»Chancer er til for at blive taget«

Kvinder gambler ikke. Bluffe kan de heller ikke. Det gælder bare ikke pokerdronningen Pernille Ravn, som spiller poker på professionelt plan. Hun tør tage chancer – og ikke kun i poker.

Artiklens øverste billede

Poker og Pernille ikke kun lyder godt – det spiller også rigtig godt sammen. Især når den 34-årige midtjyde sætter sig ved pokerborde over hele verden og giver mændene baghjul. Hun vinder. Ikke altid, men indimellem.

Pernille Ravn kan kalde sig pokerdronning, fordi det er en titel, hun har vundet i en turnering, som blev begyndelsen på en overraskende karriere.

Lige nu er hun oven i købet en gravid pokerdronning. For sammen med kæresten, Kristian Eriksen, venter hun sit første barn til maj. Det er en fremadstormende salgschef og en feminin handlekraftig pokerspiller, der bor i et minimalistisk lejet rækkehus i Aalborg, indtil det bliver tid at bygge drømmehuset.

»Jeg holder aldrig op med at spille poker. Med det liv, jeg har ført de seneste syv år, hvor jeg har levet i en kuffert og konstant været på farten, er det ikke sikkert, at det bliver ved med at være sjovt, når den lille venter herhjemme. Så vil jeg nok prioritere anderledes, men lad os nu vente og se,« fortæller Pernille med et stort smil.

Om søndagen er det store pokerdag. Så spiller Kristian, der er ved at lære spillet, ved den store computer, og Pernille sidder med den bærbare i sofaen.

»Jeg tager de lidt større turneringer, som koster 100-200 dollars, hvor man kan vinde en halv til en hel million. Kristian, der er ved at lære spillet, deltager i turneringer til fem dollars.

»Der har nok altid været en gambler i mig. Da jeg var 18-19 år, elskede jeg at gå på casino sammen med veninderne og spillede måske for 500 kr. Ikke at der nødvendigvis skal være noget på spil.«

Det er nu ni år siden, at Pernille fik smag for at spille poker.

»Min daværende kæreste spillede poker på nettet. Jeg ville gerne være den støttende kæreste, der kiggede ham over skulderen og sagde, ih, hvor er du god, og vinder du ikke nogle penge til os. Og så måtte jeg jo lære reglerne, så jeg bedre kunne forstå, hvad der foregik.«

Pernille forklarer kort, så de uindviede kan følge med:

»Poker er meget lig yatzy – to par, tre ens, fuldt hus osv. Det er et nemt spil at lære, men som man siger, det tager en livstid at mestre, fordi det har så mange aspekter.«

Det var sjovere selv at spille end at se på, fandt Pernille hurtigt ud af. Hendes talent og gamblergen fik vokseværk, og hun begyndte at vinde både på nettet og i ”real life”.

Skandinaviens pokerdronninger

For syv år siden kom Pernilles daværende svigerfar med Ekstra Bladet og viste hende en artikel, hvor pokersitet Betsson søgte Danmarks pokerdronning. Pernille sendte en ansøgning og blev udvalgt til turneringen sammen med 16 andre piger.

»Efter en slags jobsamtale på Hotel Mariott i København blev vi kørt i limousiner til Vega, hvor vi skulle spille en poker-turnering. Der var masser af fotografer og journalister og stort ståhej – lidt overvæld-ende for sådan en jyde som mig, fortæller Pernille og griner igen.

Det gør hun en del, som om hun er fyldt med livsenergi. Sådan ser hun også ud med de blå, varme øjne og hendes jyske sprogtone, der indimellem galoperer af sted. Hun griner også, da hun fortæller, at hun vandt titlen som Danmarks pokerdronning.

»Det er altså ikke noget, jeg har kaldt mig selv bare for at lyde smart. Og titlen har hængt ved lige siden.«

Pernille vandt en kontrakt med pokersitet Betsson. Der var forudbestemt en række turneringer i Europa, som hun skulle deltage i.

»Der var også fundet en pokerdronning i Sverige og Norge. Vi rejste rundt sammen som Skandinaviens pokerdronninger og kom på forsiden af diverse magasiner.«

Derfra er det gået slag i slag. Siden har hun haft sponsorkontrakter med forskellige.

»Som jeg plejer at sige for sjov: Jeg er en af de få kvinder, der tør sige, at jeg er til salg for den højeste pris.«

Pernille har skiftet mellem sponsorer med årskontrakter. Når året gik på hæld, stak hun fingeren i jorden for at høre, hvad sponsoren ville tilbyde, eller om andre ville byde over. Den økonomiske del holder Pernille tæt til kroppen. Men sammen med sponsoren udvælger hun turneringer, hvor hun skal repræsentere sponsoren, som også betaler det, det koster at være i en turnering, hotel, rejseudgifter osv.

Pernilles seneste sponsor var Danske Spil i 2012, som naturligt har meget fokus på Danmark, men Pernille var også i Las Vegas et par gange. Hun er en slags ambassadør for dem. Når hun sidder ved spillebordet, pryder sponsorens logo hendes påklædning. Desuden skal hun være til stede til sponsorens arrangementer.

Pernille anslår, at der kun findes 3-4 pokerspillere herhjemme, der er på kontrakt.

Finanskrise i pokerbranchen

»Der er også finanskrise i pokerbranchen. Det er svært at vurdere værdien af en kontrakt. Nogle skal aflevere 50 pct. af deres gevinst til sponsor-erne, andre skal ikke aflevere noget.

Hvert eneste år, når Pernille har tegnet kontrakt, kommer misundelsen fra mænd i branchen. En diskussion eller indlæg på pokersites om, hvorfor lige hun skal have kontrakt. Hun er selvfølgelig træt af at få skudt i skoene, at hun bare får kontrakten, fordi hun er kvinde.

»Jeg ved godt, at jeg ikke er verdens bedste pokerspiller, men jeg er en dygtig pokerspiller. Jeg tror ikke, at nogen af mine sponsorer har taget mig for at få en masse penge ud af det. Jeg kommer med noget andet i pakken, har et navn og kan generere noget pr, og det vil de gerne betale for.«

Belønnet for sit mod

I Pernilles pakke er der også en stor del mod. Mod til at gøre det, hun har lyst til. Og hun tør mere end de fleste. Som 23-årig havde hun siddet i et job som marketingkoordinator i nogle måneder, da jobbet som marketingchef blev ledigt. Uopfordret ringede Pernille til topchefen, som bad hende kigge over. Efter nogle timers overtalelse fra Pernilles side lød det fra chefen: »Det var godt nok modigt – du får chancen, jobbet er dit.«

Pernille sad i jobbet i tre år, indtil hun rykkede videre til en ny marketingchefstilling.

At gøre sådan noget falder godt i tråd med Pernilles livsfilosofi: Hvis man vil have en chance, må man selv opsøge den. Så det gør hun. Når hun sidder som gammel, og livet er ved at være slut, vil hun ikke se tilbage og fortryde noget.

»Der er for mange mennesker, der ikke tør tage chancer og kaste sig ud i noget. Selvfølgelig skal man ikke kaste sig ud i noget hovedløst uden mål og retning. Men hvad er det værste, der kan ske? Som regel er det værste ikke særlig slemt. Man skal gå efter det, der giver livet værdi og gør en glad.«

Det var ikke sidste gang, at Pernille blev belønnet for sit mod. Hun var på toppen af sin erhvervsmæssige karriere, da hun kastede sig ud i livet som professionel pokerspiller, fordi hun ikke kunne lade chancen gå sin næse forbi, da den bød sig. Hun beholdt dog stadig sit fuldtidsjob.

Hvor modet stammer fra, kan Pernille ikke sige præcist. Men hendes far har altid haft store ambitioner på Pernilles og hendes storebrors vegne. De har fået indprentet af et sæt udadvendte forældre, at man skal være god til det, man laver, og sørge for at gøre sig fortjent til et godt job.

Man kan sige, at Pernille hjemmefra har lært, at hvis man sidder med gode kort på hånden, skal man satse.

»Mit største sats har været at blive selvstændig. Jeg sagde mit job op for halvandet år siden og lever nu af at holde foredrag, være freelance -eventmager og spille poker. Det er et usikkert liv. Det har været en kæmpe udfordring for mig aldrig at vide, om der kommer en omsætning, om projektet lykkes. Man skal virkelig arbejde for det, og man har aldrig fri.«

Pernille husker den gode følelse, når der hver måned gik løn ind. Nu er alt op til hende selv. Men bytte tilbage, det vil hun ikke.

Som jeg plejer at sige for sjov: Jeg er en af de få kvinder, der tør sige, at jeg er til salg for den højeste pris.

I modsætning til de professionelle pokerspillere af hankøn, som Pernille kalder ”drengene”, der kun lever af at spille poker, har hun altså altid også haft noget andet i sit liv.

Hun er taknemmelig over, at det har kunnet lade sig gøre at have et udfordrende og ansvarsfuldt job som leder, samtidig med at hun har kunnet pakke kufferten og rejse ud i verden og spille poker.

»Jeg spiller jo ikke nær så meget, som drengene gør. Jeg har hele tiden haft fuldtidsjob og meget fokus på, at jeg ville have andet i mit liv end poker. Poker giver mig ikke nok udfordring i længden. Poker er min legeplads. Jeg elsker at spille poker, elsker at tage af sted, men jeg elsker også at komme hjem til en seriøs hverdag til et normalt liv med almindelige mennesker, der går på job hver dag. Men det er fantastisk at få det bedste fra begge verdener.«

VM

I 2011 blev Pernille udvalgt til pokerlandsholdet og repræsenterede Danmark ved verdensmesterskabet for hold i London. Som sædvanlig var hun den eneste pige, da hun en isnende kold novemberdag sammen med resten af holdet blev placeret i en vogn på The London Eye, pariserhjulet, hvor de så skulle spille poker, mens hjulet kørte rundt og rundt. Pernilles medspillere var blandt andre Gus Hansen, som hun siger, nok er den mest berømte danske pokerspiller – han bor for øvrigt i Las Vegas.

»Jeg var fuldstændig blå af kulde bagefter, men det var en oplevelse. Ikke mindst at spille mod verdens bedste. Vi klarede det dog ikke ret godt, for vi røg ud i første runde,« fortæller Pernille.

Når Pernille Ravn sætter sig ved pokerbordet, er hun fokuseret. Uanset om hun er til VM i London med det danske pokerlandshold eller til VM i Las Vegas, hvor hun efterhånden har deltaget fem gange.

En deltagelse i VM koster 60.000 kr., men ligesom fly, hotel m.m. har Pernille altid fået det betalt.

Verdensmesterskabet varer over ni dage. Og det kræver strategi og overblik. Blandt andet skal man lægge en strategi for, hvor mange jetoner man er tilfreds at gå videre med til dag to.

»Man sætter et mål, lægger en strategi, som man hele tiden må tilpasse. Du risikerer at komme til at sidde over for spillere, du ikke havde forventet. I poker er det vigtigt hele tiden at have et mål. Det er ligesom med erhvervslivet, hvis du har en virksomhed eller er selvstændig, skal du have et mål. Vil du tjene 10 mio., eller er du bare interesseret i, at det kører rundt? Hvad vil du gøre for at nå derhen? Omgivelserne spiller ind med forandringer som nye love og regler, samarbejdspartnere ryger, nye kunder kommer til. Hvis man stadig ikke har nået sit mål, hvad gør man så? Læg en ny strategi, og gå efter målet.«

»Det bedste, jeg har spillet ved VM, er fire dage i 2010. Det er en turnering med 7.000-8.000 spillere, og der er præmier til de 750. Jeg røg som nummer 800, lige inden der begyndte at være præmier. Man sætter sig ned ved bordet med en tro på, at man kan vinde, men der skal meget medvind for at komme hele vejen til finalen i verdensmesterskabet. Sidste år røg jeg ud på dag et – og det var hårdt. Jeg er en dårlig taber!«

Som pokerspiller skal man have et veludviklet vinderinstinkt, konstaterer Pernille. Ellers duer det ikke. I år holder hun pause fra VM.

»Det er lidt for optimistisk at sidde med en to måneder gammel søn ved pokerbordet og så skulle ud og amme på toilettet i pausen. Der er mange pokermedier, der har spurgt, om jeg kommer tilbage igen. Jeg holder muligheden åben, for at jeg kommer tilbage til de store turneringer.«

Gevinster

Det er svært at sige poker, uden et dollartegn begynder at blinke. Pernilles største gevinst var i en turnering på nettet med 3.700 spillere.

»Det var meget surrealistisk. Jeg sad en påskesøndag klokken fem om morgen i min sofa, mens fuglene kvidrede, og havde vundet 500.000 kr. Men hvem ringer man til en søndag morgen? Klokken otte synes jeg, at jeg havde trukket den længe nok og ringede til min far. Jeg har stadigvæk til gode at vinde en turnering til over en million.«

Hun klukker lidt ved tanken.

»Min far er min største fan. Det er også altid ham, jeg først ringer til, når jeg skal fortælle om mine resultater.«

I det hele taget følger hele familien med i Pernilles pokermeritter.

Lige da hun begyndte at spille poker, sagde hun det ikke til sine forældre.

»For ni år siden, da poker boomede i Danmark, fulgte en diskussion om ludomani. Og hver gang, der kom poker på bordet, fik man et ludomanstempel i panden. Da jeg fik kontrakten med Betsson, var mine forældre meget nervøse, om jeg nu var på vej til at blive ludoman, og om jeg kunne styre det. Jeg måtte forklare dem, at kontrakten gav mig en stor frihed, fordi jeg ikke selv skulle satse noget. Nu er de bare stolte af mig,« fortæller Pernille.

»Lige da jeg var begyndt at spille, tilbød jeg min veninde, at hun kunne købe anpart i mig. Det kostede vist 2.500 kr. at deltage i turneringen. Jeg sagde, at hun kunne købe 20 pct., hvilket ville svare til 500 kr. Men nej, det turde hun ikke, hun ville se nogle resultater først. Så vandt jeg turneringen og 120.000 kr.. Det betød, at hun kunne have tjent 24.000 kr. Det har hun fortrudt rigtig meget. Siden har hun spurgt mig, hver gang jeg skulle ud at spille. Men når jeg er på kontrakt med en sponsor, er jeg ikke interesseret i at sælge procenter af mig selv, for jeg har ingen omkostninger og vil hellere have hele gevinsten selv.«

Fordomme

Fordomme om kvinder trives også i pokerbranchen, fortæller Pernille Ravn.

»Det kan ikke undgås. Men det er heldigvis sjældent, at man ikke byder mig velkommen. Det er klart, at når jeg sætter mig ene kvinde ved et pokerbord, skal nogle af mændene lige vise muskler og forsøge at bluffe mig. Mange har også den fordom, at kvinder bare ikke kan finde ud af at spille poker, og at de kun spiller gode hænder. Det er jo bare fantastisk, hvis de kun tror, jeg spiller, når jeg har gode hænder. Så er det nemmere for mig at bluffe.«.

Meget få kvinder spiller poker, 96-97 pct. er mænd. Derfor får Pernille naturligvis ekstra opmærksomhed. Efter syv år i den professionelle branche har hun vænnet sig til det.

»Min kæreste sagde en dag, at jeg er meget feminin, men på nogle punkter er jeg også meget maskulin. Og det har han nok ret i. Jeg er ikke så sart længere. Der skal meget til at vælte mig. Men nogle gange føler folk, at man er allemandseje. De sociale medier gør det så nemt. Jeg har oplevet at få ubehagelige og anonyme mails, som misundelsen stråler ud af. Heldigvis skal der meget til at for at ryste mig, når folk er ubehagelige.«

Når Pernille spiller poker, fokuserer hun på at aflæse kropssproget hos de andre spillere. Evnen til at vurdere, hvornår modstanderen bluffer, kan være afgørende for, om jetonerne ryger i hendes retning eller i hænderne på en anden.

Der er for mange mennesker, der ikke tør chancer og kaste sig ud i noget. Selvfølgelig skal man ikke kaste sig ud i noget hovedløst uden mål og retning. Men hvad er det værste, der kan ske?

Pernille har altid fået høje karakterer i matematik, og hun vil da heller ikke udelukke, at flair for det matematiske er medvirkende til, at hun er god til poker. Det handler også nogle gange om, hvor sandsynligt det er, at man vinder på det næste kort.

»Men jeg sidder ikke i hver eneste hånd og udregner pot odds. Det sidder meget på rygrad- en. Til gengæld bruger jeg min kvindelige intuition rigtig meget. Det er næsten skræmmende, hvor meget jeg har udviklet den, efter jeg er begyndt at spille poker. Jeg har bare sådan en fornemmelse, man ikke kan forklare. Drengene er nogle gange uenige i den måde, jeg spiller på. Jeg spiller meget mere på det psykologiske og på intuition, end jeg spiller på matematikken. Det kan vi godt få nogle diskussioner om indimellem – uden for pokerbordet.«

»Jeg ved noget om kropssprog inden for poker, men har også læst meget om kropssprog i det hele taget. Det er fascinerende. Jeg lærer meget om mine modspillere ved at se, hvordan de sidder ved et pokerbord, hvordan de tager deres chips og lægger dem ud. Har de urolige hænder, der hele tiden ryger op i håret, flakker øjnene, blinker de meget, bliver de pludselig meget stille osv. Min tidligere svigerfar blev altid helt stille, når han havde en god hånd.«

Taktik

Pernille ved, at det er vigtigt at lægge en plan, både i poker og i erhvervslivet. Den første halve time til en time spiller hun næsten ingen hænder, som det hedder. Hun sidder bare og lægger mærke til sine ni modstandere.

Hun bruger også sit velsmurte snakketøj til at få modstanderne til at snakke. Så bliver de mindre bevidste på de signaler, de sender. Nybegynderne er bange for at ryge ud.

»Derfor kan man ofte presse dem, så de folder – altså lægger kortene, selv om de har en god hånd.«

Hun spotter naturligvis også de dygtige og garvede spillere, som ikke er bange for at tage chancer. De ved, at der altid kommer en ny turnering.

»Poker er en hård branche at være i, for der er også held i det. Derfor er det psykisk hårdt, fordi man hele tiden skal arbejde med sig selv. Du skal tro på, at du er god nok til at spille, du skal lære af dine fejl, revurdere, hvad du kan gøre bedre til næste gang, også selv om du ikke har heldet med dig,« forklarer Pernille Ravn.

»Mentalt har jeg udviklet mig meget, og jeg har lært at arbejde med de positive tanker frem for de negative. Jeg ved, hvad jeg vil – og stiller utroligt høje krav til mig selv. Jeg har aldrig manglet noget, men jeg vælter mig ikke i penge. Min gode løn og poker har betalt regningerne, og derfor har jeg også haft mulighed for at rejse. Jeg er en livsnyder, elsker god mad og god vin. Jeg har været heldig, men man skal også opsøge heldet for at være heldig. Den dag, jeg ikke længere tjener penge på poker, så stopper jeg. I første omgang holder jeg lige denne naturlige pause som mor,« siger Pernille Ravn.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.