»De har modtaget næsten 1,2 mio. kr. i donationer, og hvad har de givet tilbage? De har lavet tacos til 30 personer«

Hvor er dokumentationen for de hævdede velgørende projekter, som Jaxon Strong-fonden har doneret til?

Artiklens øverste billede
Jaxon Emmett Buell mangler en stor del af hjernen og sit kraniet. Diagnosen hedder mikrokefali, og er en livslang lidelse. Privatfoto.

For nyligt bragte Jyllands-Posten historien om lille Jaxon Emmett Buell, der er født med den sjældne og alvorlige hjernesygdom mikrokefali, der også er den lidelse, som den meget omtalte myggeoverførte zikavirus menes at kunne udløse.

Man kunne i artiklen blandt andet læse, hvordan Jaxon’s forældre Brandon og Brittany Buell fra Florida, havde oprettet en privat fond, som blandt andet skulle uddele midler til familier i lignende situationer og anden velgørenhed.

På Facebook kan man dog finde en gruppe, hvor medlemmerne stiller kritiske spørgsmål til familiens motiver.

Jyllands-Posten har kontaktet Sarah Riedel, der administrer gruppen "Jaxon Strong: The Reality Exposed", for at høre hendes mening om familien Buell og dens velgørende private fond.

»Problemet er, at der ikke eksisterer nogen beviser på, at familien har doneret til velgørenhed, og vi har ingen grund til at tro, at de vil gøre dette i betydelig grad i fremtiden. Brittany og Brandon har nægtet at fremlægge beviser på de donationer, som de har uddelt, selv om de hævder, at de har uddelt tusinder af dollars,« siger hun.

Fortællingen om familiens velgørende fond startede med en online-indsamling, som en af Brandon Buells kolleger startede på vegne af familien. Det oprindelige mål for indsamlingen var 35.000 dollars svarende til 230.000 kr. Dette mål blev dog hurtigt nået, og derefter blev målet hævet til 70.000 dollars svarende til 460.000 kr. Da dette mål var nået, fik indsamlingen lov til at løbe videre, og den blev først lukket, da der var indsamlet 176.000 dollars svarende til 1,16 mio. kr.

Jaxon med sin far. Foto: Privat.

Ifølge Sarah Riedel modtog familien en del kritik på Facebook over håndteringen af indsamlingen, og for at imødekomme kritikken lovede familien at donere alt over de 70.000 dollars til velgørenhed.

”Vi har endnu ikke set skyggen af beviser for, at dette nogensinde er sket. Hvis man spørger dem offentligt om dette på deres Facebook-side, bliver kommentaren slettet,” siger hun.

Hvis man søger på fonden hos de amerikanske skattemyndigheder, finder man frem til, at fonden er godkendt og har opnået skattefritagelse.

Søger man ”The Jaxon Strong Foundation” frem på staten Floridas oversigt over private velgørende fonde viser det sig, at både Brandon og Brittany Buell i ansøgningen har krydset af i feltet ”modtager kompensation”. Det fremgår ikke, hvad denne kompensation består af.

I ansøgningen skal ansøgeren også oplyse, hvilke større projekter fonden har ført ud i livet og vil bidrage med i fremtiden. I dette felt fremgår det ikke, om Brandon og Brittany har doneret til velgørende formål, men de har skrevet, at de i den nærmeste fremtid vil lave mad til familier med indlagte børn på det nærliggende hospital, hvilket de også har gjort efterfølgende.

Det giver Sarah Riedel dog ikke meget for.

Jaxon med sin mor. Foto: Privat.

”De har modtaget næsten 1,2 mio. kr. i donationer, og hvad har de givet tilbage? De har lavet tacos til 30 personer på Ronald McDonald House,” siger hun.

Jyllands-Posten har konfronteret Brandon og Brittany Buell med anklagerne i denne artikel via mail. Vi ville blandt andet gerne vide, hvem der har modtaget de 100.000 dollars, som blev rejst i den indledende indsamling. Vi ville også gerne vide, hvor meget Brandon og Brittany modtager i kompensation for deres arbejde i fonden.

Parret ønskede dog ikke at svare på vores spørgsmål, men parrets advokat Richard Q. Lewis sendte følgende svar:

”Som en godkendt, skattefri organisation vil fonden overholde alle krav til dokumentation for donationer. Da fonden er i sit første skatteår, er den ikke forpligtet til at fremlægge denne dokumentation. Men når de finansielle oplysninger for 2016 ligger klar, vil disse blive lagt offentligt frem i henhold til loven,” skriver han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.