Prisvindende designere bygger selv deres møbler

Vinderne af Ilvas Designpris 2014 udklækker deres idéer ved bordtennisbordet.

Artiklens øverste billede
Moodboard fås fra 400 kr. og op til 2000 kr., afhængig af størrelse. Pindene købes separat efter behov. Priser fra 100 kr. til 300 kr. stk.

Spisebordet hedder Rank, designerne Nicki van Roon og René Hansen, deres firma Roon & Rahn. Det enkle og minimalistiske bord i massivt hårdt genbrugstræ dominerer det åbne køkken-alrum. Rundt om står fire stole af Friso Kramer fra 50'erne, der er købt på Lauritz.com i Tyskland.

Tilsammen udtrykker de to dele meget konkret den retning, som former sig for de to designere. De har fundet sammen i en fascination af den industrielle, hollandske designerstil fra 1950’erne og 1960’erne, og Rank er inspireret af bl.a. Friso Kramer-stolene og lavet med tanke på dels det æstetiske, dels produktionsvenligheden, forklarer de.

Nicki van Roon (th.) og René Hansen har fundet sammen i en fascination af den industrielle, hollandske designerstil fra 1950-60’erne.

Først og fremmest skal design være funktionelt, mener de. I godt design smelter æstetikken og funktionaliteten sammen. »Det batter, når funktionaliteten dikterer, hvordan designet bliver,« siger René Hansen, 26 år.

»Design for designets skyld går vi ikke ind for,« siger Nicki van Roon, 27 år.

Travlhed siden pris

Designerduoen har haft travlt, siden de ultimo juni vandt Ilvas Designpris 2014 for netop spisebordet Rank.

Den overdimensionerede og for længst indløste check på 50.000 kr. har fået en symbolsk plads over den gamle, grønne skoletavle, der er købt på Den Blå Avis for 600 kr. og fylder det meste af den ene væg i stuen. I den ene ende har de opdateret tavlen med en magnetisk plade bagpå, så den fungerer som opslagstavle.

Rank hedder det fire personers spisebord (140x80 cm). Bordplade i oliebehandlet sheshamtræ. Stel i bejdset egetræ. Taburet med egetræsæde og mørkbejdsede ben. Pris 9.000 kr. Til 6 personer: 180x90 cm, 12.000. kr. Taburet 1.600 kr. Rank-sofabord, 4.000 kr. I serien Rank er der ud over spiseborde og sofaborde også en spisebordsstol, et bukkesystem og en multifunktionel bænk på vej.

Skoletavlen, der er fyldt med tegninger, sedler osv., bruger Nicki van Roon og René Hansen, når de udklækker idéer og skal styre processen fra idéen opstår, til møblet er produceret for egen hånd. Sådan er det i alle fald endnu. Spørgsmålet er, hvor længe de kan følge med efterspørgslen uden at inddrage andre til at fremstille møblerne for dem.

Grammofonen, Braun SK-55, der er designet af Dieter Rams i 1956, har fået tildelt øgenavnet ”Snow White’s Coffin”. Ved siden af Nicki Roons forsølvede babystøvler og på væggen en illustration af tatovør Klaus Mose.

Ofte er det, når de to unge fyre spiller bordtennis på bordet midt i stuen, at idéerne opstår. Indlysende pingpong. Så står opslagsbøgerne klar i ølkasserne på gulvet, og tavlen er til at tegne på. Foran den store, gråsorte chaiselongsofa står den første version af sofabordet Rank, der blandt andet har et elastiksystem under bordpladen til opbevaring af magasiner og aviser.

Designerhjerterum

Nicki van Roon er uddannet grafisk designer fra Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev, og René Hansen er uddannet industriel designer fra Aalborg Universitet. Begge dimitterede sommeren 2013. Sammen udtænker, tegner og producerer de møbler og andre løsninger til hjemmet. Materialerne henter de fra genanvendte møbler, og værkstedet er de rå rammer på Godsbanen i Aarhus.

Til deres eget Moodboard ved indgangen til lejligheden har Nicki van Roon og René Hansen valgt en bagplade i bejdset birkekrydsfiner og en frontplade i mørkeblå plexiglas.

De har lært hinanden at kende gennem fælles venner for 3-4 år siden. Men først for et par år siden opdagede de, at de var gode til at idéudvikle sammen. René Hansen fik midlertidigt husly hos Nicki van Roon og hjalp ham med at tegne et laptop-stativ med indbyggede højtalere i 3D.

De flyttede sammen i januar 2014 i hver sit værelse i den moderniserede højloftede lejelejlighed i Guldsmedgade i hjertet af Aarhus. Forinden skilte Nicki van Roon sig af med mange af sine møbler, fordi de ikke passede ind, heller ikke i det nipsløse designerhjerterum, som var vigtigt for dem begge. René Hansen siger smilende, at han nærmest ingen møbler havde.

»Vi opdagede, at det var fedt at bygge vores egne møbler, og da vi stod og manglede et spisebord, gik vi i gang,« fortæller Nicki van Roon.

Lidt for sjov

Allerførst gennemtrawlede de Den Blå Avis for at finde egnet træ til spisebordets dele. Og skåret ud af et gammelt ornamenteret massivt spisebord i mørkt træ, dukkede bordpladen til Rank frem fra det gamle møbel. Over René Hansens seng har en massiv plade med de laserskårede udskæringer til stellet fået plads som kunstværk.

Spisebordet Rank med Friso Kramer-stole i køkkenet. Rank er inspireret bl.a. af disse stole og lavet med tanke på dels det æstetiske og dels produktionsvenligheden.

Da spisebordet var næsten færdigt, opdagede duoen, at der var to uger til deadline på Ilvas designkonkurrence. Hvorfor ikke deltage? spurgte de hinanden.

En cykelkælder i ejendommen blev ryddet, så de kunne få plads til at tage fotos af spisebordet til præsentationen, som blev sendt i sidste øjeblik i slutningen af februar. De glemte alt om det, indtil de fik at vide, at de var blandt de sidste 20 kandidater.

»Det havde vi ikke regnet med. Det er jo en åben konkurrence, hvor alle kan deltage. Da vi var blandt de fire sidste, var der virkelig ”high five” i luften,« fortæller René Hansen. 25. juni vandt deres spisebordsdesign Ilvas Designpris 2014 foran over 200 indsendte designforslag.

Moodboard

Det første, der møder en i lejligheden, er Roon & Rahns Moodboard. Det magnetiske ophængs-system har direkte lys fra en gul Verner Panton Lillebror Spot. Board’et er et eksempel på, hvordan idéerne opstår, når behovet er der. Bag på modulet sidder en stålplade, der gør, at pindene med magneter  enden let klikker sig fast i hullerne. De har valgt en bagplade i bejdset birkekrydsfiner og en frontplade i mørkeblå plexiglas. Her hænger blandt andet overtøj, solbriller, nøgler, og systemet kan tilpasses individuelt. Man vælger først materiale og størrelse på modulet, dernæst de pinde, man har behov for til ophængning af alskens ting. Der findes alt fra traditionelle knager til longboard-holdere og svævehylder.

Roon & Rahns parabollampe Reflektor, som Nicki van Roon kalder en indre sol.
Alskens gamle kasser i forskellige størrelser kan bruges både til opbevaring og som fjernsynsbord.

De to designere har tænkt sig løbende at udvikle nye pinde. To andre steder i lejligheden er Nicki van Roons guitarer ophængt på Moodboards. På det nyligt overståede Finders Keepers i København fik Roon & Rahn en henvendelse fra en producer, der ville høre, om de kunne lave et Moodboard til 8 guitarer samt kabler og høretelefoner. Jo, sagde de og smilede. I princippet kan alt lade sig gøre.

»Det, vi vil med vores design, er komplette løsninger med multifunktioner. Altså moduler, elementer, der kan skaleres og tilpasses brugeren,« siger René Hansen.

»Mange af vores design er udsprunget af problemstillinger, vi selv oplever. Idéen til Moodboard’et opstod, fordi vi havdeen masse ting, der lå og flød, blandt andet solbriller og nøgler,« siger Nicki van Roon.

Genbrug og design, der holder

Det med genbrug er vigtigt for begge. Når der er bid på f.eks. DBA, kan man se dem vandre gennem Aarhus slæbende på et eller andet stort gammelt massivt bord, som skal genopstå som et af deres design. En af fordelene ved genbrugstræ er både prisen, og at resultatet bliver unika.

En Roon & Rahn-cykel er en oplagt måde at reklamere på. Her står den i porten.

Deres parabollampe Reflektor er et godt eksempel på de store muligheder, der ligger i genbrug. Her får de serveret en komponent, der ellers ville være dyr i produktion. Nicki van Roon kalder lampen en indre sol.

De har i det hele taget tænkt meget over lyset i lejligheden. I alt fire Verner Panton Lillebror Spots serverer lyset højt oppe fra, en PH-lampe over spisebordet og to røde emaljerede Flower-pots over køkkenbordet. Lampen over sofabordet er konstrueret af en hjemmemalet genbrugslampeskærm i metal med højdejusterbart ophæng, så den i forskellige højder giver det rigtige lys til forskellige situationer.

Også plads til andre designere

Lejligheden har ud over eget design mange eksempler på andet design, som Roon & Rahn kan stå inde for. På Nicki van Roons værelse står blandt andet en Rob Parry loungelænestol fra midten af 1950’erne, som han har købt for 3500 kr. i en genbrugsbutik i Holland. Han er vild med stolens simple stålkonstruktion mikset med træ.

To steder i lejligheden er Nicki van Roons guitarer ophængt på Moodboards.

En af de udfordringer, designerparret arbejder på i øjeblikket, er, hvordan man får de kæmpestore fladskærme integreret i hjemmet. I stedet for at forsøge at gemme tv’et har de på tegnebrættet et loft- og vægophængningssystem, så det næsten bliver en installation i rummet i stedet for et upersonligt designelement.

Selv om både Nicki van Roon og René Hansen er fascinerede af træ, udelukker de ikke andre materialer. Materialevalget afhænger af designudfordringen.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

René Hansen faldt over nogle brugte arkivskabe til opbevaring i sit værelse, og han bruger et Moodboard til diverse ophængning. Pendlerne er designet af en af hans venner, René Jønke.
Duoen eksperimenterer med anderledes ophæng. Her er radioen på badværelset ophængt i læderstropper på et stykke træ.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.