Annonce
Livsstil

Nyt studie advarer mod populær fodertrend: Fare for smitte med farlige bakterier

Det er vigtigt at gøre folk opmærksomme på risiciene, lyder det fra forsker bag studiet.

BARF eller råfoder bliver forbundet med en række farlige bakterier i et nyt studie. Arkivfoto: Bullit Marquez/AP Photo

Fodring med råt kød til kæledyr bliver forbundet med en række farlige bakterier i et nyt hollandsk studie publiceret i Veterinary Record torsdag.

Forskerne fandt frem til, at der er en række risici forbundet med den populære hundemad - bone and raw food (BARF), som det også kaldes. Det kan for eksempel være smittet med e. coli-bakterier, listeria og salmonella.

Forsker advarer imod hundemad: »Knækkede tænder, knogler i spiserøret og risiko for salmonella«

»Fodring med råt kød til kæledyr er blevet mere og mere populært. Men fordi disse diæter kan være smittet med bakterier og parasitter, kan de udgøre en risiko for både dyret og dets ejer,« lyder det blandt andet i studiet.

I studiet blev 35 forskellige frosne, kommercielle råt-kød-produkter analyseret. Man fandt e. coli-bakterier i otte produkter (23 pct.), listeria-bakterier i 15 produkter (43 pct.) og salmonella-bakterier i syv produkter (20 pct.)

Særligt e. coli og salmonella kan give alvorlige infektioner hos både dyr og mennesker.

»Katte og hunde, der spiser råt kød, har også større chance for at blive inficeret med antibiotikaresistente bakterier end dyr, der spiser fx tørfoder. Det kan udgøre en alvorlig risiko for både dyresundhed og folkesunhed,« siger forsker bag studiet, Paul Overgaauw fra Utrecht Universitet til The Independent.

»Derfor er det vigtigt at gøre folk opmærksomme på de mulige risici forbundet med at fodre med råt kød. Kæledyrsejere bør uddannes om hygiejne og korrekt håndtering af foderet,« siger han.

Forskerne konkluderer derfor i studiet, at man bør inkludere advarsler og håndteringsinstrukser på produktetiketterne på foderet.

Herhjemme i Danmark har der også været kritiske røster af det populære råfoder. Professor i Intern Medicin for Familiedyr på Københavns Universitet, Charlotte Reinhard Bjørnvad, har tidligere advaret mod foderet her i avisen.

Hun pointerede bl.a., at fodring med råt kød netop kan være forbundet med bakterier som salmonella og listera, men også at »kød alene ikke er nok« for et kæledyr.

»Jeg vil ikke engang anbefale, at man varmebehandler foderet, og så lader dyret spise det. For det løser ikke problemet med, at det ernæringsmæssigt er ubalanceret,« sagde Charlotte Reinhard Bjørnvad.

I stedet anbefalede hun, at man enten giver sin hund almindeligt tørfoder, eller at man køber ris, kød og grøntsager og selv tilbereder det til sit kæledyr.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: Ole Henriksen: At holde orden er en del af min succes
Karen Lyager
Ole Henriksen er inkarneret ordensmenneske og mener, at orden er en af forudsætningerne for, at det er gået ham så godt i livet. Læs hans forklaring under min ordens-studietur i hver en krog af hans Hollywood-villa.
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her