Noget at kæmpe for

»Det, hun trænger til, er en omgang pik.«Udbruddet kom fra en fremadstormende, ambitiøs og såkaldt moderne mand sidst i tyverne med et ego lige så stort og skrøbeligt som en luftballon. Han var blevet irettesat af sin noget ældre kvindelige chef, og nu gjorde han udfald mod hende til kollegaerne. De mandlige af dem grinede fjoget, og snakken bevægede sig videre til at omhandle en af de andre kvindelige chefer, som fyrene mente havde bollet sig til tops. For hun var sød, men ikke fagligt bevendt, sagde de.

Jeg glemmer aldrig den samtale. Den hænger og blafrer i baghovedet, fordi den river alle forestillinger om, hvor langt ligestillingen er nået, itu. Den illustrerer, at hvis en kvinde når til tops, er det i nogle mænds øjne fordi: 1) Hun er lesbisk eller er en enlig indtørret kvinde med maskuline værdier. 2) Hun har spredt benene for sine overordnede.

Jeg havde helt glemt den, indignationen. Indignationen over at der ikke er flere kvinder i hjørnekontorerne og i erhvervslivets bestyrelser. Over at kvinder får tæsk af deres mænd og må søge i ly på kvindehjem. Over at fattige kvinder fra Asien og Østeuropa sælger sig selv og deres kroppe til danske mænd, mens udspekulerede bagmænd tjener gevinsten. Over at der stadig er lang vej til ligeløn, selv om vi bryster os af at være ligestillingens højborg.

Jeg havde fuldstændig glemt at være vred og trodsig (med fare for at blive stemplet som mandhaftig), indtil jeg læste interviewet med Hanne-Vibeke Holst i dette nummer. Hun kan være skinger, hun kan være pisseirriterende, men hun har fat i noget. Godt nok er vi nået langt siden, at kvinders primære beskæftigelse var at føde børn og passe hus, hvilket vi kan læse om i dette nummers artikel om husbestyrerinder. Men der er stadig et stykke vej til, at kønnet ikke længere er en hæmsko for os. Så tak til Hanne-Vibeke Holst fordi hun ikke kan lade være med at råbe op. Det har vi brug for.

Velkommen til VIVA.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.