans familie gik sammen om at give den til ham.

Han indrømmer, at han er svær at give gaver. På køkkenbordet står en brødkurv fra Magasin. Den fik han, da han byttede en gave fra sin 50-års fødselsdag: seks whiskyglas som hans søster havde købt på vegne af deres forældre. Til jul fik han en deodorant af sine børn og et wellnessophold på Hotel Vejle Fjord af sin kæreste. Hvordan giver man gaver til en mand, der ikke bryder sig om overflødige ting? Deodorant og wellnessophold lyder som gode valg:

»Jeg føler ikke, at jeg mangler noget i mit liv,« forklarer Preben Carlsen.

Hvert af de to børn har en kasse, hvor særligt udvalgte tegninger gemmes.

Den lille figur af Steve Jobs blev lavet af et obskurt kinesisk firma, der kun nåede at sende 100 stk. ud, inden de blev standset af et fogedforbud. Købt for 80 dollar og siden set til 1000 dollar på eBay. Preben Carlsen læser mest fagbøger, som ryger videre, når de er læst og har lejret sig.

I køkkenet hænger også to A4-clipboards med én ting på hver:

»Jeg har aldrig forstået formålet med opslagstavler, der bugner.«

A4-clipboards fra Fermliving.dk med plads til de mest nødvendige sedler.

På den ene hænger en seddel om afdansningsbal fra datterens danseskole med en gul post-it: Husk billetter! På den anden: endnu en tegning. En engel og en djævel. Datteren har diabetes og led af skræk for nåle, da hun skulle lære at give sig selv insulin. Hundjævlen er hende, der styrede, da Nicoline ikke ville stikkes. Englen er Nicoline, der selv styrer sine insulinindsprøjtninger.

Aldrig på marked

Her er meget ordentligt, men Preben Carlsen bruger ikke specielt meget tid på at holde orden:

»Jeg bruger ikke tid på at rydde op. Jeg lægger tingene tilbage, når jeg har brugt dem, det er min måde at holde orden på.«

Fakta

Preben Carlsens tre gode råd til at leve som minimalist:

1. Find ro med, at du

ikke bliver mere lykkelig ved at “plastre” dit hjem til med alt muligt.

2. Køb kun ting, som

reelt giver værdi for dig. Vælg og køb ting i en ordentlig kvalitet frem for lavpris impulskøb.

3. 1:1-metoden. Når du køber nyt, så skil dig af med noget gammelt (forær det til en ven, et familiemedlem – nogen der kan have glæde af tingene).

I hverdagen er indretningsmæssige udskejelser begrænset til et absolut minimum:

»Og når det er jul, kommer der ikke 800 kravlenisser op hos mig.«

Hvad med rejsesouvenirs, den lille ting fundet på markedet i en fremmed by?

Preben Carlsen griner højt:

»Markedet! Det er et sted, du aldrig vil se mig. Jeg skal ikke have nogen hingst formet i vindruer.«

Tilbage til stuen. Som en modvægt til bordet er der over sofaen et stort foto i sort-hvid af hans to børn, monteret mellem to glasplader:

»Hvis huset brænder, er det den ene ting, jeg vil tage med mig ud,« fortæller Preben Carlsen.

Det er ikke nødvendig. Du har billedet digitalt og kan få lavet et nyt?

Preben Carlsen ryster let på hovedet og har ikke et svar.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her