Derfor skal du også melde dig syg på ferien
Hvis du bliver syg før feriestart eller i løbet af ferien, kan du have ret til få fri på et senere tidspunkt.
Baciller og virusser er ligeglade med, om du har pakket kufferten og står med det ene ben ude af døren, når snottet begynder at løbe i næsefløjene.
Hvert år bliver et ukendt antal danskere nemlig tvunget under dynen, netop som de burde plaske rundt i strandkanten og nyde sommeren.
Men selv om reglerne for erstatningsferie trådte i kraft i sommeren 2012, er det formentlig ikke alle lønmodtagere på det danske arbejdsmarked, som er klar over, at de kan have ret til nye feriedage ved sygdom.
Det vurderer advokat Klara Hoffritz fra fagforeningen HK/Privat med 110.000 medlemmer.
- Jeg tror, der vil være en del, som ikke er opmærksomme på, at man skal huske at sygemelde sig, selv om man har ferie. Og konsekvensen ved ikke at gøre det er, at man mister retten til at få erstatningsferie, hvis man har været syg i mere end fem dage, siger hun.
Reglerne for erstatningsferie er resultatet af EU-Domstolens tolkning af EU's arbejdsdirektiv og gælder uanset, om reglerne er indskrevet formelt i overenskomsten på den enkelte arbejdsplads eller ej.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening fortæller ansættelsesretschef Flemming Dreesen, at han ikke ser mange henvendelser på baggrund af reglerne for sygemelding i ferien.
- Der er noget, vi så at sige fik ind over hegnet ved EU-Domstolens afgørelse om, at arbejdsgiverne også skulle bære risikoen for den sygdom, der opstår under ferie. Dengang var vi bekymrede for, om det ville medføre et misbrug, hvis man melder sig syg uden at være det. Men vi kan i dag konstatere, at det ikke er en problemstilling, vi har hørt meget til, siden reglerne blev indført for et par år siden, siger han.
På det danske arbejdsmarked betyder reglerne, at man kan få erstatningsferie, hvis man er syg i mere end fem feriedage i løbet af ferieåret fra maj til maj.
Er man for eksempel syg i fem dage i løbet af sommerferien, får man ret til erstatningsferie, hvis man også bliver syg i efterårsferien.
Altså får man en erstatningsdag for hver sygedag ud over de fem "karensdage" - og grænsen går ved fire uger i alt.
Klara Hoffritz fra HK/Privat påpeger, at reglen om de fem "karensdage" ikke gælder, hvis man er blevet syg, inden ferien starter - og stadig er det, når ferien går i gang.
I så fald har man ret til erstatningsferie fra dag ét - uanset at man ikke tidligere har haft fem sygedage i en ferie.
- Ferien starter først på det tidspunkt, du ville være mødt på arbejde, hvis ikke du havde ferie. Det er vigtigt at understrege, fordi mange i deres eget hoved er gået på ferie om fredagen. Men reelt starter ferien først mandag morgen. Og dermed har du ret til den fulde erstatningsferie, hvis du sygemelder dig som normalt inden arbejdsdagens begyndelse mandag morgen, forklarer advokat Klara Hoffritz.
Syg på ferien - sådan er reglerne:
- Er du syg på din ferie, skal du melde dig syg efter de gældende regler på din arbejdsplads.
- Ring til din leder, skriv en sms eller send en e-mail, alt efter hvad regler og praksis på din arbejdsplads foreskriver.
- Hvis du er blevet syg, før din planlagte ferie begynder, har du ikke pligt til at påbegynde ferien. I så fald skal du være blevet syg, før din arbejdstid begynder den første feriedag. Det betyder, at du har valget mellem at holde ferien som planlagt eller at melde dig syg.
- Du har også mulighed for at få erstatningsferie, hvis du bliver syg efter feriens begyndelse. Hvis du bliver rask, inden din planlagte ferie er udløbet, skal du raskmelde dig hos din arbejdsgiver. Her skal du fortælle, om du vil holde den resterende ferie, eller om du vil genoptage arbejdet.
- Sygdom under feriefridage, den sjette ferieuge, som mange lønmodtagere har som en del af deres overenskomst, udløser heller ikke erstatningsferie. Sørg derfor for at være enig med din arbejdsgiver om, hvorvidt du afvikler ferie eller feriefridage.
Kilder: Djøf, HK og LO
/ritzau/FOKUS