Livsstil

100.000 deltager i verdens største søvnstudie

Forskere undersøger søvnens rolle på kroppen i ny skala.

Lige nu bliver verdens største søvnstudie foretaget over hele verden fra Western University i Canada. Arkivfoto: Thomas Borberg

Lige nu bliver verdens største søvnstudie foretaget over hele verden fra Western University i Canada. Forskerne bag vil undersøge, hvilken rolle søvn har i vores liv, uanset hvilken baggrund man kommer fra. Det skriver Huffington Post.

Er det f.eks. nok med 7-8 timers søvn for alle? Og hvad gør det ved hjernen, når man har fået for lidt søvn, og derefter sætter sig bag rattet for at køre på arbejde?

I alt 110.000 deltagere har forskerne brug for, og derfor inviterer de nu forskellige forsøgspersoner til at deltage via et onlinespørgeskema.

Søvnekspert gør op med tidligere viden: Her er opskriften på en god søvn

»Der er meget ved søvn og søvnmangel og dets effekter på hjernen, som vi bare ikke ved. For eksempel hvor meget søvn er nødvendigt? Er det tilsvarende for alle? Er der grupper, der har brug for mere eller mindre søvn?« siger Bobby Stojanoski, en af forskerne i projektet til Huffington Post.

Deltagere registrerer sig og besvarer spørgeskemaet med hjernefunktionstests over tre dage. Herefter vil de kunne få en sammenligning med andre deltagere i projektet.

Søvnløshed er forbundet med højere risiko for at få astma

Ifølge forskerne bag er der ikke før blevet foretaget videnskabelige forsøg om emnet søvn i så stor en skala. Før det online spørgeskema blev lavet, har flere tusinder forsøgspersoner fået foretaget tests efter meget eller lidt søvn, og derefter fået foretaget hjernescanninger. Det bliver dog ikke muligt i den store skala, som forskerne ønsker at foretage projektet, og derfor bliver det nu også udført på nettet.

Der er ingen slutdato på projektet, men forskerne håber på at have samlet nok informationer til at analysere og begynde rapporteringen ved udgangen af i år.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her