Annonce
Livsstil

Modebilledet 2015

I det nye år kommer vi til at se mode med mere jordforbindelse, fokus på basisgarderoben i høj kvalitet og styles, der ignorerer sæsonernes skiften.

Læder både til sommer og vinter En tendens, vi kommer til at se også til sommer, er læder – og det ligger i tråd med den megatrend, Anja Bisgaard Gaede kalder ”seasonless”, dvs. sæsonuafhængig mode og materialer. Pernille Teisbæk fremhæver læderjakken Loreto her fra Acne Studios’ forårskollektion. www.acnestudios.com

Moden står aldrig stille, og årsskiftet er en oplagt mulighed for at se fremad på og vurdere, hvad der skal ind i vores garderobe i det kommende år. Anja Bisgaard Gaede er trendforsker hos trendbureauet Spott, og hun fortæller, at vi næste år kommer til at se tre overordnede megatrends, som de hos Spott har givet overskrifterne grounded, empowered og seasonless.

»Megatrends gælder ikke kun inden for damemoden, men også i herremoden. Men i damemoden kommer trenden grounded f.eks. til udtryk som en romantisk stil til sommer, vi kalder comtemporary bohême,« siger trendforsker Anja Bisgaard Gade.

Med trenden grounded mener Anja Bisgaard Gade, at der kommer større fokus på behovet for jordforbindelse. Moden skal ned på jorden og være håndgribelig, brugbar og forståelig. Vi har set det på det seneste i form af flade sko, og det fortsætter ind i 2015.

Det illustrerer om noget denne her jordforbindelse.
Anja Bisgaard Gaede, trendforsker

»De må også gerne have lidt plateau, men det er generelt det flade fodtøj, vi har set rigtig meget på den internationale catwalk. Og det illustrerer om noget denne her jordforbindelse,« siger Anja Bisgaard Gaede.

Empowered bliver på dansk til megatrenden styrke. Det kan komme til udtryk på flere måder, siger Anja Bisgaard Gaede.

Nu kommer culotten »Den har været undervejs i et længere stykke tid, for vi har vist lige skulle tage tilløb, før den trekvartlange buks kaldet culotte kunne få en plads i garderoben. Men nu kommer den altså,« siger Pernille Teisbæk. Modellen her er fra Bruuns Bazar og hedder ”Syrena”. Den kommer i sort og beige og koster 1.699 kr. www.bruunsbazar.com

»Det kan være i det materiale, der bliver brugt, som har stærke funktioner og kan holde til mere. Det kan være styles med en længere holdbarhed, fordi de har et klassisk snit eller er lavet i en god kvalitet,« siger Anja Bisgaard Gaede.

Og så er der styrken i det visuelle udtryk, f.eks. hvordan modellerne skal se ud i dag, hvor et mere sundt og atletisk udtryk slår det meget tynde modellook.

»I modelverdenen snakker man om, at ”strong is the new skinny”. De skal ikke være totalt muskuløse, men de skal altså heller ikke være helt afpillede, der skal være en styrke og sundhed bag deres udtryk,« siger Anja Bisgaard Gaede.

Fleksibel hverdag kræver fleksibel mode

Den sidste megatrend Anja Bisgaard Gaede fremhæver, er det hun kalder seasonless, altså sæsonuafhængigt tøj. Mange er sikkert vokset op med en sommer- og en vintergarderobe, hvor de korte shorts og spaghettistropperne godt kunne pakkes væk, når sommeren var ovre. Men den holder altså ikke helt længere.

»Den sæsonuafhængige mode vender op og ned på tingene og bruger farver og tekstiler, som ikke traditionelt hører til i de sæsoner. Det kan f.eks være uld om sommeren og stærke farver om vinteren. Særligt forår og efterår mikser vi rigtig meget sammen,« siger Anja Bisgaard Gaede.

Pernille Teisbæk er stylist og blogger, og hun fremhæver læder som en af de tendenser, der ikke længere er forbeholdt en bestemt sæson.

Se modeekspertens egen garderobe

»Måske tænker man, at læder er en sand vinterdarling, men flere af de store modehuse er gået all in denne sæson – bl.a. Acne Studios, Calvin Klein og J.W. Anderson. Et godt læderitem er en investering for livet, lige fra den perfekte jakke til en oversize hat,« siger Pernille Teisbæk.

Tilbage til 70'erne - I 2015 kan vi godt forberede os på brune nuancer, ruskind og frynser. "Under modeugen i efteråret var der ingen tvivl om, at det var 70'erne, der dominerede catwalken. Den tendens fortsætter langt ind i 2015," siger Pernille Teisbæk. "Mirabel" ruskindsfrakken fra Gestuz er en del af deres Main Spring 2015-kollektion. www.gestuz.dk

Anja Bisgaard Gaede uddyber, at vi i vores smartphone-tid kan skifte ind og ud mellem forskellige situationer, som det passer os, og den fleksible hverdag afspejler sig i moden. Det betyder, at vi generelt er begyndt at klæde os mere afslappet, fordi fritid og arbejde ikke længere er skarpt adskilt. Den afslappede stil er også kommet til udtryk ved at moden på det seneste har hentet inspiration og detaljer fra det klassiske sportswear. Culotte-bukserne er f.eks. en fin mellemting mellem pænt og afslappet, og de kan uden det store besvær dresses op eller ned.

Glem alt om at klæde dig i forhold til din alder

»Denne sæson er de danske brands gået all-in på culotte-tendensen i en lidt kortere, mere frisk udgave,« siger Pernille Teisbæk, der også selv har designet et par culottes for Envii.

Langt og løst Både Anja Bisgaard Gaede og Pernille Teisbæk fremhæver den lange løse silhuet. Invester i længder og romantiske flagrende styles. »Det er tydeligt i modebilledet, at tunikaen bliver en stor tendens i 2015 i en mere moderne og minimalistisk udgave, end vi kender den fra tidligere,« siger Pernille Teisbæk. Blusen fra Malene Birger er i 100 pct. silke. Fås fra starten af februar til 2.399 kr. www.bymalenebirger.dk

Den nedtonede, casual stil har sat fornyet fokus på basisvarerne, og der dukker mærker frem, som udelukkende fokuserer på basis i høj kvalitet. På det seneste har begrebet normcore, en sammentrækning af normal og hardcore, så småt haget sig fast. Her dyrker man det almindelige og måske lidt kedelige monokrone udtryk. Men ifølge Anja Bisgaard Gaede er det ikke ensbetydende med, at fleecetrøjen og H2O-sandalerne pludselig er at finde på alle catwalks.

»Det handler om at sammensætte enkle basisstyles i lækker kvalitet og forskellige teksturer,« forklarer hun.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Fladt fodtøj - De flade sko hænger tæt sammen med den tendens Anja Bisgaard Gaede kalder Grounded. Det handler om jordforbindelse, og det får man vel først og fremmest ved at komme ned fra de høje hæle. Acne Studios har lavet en spids Chelseau boot i 100 pct. lammelæder, der har fået navnet ”Jensen”. Prisen er 3.200 kr. www.acnestudios.com

Årets farve - Hvert år udråber Pantone årets farve, og Anja Bisgaard Gaede tror, at dette års farve, Marsala, vil få en fremtrædende rolle på modescenen. "Vi har længe set den bordeaux farve, og Marsala lægger sig meget i tråd med den - men mere ovre i rosenfarvet," siger Anja Bisgaard Gaede. Lædertasken fra Decadent i modellen 265 er i farven old rose og fås til 3200 kr. www. decadentcopenhagen.com

En snert af striber - »Hver sæson er der altid en snert af striber med i modebilledet. En god, men anderledes måde at tilføje striber til din garderobe er i sko,« siger Pernille Teisbæk og fremhæver Chloés Slingback Wedge sandaler, som kan fås hos Holly Golightly til 7.250 kr. www.hollygolightly.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Der blev også stillet mange krav, da vi var unge – men vi blev ikke forstyrret af smartphones

Kåre Lauring
Måske er den rigtige løsning en massiv indsats i folke- og gymnasieskolen for at få afhjulpet den afhængighed, tusinder af unge har udviklet i forhold til deres smartphone og det at være med på de sociale medier og ikke at slække på kravene til de unges uddannelser.
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her