Annonce
Livsstil

Sukkersyge skal vandres væk

Sukkersyge skal i verdens største forsøg ved hjælp af mobilen vandre sig raskere med jævnlig vandretræning.

Intervaltræningen forbrænder mere fedt, bedrer konditionen, blodtrykket falder, og diabetikere får bedre blodsukkerregulering. Arkivfoto: Jens Panduro

Hver dag året rundt må lægerne lave fod- og benamputationer på danskere som følge af alvorlig sukkersyge.

Havde patienten i tide brugt sine ben, var det måske aldrig sket. Mange tusinde flere var sluppet for andre alvorlige følgesygdomme og livslang medicin.

Om applikationen
  • App'en InterWalk har vist markante forbedringer hos syge patienter i forsøg.
  • Den testes nu yderligere i Hørsholm, Gladsaxe, Faaborg/Midtfyn, Svendborg, Horsens og Københavns kommuner. Desuden er Diabetes foreningen med.
  • Brugerne skal træne en halv time tre gange om ugen.
  • Først indstilles app'en efter alder, højde, vægt og køn, og intensiteten i intervallerne tilpasses brugeren.
  • App'en giver besked til både brugerne og forskerne. Brugerne får meldinger om, hvornår de skal skifte tempo, om de gør det rigtigt, antal skridt de tager med mere.
  • Den viden får forskerne samtidig glæde af, når brugerne registrerer deres resultater.
/ritzau/
Danske forskere vil nu med verdens største diabetesforsøg slå fast, hvor meget regelmæssig motion i form af gåtræning betyder i behandling af sukkersyge.

Afprøvet med succes

Omdrejningspunktet er en ny gratis app til mobilen, Interwalk, som alle også raske danskere frit kan hente i Appstore fra denne weekend. App'en håbes også brugt mod andre store folkesygdomme som KOL og hjertekar.

Bag InterWalk står det store nationale diabetesforskningsprojekt DD2.

App'en er afprøvet med stor succes i mindre skala, men bredes nu ud til en række kommuner over hele landet samt til alle interesserede.

- Vi ville lave noget, der var let at gå til, men effektivt, siger projektleder cand.scient., ph.d. Jens Steen Nielsen fra DD2.

Den nye app bygger på intervaltræning, hvor skiftevis langsom og hurtig gang har vist langt større effekt, end hvis man vandrer i jævnt tempo.

Stabil træning

Samtidig er app'en tilpasset den enkelte brugers formåen. Den forklarer pædagogisk, hvad man skal gøre og sender resultaterne til forskerne, som dermed bliver klogere gennem, hvad der ventes at blive verdens største sukkersygeprojekt.

Intervaltræningen forbrænder mere fedt, bedrer konditionen, blodtrykket falder, og diabetikere får bedre blodsukkerregulering.

Det kan den 49-årige direktør Jim Jakobsen fra Allerød skrive under på. Over tre år har han stille og roligt tabt sig fra 105 til 84 kilo og forbedret sin kondition markant. Endelig har han pludselig ikke længere den sukkersyge, som fik ham i gang med træningen.

- Mit fantastiske resultat skyldes stabil, men langt fra ekstrem træning. I takt med, at jeg kom i bedre form, er vandretræningen suppleret med spinning et par gange om ugen. Til gengæld har jeg ikke lavet radikale kostændringer undervejs, siger han.

Henvendt til type 2 diabetes

Den nye app er kun tiltænkt til brug for patienter med type 2 diabetes, som kan udløses af overvægt, usund livsstil eller være arveligt betinget. Diabetes 2 er den type sukkersyge, der rammer flest mennesker.

Diabetes 1, derimod, er en auto-immun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer insulin. Denne type diabetes kræver, at man tager insulin flere gange dagligt, mens også daglig motion er en del af behandlingen for mennesker med type 1 diabetes.

Omkring 275.000 danskere har ifølge Diabetesforeningen fået konstateret type 2 diabetes, mens det anslås, at 200.000 danskere har sygdommen uden at vide det.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her