Annonce
Livsstil

Send en spytklat til Island

Danske læger advarer mod en islandsk gentest, der kan kortlægge en persons arvemasse og tjekke, om man er disponeret for 42 forskellige sygdomme.

Arkivfoto: Colourbox

Send en spytklat og 985 dollars til Island - og en måned senere får du svar på, om du er disponeret for sklerose, Alzheimers og brystkræft. Eller har en forhøjet risiko for at få nedsat syn, blive afhængig af alkohol eller få uro i benene.

Sådan lyder tilbuddet fra Decode Genetics, verdens førende genteknologifirma, som tilbyder genetisk kortlægning af arvemasse direkte til private forbrugere.

Men ikke alle er lige begejstrede for tilbuddet fra Decode.


Læge: Burde være forbudt

Praktiserende læge John Brodersen, der er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afdeling for Almen Medicin, mener, at det burde være forbudt at tilbyde gentest til private på den måde i Danmark.

»Folk kan ikke bruge den test til noget som helst. De kan ikke forebygge sygdommene, og mange af testene er forbundet med stor usikkerhed og er så lidt videnskabeligt funderede, at det er på grænsen til det uvederhæftige,« mener John Brodersen.


Unødig frygt

Han bakkes op af læge Lotte Hvas, som er næstformand i Det Etiske Råd.

»Almindelige mennesker kan ikke håndtere at få oplysninger om deres risiko for at få kræft, sukkersyge eller andre sygdomme. Det vil skabe en masse unødig frygt, for det er en illusion, at man i en gentest kan finde sandheden. Selv om man finder et arveligt anlæg, er det jo ikke sikkert, at man udvikler sygdommen,« siger Lotte Hvas, der advarer danskere mod at få lavet gentesten.

Hun frygter, at det danske sundhedsvæsen vil bukke under, hvis testen breder sig i Danmark, og hospitalerne og de praktiserende læger bliver overrendt af bekymrede danskere, som med baggrund i den islandske gentest tror, at de fejler syv forskellige sygdomme.

I Island har ca. 100.000 af landets 320.000 indbyggere meldt sig til at deltage i Decode Genetics undersøgelser, hvor deres arvemateriale bliver undersøgt og sammenholdt med helbredsoplysninger fra hospitaler og egen læge.

Deltag i debatten: Har du mod på en géntest?

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her