Forskere: Danskere bør skære 93 pct. af det mest klimasyndige kød

De mest belastende fødevarer for klimaet bliver udstillet i en ny rapport med en løftet pegefinger fra forskerne om behovet for nye vaner for at skabe et bæredygtigt forbrug.

Artiklens øverste billede
Kødet i køledisken er en udskældt klimasynder, men forskerne er stadig optimistiske i forhold til at omstille forbruget og skabe et bæredygtigt forbrug. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Den luksuriøse ribeyesteak og pølserne på grillen har én ting til fælles: Det er kød, og det skal man spise mindre af. Ikke bare lidt mindre, men der skal ske en markant barbering af forbruget af klimaets fjende. Sådan lyder det fra forskere bag et nyt studie.

En ny rapport fra Oxford University har beregnet, hvor meget kød belaster, og hvor meget vi skal skære ned for, at klimaet kan følge med fødevareproduktionen frem mod 2050.

Ifølge rapporten skal danskerne i 2050 spise 93 pct. mindre okse-, svine- eller lammekød og 45 pct. mindre kylling for at leve klimavenligt. Sådan lyder studiets vurdering, fortæller Marco Springmann, der har stået i spidsen for forskergruppen, til TV 2.

Han er dog klar over, at ikke alle vil kaste sig hovedkulds ud i at fjerne bøffer og frikadeller helt fra menuen og følge hans eksempel helt uden kød.

»Vi tænkte ikke, at det ville være realistisk at gøre alle til veganere. I stedet skal vi fremover til at spise mere, som de gør ved Middelhavet, hvor man typisk har mindre kød på tallerkenen,« siger han til TV 2.

Det betyder, at flere skal leve som såkaldte flexitarer og dermed helt undvære kød nogle dage i ugen og skære markant ned på det generelle forbrug.

Ifølge rapporten betyder det, at man maksimalt skal spise 100 gram okse-, svine- eller lammekød om ugen. Hvis det er fjerkræ, der serveres på tallerkenen, er 200 gram godkendt.

Det er ikke kun på kødfronten, at vanerne skal lægges om. Danskerne skal spise 25 pct. mere hvede, ris og gryn, mens de skal skære 71,5 pct. ned på æg og 60 pct. ned på mælk. Det viser de landespecifikke udregninger på Danmark fra Marco Springmann og forskergruppen på Oxford University.
Klimatænketanken Concito støtter op om, at danskerne skal ind i fødevarekampen. Ifølge tænketanken er danskerne blandt de største klimasyndere, når det kommer til den årlige CO2-udledning per person.

Når det gælder madvaner kan valget i supermarkedet gøre en stor forskel for at ændre det, viser tænketankens beregninger også. Klimabelastningen fra gennemsnitsdanskerens kost er større end den samlede belastning fra personens forbrug af el, varme, benzin og diesel, viser en rapport fra Concito fra 2016.

Ud af de 17 ton CO2-ækvivalenter, som gennemsnitsdanskeren udleder om året, stammer godt 3 ton fra fødevareforbruget. 75 pct. af forbruget stammer fra kød og mejerivarer.

Concito har i den forbindelse udregnet, hvilke fødevarer som belaster mest. Her er det netop kødet, som er den største synder - med oksekødet som den største fjende for klimaet.

Mens kød og kødprodukter er de fødevarer, som giver det største klimaaftryk, kommer det laveste klimaaftryk fra de vegetabilske fødevarer. De overvejelser bør tages med, understreger studiet fra Oxford University.

Hvis der ikke blive gjort en drastisk indsats, vil miljøbelastningen i fødevaresektoren nemlig stige op til 90 pct., vurderer studiet.

Den enkeltes madvaner er dog ikke nok til at gøre en forskel. Det globale madspild skal mindskes markant og fødevareindustriens teknologi skal være mere produktiv, viser udregningerne i studiet.

Rapporten fra Concito fremhæver, at Danmark allerede er på vej i en positiv retning. Landbruget i Danmark og resten af verden har i de seneste årtier øget produktionen markant, mens udledningen af drivhusgasser er faldet, fremhæver rapporten.

Ifølge rapporten kan Danmark reducere udledningen af drivhusgasser fra landbruget med yderligere 20-30 pct. ved hjælp af teknologiske muligheder.

Marco Springmann er også optimistisk omkring muligheden for at skabe en bæredygtig fødevarekultur, hvis flere løsninger kommer i spil.

»Ikke en løsning er nok til at undgå at krydse planetens grænser. Men når løsninger bliver implementeret sammen, indikerer vores research, at det kan være muligt at brødføde den voksende befolkning bæredygtigt,« udtaler han i en pressemeddelelse i forbindelse med studiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.