*

Livsstil

»Før i tiden kunne man have en hanekam - i dag kan man nærmest bare have lidt hår under armene, så er man rock'n'roll«

Det kræver mod at have hår under armene, siger Feminas chefredaktør.

Da den belgiske filosofistuderende Laura De i fjor delte et billede på Facebook, hvor hun poserede for fotografen Florence Lecloux, modtog hun efter eget udsagn både fornærmelser og trusler. Foto: Florence Lecloux

Næsten hver fjerde unge kvinde i Storbritannien lader nu skraberen ligge og håret vokse frit under armene.

Det viser en undersøgelse fra analyseinstituttet Mintel ifølge The Telegraph. I 2013 svarede 95 pct. af kvinderne mellem 16 og 24 år, at de fjernede hår fra armhulerne. I 2016 var andelen faldet til 77 pct.

Også hårene på benene får i højere grad lov til at blive siddende. I 2013 svarede 92 pct. af de unge kvinder i undersøgelsen, at de barberede ben, mens det gjaldt 85 pct. i fjor.

Er det et tegn på, at kropsbehåring er ved at blive mere almindeligt i gadebilledet? Desværre ikke, vurderer chefredaktør på kvindemagasinet Femina, Camilla Kjems.

Body-shaming: »Den tøs er mere beskidt end et dyr«

»Jeg fornemmer desværre ikke, at det for alvor er stigende, men jeg synes, jeg ser en tydelig tendens til, at det er et politisk statement at have hår under armene. Visse kvinder i den unge generation bærer det som et tegn på feminisme eller et oprør mod skønhedsidealer og perfektheden på sociale medier og mod at blive opfattet som skønhedsobjekter. Det kan også være et tegn på vildskab og individualisme,« siger Camilla Kjems, og tilføjer:

»Før i tiden kunne man have en hanekam - i dag kan man nærmest bare have lidt hår under armene, så er man rock'n'roll.«

En fremmed kommenterede Matildes lår: »Der gik to år, før jeg gik i bukser igen«

Over de seneste år er kendte kvinder løbende dukket op på den røde løber og til modeshows med ubarberede armhuler, og sangerinder som Madonna og Miley Cyrus har vist hårene frem på sociale medier med stor opmærksomhed til følge.

Stor opmærksomhed gav det også, da den belgiske filosofistuderende Laura De i fjor delte et billede på Facebook, hvor hun poserede for fotografen Florence Lecloux. Hun modtog efter eget udsagn både fornærmelser og trusler for sin kropsbehåring.

På Instagram findes dog efterhånden talrige eksempler på kvinder, der bærer hårene med stolthed. Under hashtagget #pithairdontcare viser kvinder fra hele verden deres ubarberede armhuler og anden kropsbehåring frem i over 12.000 opslag.

I 2015 stod Camilla Kjems selv frem i sit magasin og fortalte om sine hår under armene. Hun oplever, at danskerne på mange måder stadig meget hårforskrækkede.

»Jeg synes, det er ubehageligt og tidskrævende at fjerne hår, og jeg synes egentlig også, hår under armene er meget sexet. Men jeg er alligevel blevet så hjernevasket af det hårløse samfund, at jeg fjerner det, hvis jeg skal have en sommerkjole på. Det kræver nemlig, at man virkelig orker at blive bemærket, og det er ikke derfor, jeg gør det. Det kræver mod at have hår under armene, for det er meget synligt og virkelig noget, folk lægger mærke til og kommenterer, fordi det har været forsvundet fra det offentlige rum i så mange år,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her