Forskere: Danskere bør skære 93 pct. af det mest klimasyndige kød
De mest belastende fødevarer for klimaet bliver udstillet i en ny rapport med en løftet pegefinger fra forskerne om behovet for nye vaner for at skabe et bæredygtigt forbrug.
Den luksuriøse ribeyesteak og pølserne på grillen har én ting til fælles: Det er kød, og det skal man spise mindre af. Ikke bare lidt mindre, men der skal ske en markant barbering af forbruget af klimaets fjende. Sådan lyder det fra forskere bag et nyt studie.
En ny rapport fra Oxford University har beregnet, hvor meget kød belaster, og hvor meget vi skal skære ned for, at klimaet kan følge med fødevareproduktionen frem mod 2050.
Han er dog klar over, at ikke alle vil kaste sig hovedkulds ud i at fjerne bøffer og frikadeller helt fra menuen og følge hans eksempel helt uden kød.
Mens kød og kødprodukter er de fødevarer, som giver det største klimaaftryk, kommer det laveste klimaaftryk fra de vegetabilske fødevarer. De overvejelser bør tages med, understreger studiet fra Oxford University.
Hvis der ikke blive gjort en drastisk indsats, vil miljøbelastningen i fødevaresektoren nemlig stige op til 90 pct., vurderer studiet.
Den enkeltes madvaner er dog ikke nok til at gøre en forskel. Det globale madspild skal mindskes markant og fødevareindustriens teknologi skal være mere produktiv, viser udregningerne i studiet.
Rapporten fra Concito fremhæver, at Danmark allerede er på vej i en positiv retning. Landbruget i Danmark og resten af verden har i de seneste årtier øget produktionen markant, mens udledningen af drivhusgasser er faldet, fremhæver rapporten.
Ifølge rapporten kan Danmark reducere udledningen af drivhusgasser fra landbruget med yderligere 20-30 pct. ved hjælp af teknologiske muligheder.
Marco Springmann er også optimistisk omkring muligheden for at skabe en bæredygtig fødevarekultur, hvis flere løsninger kommer i spil.
»Ikke en løsning er nok til at undgå at krydse planetens grænser. Men når løsninger bliver implementeret sammen, indikerer vores research, at det kan være muligt at brødføde den voksende befolkning bæredygtigt,« udtaler han i en pressemeddelelse i forbindelse med studiet.