Bliv klogere på livet

Hvis man lader 12 kvinder, der alle er født før 1950, beskrive deres vigtigste oplevelser med at leve livet, så har man hurtigt mange års erfaring at trække på - faktisk over 700 år i alt.

Det er, hvad "Hvad livet har lært mig" har gjort, og det er der kommet en klog bog ud af. Den bygger på samtaler med vidt forskellige kvindelige personligheder fra det danske mediebillede. Fælles for dem er, at de har prøvet meget i deres liv og tilsammen nok det meste, og det fortæller de åbenhjertigt om, kun afbrudt af interviewer Ninka-Bernadette Mauritsons indledninger og refleksioner undervejs. Bogen er praktisk indrettet med et emneregister forrest, så man alt efter interesse eller behov kan finde råd og hjælp til de spørgsmål, der dukker op i løbet af ens liv.

Men bogen kan i høj grad også læses for blot at få mere at vide om andre kvinders liv. Her beskrives utallige oplevelser i den rå virkelighed, og diverse livsholdninger og meninger stilles til skue. Kvinderne kommer omkring de fleste emner i tilværelsen, og selvfølgelig er der meget snak om det andet køn.

Sognepræst Anne Braad og sangerinden Trille vil have mænd, der står ved deres maskulinitet, mens fagforeningskvinden Lillian Knudsen ser på ligestillingsdebatten fra sin position på arbejdsmarkedet og mener, at hvis kvinder skal kunne konkurrere med mænd fagligt, skal de ikke acceptere den mandsdominerede dagsorden, for som hun siger:

»Han er ikke født længere fra røvhullet, end jeg er.«

Skuespiller Anne Marie Helger og cirkusdirektør Diana Benneweis overvejer kvinders alt for høje krav til deres udseende, mens skuespilleren Birthe Neumann fortæller om at leve et liv fyldt med angst og depression, og sanger Etta Cameron argumenterer for, hvordan vi lærer af alt, hvad vi udsættes for. Politiker Lone Dybkjær beskriver friheden i et uafhængigt ægteskab, hvor man lever sit eget liv, mens journalist Lone Kühlmann og forsvarsadvokat Merethe Stagetorn tager hånd om mulighederne for at kombinere et behov for at være mor med karrieredrømmene.

Utroskab behandles også af bogens kvinder, og især eventyrer Nina Rasmussen fortæller åbent om dengang, hendes mand faldt i armene på en anden kvinde, men også om at finde en yngre mand, og om at lade kærlighed og fællesskab tage over, når forelskelsen ebber ud. "Hvad livet har lært mig" indeholder mange tankevækkende fortællinger fra modige kvinder, som giver læseren et kig langt ind i deres intimsfære. Man bliver uundgåeligt inspireret af så kloge kvinder, som tilsammen skaber en brugbar erfaringsbank i bogform til glæde for alle kvinder, der vil blive klogere på tilværelsen.

"Hvad livet har lært mig",

interviewbog af Ninka-Bernadette Mauritson, Pretty Ink, 192 sider, 249 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen