Mænd er vilde med kernefamilier
Glem alt om mandehørm, drengerøvsferier og singlestatus. Mænd har brug for lidt beskyttelse.
Danske mænd drømmer ifølge 24timer om et liv med far, mor og børn og hepper mere på kernefamilien end kvinderne.
Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget i anledning af en debat om kernefamilien i Den Sorte Diamant i København torsdag aften.
Her svarer hele 81 procent af de adspurgte mænd, at kernefamilien er et ideal, de går ind for, mens kun 69 procent af kvinderne synes det samme. Og til spørgsmålet om, hvorvidt det er lige så godt at leve som single eller fraskilt med børn, som det er at leve i en kernefamilie, er det kun 31 procent af mændene, der siger ja, mens 50 procent af kvinderne, synes at det er lige så fint at være på egen hånd.
En beskyttende effekt
Resultatet kommer ikke bag på Mai Heide Ottosen, der er sociolog og seniorforsker hos Socialforskningsinstituttet.
»Det er lidt sødt, at mændene er så glade for kernefamilien. Men det passer faktisk meget godt med det, vi ellers ved. Hvor kvinder godt ved, de kan klare sig selv, så er det ikke helt sådan, det forholder sig blandt mænd,« siger hun til 24timer.
Den opfattelse deler Kenneth Reinicke, mandeforsker ved Roskilde Universitet, som ligefrem mener, at parforhold og familieliv har en beskyttende effekt på mænd.
»Mænd har generelt sværere ved at leve alene end kvinder. Dels skræmmer tanken om at leve alene dem, fordi de ikke er lige så gode som kvinder til at skabe sig et liv og opbygge og pleje sociale fællesskaber. Dels er de knap så gode til at klare de mange praktiske opgaver, der får hverdagen til at hænge sammen,« siger han til 24timer.
Kvinderne klarer det praktiske
Selv om det ikke længere er så sort og hvidt, mener Kenneth Reinicke alligevel, at det især er mænd, der profiterer ved at være en del af en kernefamilie. Her er det nemlig stadig kvinderne, der har hovedansvaret for alt fra børn til de praktiske opgaver i hjemmet.
»I kernefamilien får mændene det bedste fra to verdener. De kan stadig dyrke karrieren og deres egne interesser, men er samtidig en del af et fællesskab, hvor de kan få tilfredsstillet behovet for at føle sig som noget særligt. Omvendt er det gået op kvinderne, at der er en pris at betale, når de sådan skal dobbelt-performe, og det kan måske forklare, hvorfor de er mindre tilbøjelige til at idealisere kernefamilien,« slutter han.
Læs også: Kvinder er lykkeligere singler end mænd
Kilde: