Flere har ondt i livet

Det er hårdt at være menneske i dagens Danmark. Forsikringsselskaberne møder langt flere psykisk relaterede gener end tidligere.

Artiklens øverste billede

Befolkningen er blevet mere sårbar i takt med de mange krav, det moderne menneske møder i hverdagen.

Det konstaterer skadedirektør Mette Platz fra forsikringsselskabet TrygVesta, der gennem de seneste år er stødt på langt flere psykiske følger af personskader end tidligere. Og vurderingen er, at psykiske mén er tiltagende.

Billedet er det samme i Arbejdsskadestyrelsen, der i 2007 modtog over 20 gange så mange anmeldelser om psykiske arbejdsskader som i 2000.

Antallet faldt dog en anelse i 2008 i forhold til året før. Halvdelen af alle førtidspensioner og hver fjerde langtidssygemelding i dag er psykisk betinget.

Stress giver i sig selv anledning til langt sygefravær, viser en ny analyse fra Center for Folkesundhed i Midtjylland.

15 af 100 erhvervsaktive med et højt stressniveau har sygeperioder på mere end 15 dage i træk. Normalt er kun 9 af 100 erhvervsaktive væk fra arbejdet så længe.

»Nogle fagfolk hævder, at stress er en modediagnose, men vores analyse understøtter ikke det synspunkt,« siger sundhedskonsulent Finn Breinholt, Center for Folkesundhed i Midtjylland og fortsætter:

»Erfaringen viser, at lange sygefravær øger risikoen for, at medarbejdere falder ud af arbejdsmarkedet. Derfor er forebyggelse og behandling vigtige midler til at sikre, at flest muligt forbliver erhvervsaktive,« påpeger han.

Tilbud om hjælp

Hos TrygVesta har man i forsøgsprojektet ”aktiv skade” sat ind med utraditionelle midler for at hjælpe folk tilbage til en normal tilværelse efter fysiske skader og modvirke, at psykiske efterveer sætter sig.

»Vi har set på, hvad der i hvert enkelt tilfælde kunne gøre en forskel, f.eks. tilbudt psykologhjælp, alternativ behandling, og vi har også gennemført rundbordssamtaler med de parter, der var involveret i at hjælpe personen på fode igen,« siger Mette Platz.

I forlængelse af interessen for psykiske skader tilbyder Tryg fra den 12.-30. januar alle danskere at blive kontaktet af en rådgiver fra Trygs StressStop-linje og få vejledning i at imødegå stress.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen