Et nyt look fryder - men hvorfor?

En ny frisure, en tatovering eller en ny garderobe. Hvorfor har vi brug for forandring?

Artiklens øverste billede

Kan du huske, da skuespillerinden Nicole Kidman efter mere end 10 års ægteskab blev forladt af megastjernen Tom Cruise?

Mange troede, det var enden på karrieren for den rødhårede australier, der indtil da – trods hans beskedne højde – havde stået i skyggen af sin mand, både karriere- og kendismæssigt.

Men de viste sig at tage fejl. For ikke så snart havde Tom Cruise søgt om skilsmisse, før den høje, slanke skuespillerinde pludselig stjal hele rampelyset, røg på forsiden af verdens førende modemagasiner og tiltrak sig al opmærksomhed på den røde løber.

Roller væltede ind

Det hele takket være hendes nye stil. De tidligere så krusede røde krøller blev glattet og håret lysnet, hendes naturlige fremtoning med lys hud og masser af fregner blev erstattet af et mere voksent og stylet makeuplook.

Modehuse som Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent og Jean Paul Gaultier klædte hende nu på i mere vovede gulvlange kropsnære kreationer, og den 179 cm høje skuespillerinde holdt sig ikke længere tilbage fra at trække i 12 cm stiletter, hvilket ellers havde været totalt no go, mens hun var sammen med den kun 172 cm høje Tom Cruise. Og så væltede rollerne ind.

Skilsmisse bag stilskifte

Skilsmissen, der generede et stilskifte af de helt store, blev altså et vendepunkt for Nicole Kidman og startskuddet til en særdeles succesfuld karriere. Og netop det drastiske stilskifte er der rigtig mange kvinder, der benytter sig af, når de gennemgår en voldsom omvæltning i deres liv og vil signalere en ny begyndelse både over for sig selv og deres omverden.

Du har sikkert selv observeret det i din omgangskreds. Det kan være veninden, der bliver skilt eller får nyt job, taber sig de overflødige kilo, der har plaget hende i årevis, og skifter den leverpostejsfarvede hårpragt ud med en mere iøjnefaldende og attraktiv en af slagsen. Vi vil nemlig rigtig gerne vise på tydeligst mulig måde, at der er sket noget nyt i vores liv.

Se, hvem der står bag internationalt kendte danskere som sangerinden Medina, modellen Freja Beha og skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau på Eurowoman.dk

Det ydre skal matche det indre

Når vi ændrer stil på den måde, er det fordi, vi vil signalere over for os selv og vores omgivelser, at vi siger farvel til det gamle og velkommen til noget nyt – og forhåbentlig bedre. Denne visuelle handling kan altså sammenlignes med et slags ritual.

“Verden er et kaos, som vi mennesker altid forsøger at sætte i system for at kunne magte den. Disse overgangsritualer er en del af det system, som hjælper os til at håndtere forandringer,” forklarer livsstilsekspert Anne Glad, der er medejer af reklamebureauet Sunrise og livsstilsekspert i DR-programmet Kender du typen.

Hun mener, at de udseendemæssige skift, vi foretager, tit handler om det, vi stræber efter for at opfylde vores drømme eller mål i livet.

“Nogle taber sig efter en skilsmisse og får mere selvtillid og lyst til at finde en ny kærlighed. Andre bliver klippet korthårede for at signalere mod og vilje, mens nogle køber flere farverige items til deres sorte garderobe, fordi de vil bryde ud af de trygge rammer og måske ønsker mere opmærksomhed,” siger hun.

Ritualer har en stor rolle

Historisk spiller denne form for ritualer en stor rolle for vores samfund. Særligt er de religiøse ritualer vigtige at kigge på, hvis man skal forstå den store sammenhæng.

Traditionelt har alle religioner nemlig ritualer, der signalerer en overgang fra en tilstand eller status til en anden, og som vi herhjemme kender fra fx den kristne dåb, konfirmation og ægteskab. I andre religioner er overgangen mere synliggjort med eksempelvis en rød prik i panden på frugtbare kvinder eller tildækket hår efter en vis alder.

Men da religion ikke længere er en så vigtig del af vores hverdag og samfundet som sådan, har vi selv opfundet nogle nye og mere moderne overgangsritualer. For vi har alle sammen behov for en fysisk forankring, når vi gennemgår en psykisk udvikling.

Ved forandringen sender vi et signal til omverdenen om, at vi føler os anderledes, at vi er et andet sted i vores liv, eller vi er kommet over på den anden side af noget stort og svært. Vi kan have fået et mere positivt blik på vores omgivelser, vi kan have gennemgået en skilsmisse eller fyring, eller vi kan have mistet nogen, vi holder af. Udgangspunktet for vores nye mod på livet kan også være glædelig som en familieforøgelse, et nyt job eller en ny kærlighed. Eller måske vil vi vise, at vi er mere end klar til disse ting.

Læs Eurowomans interview med sangerinden Medina – pigen, der leger med ilden

Den bedste version af dig selv

En ny frisure er en af de nemmeste og mest brugte måder at vise den personlige udvikling på. Og skal det være nyt, skal det være hos den bedste. Derfor booker rigtig mange tid hos stjernefrisøren Gun-Britt i København, når der skal ske en drastisk forandring.

“Hår er noget af det, som kan forandre os allermest. Tøj kan man tage af og på, men en ny frisure gør virkelig en forskel, og man kan nærmest blive uigenkendelig,” siger hun.

Gun-Britt har rigtig tit kunder i frisørstolen, som ønsker en radikal ændring efter en skilsmisse, en fødsel eller et jobskifte. Og faktisk bliver der flere og flere af dem, for der er stærke signaler at hente i en ny frisure.

“At gå fra blond til mørkt hår kan signalere mere seriøsitet, mens man får et mildere udtryk ved at blive blond. Hvis man får kort hår, viser man automatisk meget mere af sit ansigt, og det signalerer åbenhed og selvtillid,” siger Gun-Britt.

Personlige stylister vinder frem

Brugen af personlige stylister er også mangedoblet de senere år, og ethvert stormagasin og større tøjbutikker med respekt for sig selv tilbyder nu konsultationer med stylister for at hjælpe til med at udvikle kundernes stil. Det er noget, Iben Bartholdy mærker til, for hun arbejder som personlig shopper hos Magasin i Århus.

“Mange af mine kunder vil gerne have mere power i den forstand, at de med deres tøj og stil gerne vil udtrykke, hvad de føler indeni, og de fleste vil gerne have mere gennemslagskraft og selvtillid,” fortæller hun.

Føler vi os selvsikre og er tilfredse med vores udseende, har vi nemlig nemmere ved at fokusere på andre ting i vores liv – og gerne de nye ting, der startede hele forandringen til at begynde med.

“Et stilskifte handler i bund og grund om at finde frem til den bedste version af sig selv,” siger hun.

Få modeikonernes bedste tips til tidløs stil på Eurowoman.dk

Hønen eller ægget?

Der er altså et væld af forskellige måder at udtrykke den indre forandring visuelt på, og faktum er, at vi alle sammen bruger dem mere eller mindre bevidst flere gange gennem vores liv. Men det er ikke altid til at sige, hvad der kom først: forandringen eller stilskiftet.

“Karl Lagerfelds transformation fra fuldfed modebøsse til supercool trendsætter og meningsdanner for nogle år siden var noget, der gav genlyd i modebranchen. Han kom virkelig ud af sin skal, men spørgsmålet er, om han ikke besad alle disse ideer og tanker, inden han tabte sig,” funderer Anne Glad.

Men pointen er, at omverdenen så forandringen, og at den var en bragende succes. For det er lige præcis det, det handler om. Vi skifter stil, rammer og frisure for at opnå mere succes i livet. Både professionelt og personligt. Anne Glad er ikke i tvivl om, at de fysiske forandringer ofte virker efter hensigten, og at vi ikke blot står tilbage med en overmodig korthårsfrisure, der vil tage flere år at få til at gro ud igen.

“Det er en måde at få dialog med andre mennesker på, for man skal godt nok have en kedelig omgangskreds, hvis ingen italesætter forandringen. Fordi de fleste folk faktisk spørger eller viser interesse, får vi mulighed for at forklarer omverdenen med ord, hvad der sker for os indeni, og det er det essentielle,” siger hun.

Hun tilføjer, at vi kvinder i stor stil benytter forandringen eller lysten til den til at retfærdiggøre, at vi forkæler os selv med en ny kjole eller en tur til frisøren. Og den undskyldning kan vi vist alle sammen skrive under på. Så måske kommer stilskiftet før forandringen i nogle tilfælde. Men det gør vel ikke noget, så længe den motiverer os yderligere til at gå efter vores mål. Og hvem vil ikke gerne være velklædt, når vi opnår dem?

Mød Ryan Gosling, Hollywoods nye ikon, på Eurowoman.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.