Indbrud for åben dør koster
Selv om du er hjemme, skal du huske at låse døren. For hvis en tyv sniger sig ind ad din ulåste dør, mens du er et smut i haven, er der ofte ingen erstatning fra forsikringen. Så er det nemlig ikke indbrud, men simpelt tyveri, har Ankenævnet for Forsikring fastslået i en principiel kendelse.
To år tidligere sad en anden kvinde og så fjernsyn i sin stue. I mellemtiden sneg en tyv sig ind ad den ulåste bryggersdør og hapsede en pung med 5.500 kroner i. Her var resultatet det samme. Selv om hun var i huset, mens tyven stjal pungen, fik hun og hendes mand ikke en klejne i erstatning.
I begge af disse tilfælde var forsikringssynderen en ulåst dør. Og når en tyv ubemærket kommer ind den vej, er det ikke betegnet som indbrud.
»De fleste forsikringer lyder typisk på, at de kun dækker ved indbrud. Det vil sige, at døre skal være forsvarligt aflåst, og i nogle tilfælde kræves det også, at der skal være tegn på opbrud. At døren er forsvarligt aflåst betegnes som en sikkerhedsforskrift. Er døren ulåst, vil det derfor normalt regnes som en forsømmelse for den, der har tegnet forsikringen,« forklarer højesteretsdommer Marianne Højgaard Pedersen, der er formand for Ankenævnet for Forsikring.
Hun påpeger, at det dog afhænger af, hvad der står i ens forsikringsbetingelser. Men når tyven slipper for at hive kobenet frem og kan smutte ind ad en ulåst dør eller et åbent vindue, skal du altså ikke regne med, at din indboforsikring dækker. Heller ikke selv om du er hjemme. Så er det nemlig simpelt tyveri og ikke indbrud, har Ankenævnet for Forsikring fastslået.
»Er du i en position, hvor du ikke kan holde øje med døre og vinduer, skal du låse og lukke. Hvis du for eksempel er i bad, kan du jo ikke høre eller se, hvis der kommer en tyv. Det er egentlig meget logisk - du har jo ikke været forsigtig nok, hvis en tyv kan snige sig ind, mens du for eksempel er i bad for ulåst dør,« siger Marianne Højgaard Pedersen.
Hvis du bor i etagebyggeri, skal du også passe på med at lade hoved- eller køkkendøren stå ulåst. For selv om yderdørene på gaden og i gården er låst, er det din egen hoveddør, forsikringsselskaberne holder øje med.
»Det afgørende er, hvordan tyven sikrer sig adgang til den enkelte bolig. Og her er det din egen hoveddør, som du selv kan kontrollere, hvorvidt er låst eller ulåst. Så selv om tyven skal bryde yderdøren op, er det stadig simpelt tyveri, hvis din ulåste hoveddør sikrer tyven uhindret adgang til at stjæle dine ting,« siger Riccardo Krogh Pescatori, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.
Sig farvel til smykker og penge
Hvis du får besøg af en tyveknægt for ulåst dør eller åbent vindue, som tømmer dit smykkeskrin eller din pung, kan du godt vinke farvel til værdierne og nogen form for dækning. Men de fleste forsikringsselskaber dækker dog, hvis tyven hapser din bærbare computer eller iPhone, fortæller Riccardo Krogh Pescatori:
»Det er guf for tyven at kunne smutte med en pung med 1.000 kroner i. En iPhone eller en bærbar skal tyven ud og omsætte - det er lidt mere besværligt. Derfor har man på brancheniveau valgt at sige, at de ting oftest dækkes, også selv om der kun er tale om simpelt tyveri.«
At du som udgangspunkt ikke får en eneste forsikringskrone for smykker, skyldes blandt andet, at det kan være svært at gøre op, hvor stor værdi arvesmykkerne har. På samme måde kan det være besværligt at få styr på, hvor mange kontanter du havde liggende. Men ifølge Marianne Højgaard Pedersen handler det også om, at smykker og penge er tyvenes yndlingsvarer.
»Det er typisk penge og smykker, som tyvene går efter. Det er de ting, man kalder tyvetækkelige - man ved, at hvis en tyv kun har få minutter, så tømmer han smykkeskrinet og stjæler pungen. Det er altid sværere at få en fladskærm eller andre store ting med ud ad døren,« siger hun.
Lås vanedyret inde
Selv om åbne vinduer og ulåste døre kan koste dig forsikringspenge, mener Riccardo Krogh Pescatori ikke, at man helt skal droppe udluftningen og nøjes med kun at kigge ud på haven bag sikkert aflåst dør.
»Du skal selvfølgelig ikke holde op med at lufte ud og låse dig hermetisk inde. Det er trods alt de færreste tyve, som er så frække at gå ind, mens der er nogle hjemme. Men går du i haven, så lås for en sikkerheds skyld de døre og luk de vinduer, du ikke kan holde øje med,« siger Riccardo Krogh Pescatori.
Skulle du glemme at låse døren - eller generelt bare have lyst til at gøre livet mere besværligt for tyveknægte - kan det dog være en god idé at ryste gamle vaner af sig.
»Mennesker er jo vanedyr, og de fleste af os har det med at lægge pung og nøgler lige inden for døren eller på køkkenbordet. Et godt råd er at lade være med at have tingene liggende fremme. Ellers kan tyven jo bare åbne døren, stikke hånden ind og løbe med dine ting,« siger Riccardo Krogh Pescatori.
Har du mange smykker, kan det ifølge ham også være værd at overveje, om du skal investere i en sikkerhedsboks. Og så skal man huske, at tyvene tænker traditionelt. På klassisk vis går de altid i køkkenskufferne efter penge og leder efter smykkeskrinet i soveværelset. Derfor kan det også være en fordel at gemme sine tyvetækkelige værdier mere utraditionelle steder.