Tjek dit nye hus for radon

Gasarten radon er hvert år medskyldig i 300 tilfælde af lungekræft. Det er bygherrens ansvar, at et nybygget hus lever op til lovkravene på området, men det er ejerens ansvar, når kommunen i sidste ende skal godkende byggeriet.

Artiklens øverste billede
Man kan måle mængden af radon i ens nybyggeri ved hjælp af en lille sort boks kaldet et dosimeter. Læs mere om måling på den nye hjemmeside www.radonguide.dk.

For at sætte fokus på den stille dræber har Klima-, Energi-, og Bygningsministeriet (Energistyrelsen) udviklet hjemmesiden www.radonguiden.dk i samarbejde med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (Boligejer.dk), Statens Institut for Strålebeskyttelse under Sundhedsstyrelsen samt Kræftens Bekæmpelse. Realdania har medfinansieret guiden.

Radon findes naturligt i jorden og siver op fra undergrunden. Alt efter hvor man bor henne i landet bør man være ekstra opmærksom på, hvor stor forekomsten af gasarten er i ens bolig. Sundhedsstyrelsen vurderer, at radonniveauet er for højt i ca. 350.000 danske boliger.

Nybyggeri skal radonsikres

Siden 1998 har det været et lovkrav, at nye byggerier radonsikres. I 2010 indskærpede Bygningsreglementet, at bygherren er ansvarlig for, at radonniveauet ikke overstiger 100 Bq pr. m3.

Det betyder, at boligejeren kan søge erstatning, hvis bygherren ikke har levet op til lovkravet. I sidste ende er det dog ejeren af bygningen, der er ansvarlig over for kommunen for, at byggeriet er lovligt.

»Det er en god ide at få tjekket niveauet. På samme måde som med skimmelsvamp er problemet desværre ikke forbeholdt gamle huse. Selv om man bor i et nyt hus, kan man ikke være 100 pct. sikker på, at radonniveauet er under det anbefalede,« forklarer Lennie Clausen fra Realdania.

»Hvis man bor i et nyt hus i et område, hvor der er lille sandsynlighed for radon i undergrunden, er man på relativ sikker grund, men hvis man er usikker, er det under alle omstændigheder fornuftigt at få målt niveauet i ens hus.«

På www.radonguiden.dk kan man som boligejer indtaste oplysninger om ens bopæl og få at vide, om man skal være særlig opmærksom på gasarten. Derudover indeholder hjemmesiden gode råd til at måle indholdet af radon i hjemmet, samt hvilke forholdsregler man bør træffe, hvis niveauet overstiger det anbefalede mængde.

Mængden af radon i luften måles i Bq pr. m3 (becquerel pr. kubikmeter). Tallet viser mængden af radioaktive henfald pr. sekund pr. kubikmeter.

Mål radonniveauet

Herhjemme er jordbunden den primære kilde til radonforurening, men ventilation spiller også en væsentlig rolle for indeklimaet. Der er ingen grund til at foretage forbedringer i hjemmet, hvis mængden er under 100 Bq. pr. m3. Hyppig udluftning er nok til at sikre et sundt indeklima.

Er radonniveauet mellem 100 og 200 Bq pr. m3, anbefaler Energistyrelsen, at man foretager forbedringer af boligen, så mængden mindskes. Det kan være nødvendigt at tætne revner i fundamentet og gennemgå utætheder i forbindelse med rørføringer i boligen, så man forhindrer radongassen i at trænge ind.

Ligger radonniveauet over 200 Bq pr. m3, bør man etablere et radonsug eller andre mere omfattende tiltag for at få mængden ned. Prisen for et særligt ventilationssystem mod radon ligger ifølge www.radonguiden.dk mellem 10.000- 50.000 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.