Annonce
Livsstil

Det skal du gøre for din privatøkonomi i september

Har du fået dit første rigtige job efter studiet, er det en god idé at tilpasse din privatøkonomi efter det. Se blandt andet på dit budget og din pension.

Arkivfoto: Magnus Holm

Når man som ung går fra at være lærling eller studerende på SU til at få sit første rigtige job med dertilhørende voksenløn, så ændrer ens privatøkonomi sig.

Man får flere penge mellem hænderne, men samtidig skal man betale mere i faste udgifter til for eksempel forsikringer og kontingent til a-kasse og fagforening.

Derfor er det en god idé at tilpasse sit budget, når man får sit første rigtige job, siger specialkonsulent i finansielt forbrug ved Penge- og Pensionspanelet Morten Holm Steinvig, som også opfordrer unge, der pludselig får flere penge på lommen, til at øve sig i mådehold og ikke bruge rub og stub af lønnen hver måned.

- Hvis man først er blevet vant til at bruge hele sin løncheck, så er det svært at skrue forbruget ned igen, siger han.

Situationer, hvor det er vigtigt at tilpasse sin økonomi
  • Du flytter hjemmefra.
  • Du flytter sammen med en.
  • Du bliver gift.
  • Du køber bolig.
  • Du får børn.
  • Du bliver enlig.
  • Dine børn flytter hjemmefra.
  • Du går på pension.
Kilde: raadtilpenge.dk

Derfor kan det være en god idé at oprette en fast overførsel hver måned, så fem til ti procent af ens løncheck automatisk bliver overført til en opsparingskonto.

For når man er i midten eller i slutningen af tyverne, kan der hurtigt komme store udgifter til eksempelvis bil, børn og udbetaling til en ejerbolig, som kræver penge på kistebunden.

Foruden opsparingen er det også vigtigt at betale sin gæld af hurtigst muligt, hvis man for eksempel har et forbrugslån eller en kassekredit.

Har man ikke råderum til både at spare op og betale gæld af, er det faktisk vigtigt at få gælden ud af verden først, forklarer Morten Holm Steinvig.

- Hvis man begynder at spare op og får én procent i rente og samtidig har en gæld, som man betaler fire procent i rente for, så er det en virkelig dårlig forretning i det lange løb, siger han.

Undtagelsen kan være SU-lån, hvor renten er meget lav. Det er godt at betale af på sit SU-lån, men man kan godt spare op samtidig.

Unge voksne skal bryde med pengetabu

Når man får sin første lønseddel som færdiguddannet, er det også en rigtig god idé at tjekke lønsedlen for fejl, siger Martin Møland Nielsen, der er økonomisk konsulent hos FTF.

- Arbejdsgivere er også mennesker, og der sidder ansatte på lønkontorerne, som kan komme til at taste forkert eller have misforstået overenskomsten, og det kan give fejl på lønsedlen, siger han.

Tjek først, om grundlønnen svarer til det beløb, der står i overenskomsten eller kontrakten. Hvis du er timelønnet, bør antallet af arbejdstimer og timelønnen stå tydeligt opført, så du kan undersøge, om det passer.

Tjek også, om du har fået de tillæg, du skal have. Bliver du honoreret for weekendarbejde, overarbejde og anciennitet?

Og det er også en god idé at kaste et blik på pensionen. Du er godt dækket ind, hvis du har en arbejdsmarkedspension eller en firmapension, men hvis du ikke betaler ind til pension af din nye løn, er det en god idé at starte.

Giv børnene økonomi med på madpakken

- De første pensionskroner, du betaler, giver mest i det lange løb, og så følger der forsikringer med din pensionsopsparing til for eksempel kritisk sygdom og død, som er vigtige at have, siger Morten Holm Steinvig.

Som det sidste skal du huske at tilpasse din forskudsopgørelse hos Skat, så snart du kan regne ud, hvilket beløb din nye årsindkomst er. Så mindsker du risikoen for et skattesmæk.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her