Her satte danskerne over 10 mio. varer til salg sidste år

Fire stole til én kr.? Danskerne sælger og bytter ydelser og varer på nettet som aldrig før.

Artiklens øverste billede
Det foregår mindre via avisen og mere på nettet, når danskerne køber, sælger og bytter varer og ydelser.

Aflagte festkjoler, gamle lædersofaer og brugte klapvogne. Vi vil gerne spare penge og forbruge bæredygtigt ved at bytte varer med andre, finde gratis produkter og billige tilbud.

Den udvikling kan man mærke på flere af de hjemmesider, som danskerne bruger til at finde billige eller gratis varer.

"Det er blevet mere acceptabelt at købe brugte ting. Før i tiden opfattede man folk, der købte brugte ting, som fattige mennesker. I dag er der ikke nogen, der ser skævt til én, hvis man køber brugt," siger lektor Dorthe Kristensen i forbrugsstudier på Syddansk Universitet (SDU).

Stole til én kr.

På hjemmesiden Gul og Gratis kan man både købe, bytte eller finde gratis varer. F.eks. kan man finde fire velourbetrukne spisestole til salg til blot én kr. En anden ønsker at bytte sit barns kasse med røde legetøjsbiler til legoklodser eller andet legetøj.

"I forhold til 2008 har vi over tre gange så mange annoncer og over tre gange så mange mennesker, der besøger vores site," fortæller Kamilla Harritsø, chef for Research and Development i Fynske Medier, der står bag Gul og Gratis.

Hos Den Blå Avis oplever man ligeledes fremgang i antallet af brugere og annoncer. I 2008 blev tre millioner varer sat til salg på hjemmesiden, mens det tal var steget til over 10 millioner i 2013. Det er især boligudstyr og børnetøj, som folk køber på Den Blå Avis.

Trendsales, der er en online modebazar, hvor private kunder kan sælge, købe og bytte tøj, oplever den samme tendens. Underdirektør Eva Kemp mener, at der er et øget ønske om at handle billigt og brugt. Der bliver handlet ca. 100.000 varer om måneden mellem private, oplyser hun.

Spareiver og dårlig samvittighed

Forbrugseksperten, Dorthe Kristensen, forklarer, at der hovedsageligt er to motiver til at genbruge og bytte varer. Det ene er et ønske om at spare penge, mens det andet handler om at kunne forbruge med god samvittighed.

"Finanskrisen har selvfølgelig spillet ind, men jeg tror, tendensen fortsætter efter krisen. At købe genbrug handler også om mere end at spare penge. Det handler også om værdien bag – at man er moralsk ansvarlig for miljøet," siger hun.

24-årige RUC-studerende Martin Diedrichs er et eksempel på én, der forsøger at leve bæredygtigt på alternativ vis. Han bruger kun 50 kr. om måneden på mad, fordi han finder størstedelen af sin mad i supermarkeders containere. Desuden bytter han sig til tøj på såkaldte byttemarkeder.

"Der er så mange mennesker, der køber nyt tøj hele tiden, og der er en overflod af madvarer. Det vil jeg ikke være en del af," siger han.

Røget hamburgerryg for en cola

Martin Diedrichs bruger byttemarkeder og diverse Facebook-sider, men også Jepti.dk, hvor man gratis, eller næsten gratis, kan låne, hvad man lige står og mangler.

Også på Facebook er mulighederne mange for at spare penge og leve bæredygtigt ved at bytte varer eller ydelser med andre. I gruppen "Knep mig det er billigt! Sådan lever du billigt i København" byttes eksempelvis en røget hamburgerryg væk for en halvandenliters cola, mens en anden bytter webdesign og korrekturlæsning for at få hjælp af en automekaniker.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.