Manden er ikke så klog, som han selv tror

Mandens ego er ofte større end hans faktiske IQ. Hun er oftere klogere, end hun selv tror. Og begge køn overvurderer mænds evner.

Artiklens øverste billede
Både mændene selv og kvinderne overvurderer mænds intelligens, mener britisk psykologi-professor. Foto: Colourbox

Både mænd og kvinder tror, at fædre er klogere end mødre. At bedstefædre er mere intelligente end bedstemødre.

Men passer det? Er mænd klogere end kvinder?

Tjah. Det kommer nok an på, hvilken forsker og professor, man spørger. Og spørger man psykologiprofessor Adrian Furmham ved University College London er svaret, at mænd ikke er klogere end kvinder. Han har i hvert fald gennemført en række undersøgelser, der alle er nået frem til, at mænd og kvinder er lige intelligente.

Troen på egne evner

"De fleste eksperter er enige om, at der samlet set ikke er nogen forskel på mænds og kvinders intelligens," siger han til newsweek.com.

Når det handler om troen på egne evner, er der imidlertid forskelle.

"Efter at have analyseret 30 internationale studier, må jeg konstatere, at kvinder i hele verden er tilbøjelige til at undervurdere deres egen intelligens, mens mænd overvurderer den," siger Adrian Furmham.

Hans studier viser, at kvinder undervurderer egen IQ med cirka fem point. Mens mænd scorer færre point, end de selv tror.

Årsagen er slet og ret effekten af mandlig overmod og kvindelig ydmyghed. Men det er ikke mændene alene, der har høje tanker om sig selv. Ifølge Adrian Furmham har både mænd og kvinder i generationer opfattet mænd som klogere. Begge køn tror, at mænd er de klogeste.

Flest mænd på toppen - og på bunden

Selv om kvinder og mænd har nogenlunde samme IQ, er der dog områder, hvor de scorer forskelligt. Der er forholdsvis flere mænd, der scorer de helt høje point. Men tilsvarende er der også flere mænd end kvinder på bunden af skalaen, forklarer psykologiprofessoren.

En af mange påstande om mænds og kvinder intelligens er, at mænd er bedre til at læse kort, og at kvinder scorer højst, når det gælder sproglig og følelsesmæssig intelligens. Og den holder til gengæld, ifølge Adrian Furmham.

Kilde: dinside.no

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen