Annonce
Livsstil

Julemarkeder: Det smukke, det klassiske og det eksotiske

Julemarkeder er der masser af i hovedstaden, men hvilken er den mest rigtige for dig? Kom med rundt, og bedøm selv.

Jul i Tivoli. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Julen er over København, og selv om den første sne stadig har til gode at falde ned over stenbroen, er man ikke i tvivl om, at det’ sørme, det’ sandt, de’cember, når man træder ud fra Hovedbanegården ved Bernstorffsgade.

Den smukke

Julemarked i Tivoli
For dig, der er til en romantisk spadseretur med armen om kæresten, mens oplyste træer, julestjerner og glimtende glødepærer lyser om kap i baggrunden. I år behøver du ikke tage til takke med den visuelle oplevelse, for med det nyåbnede Tivoli Food Hall er alle muligheder også til stede for at få tilfredsstillet mavens behov.
Hvor: Tivoli
Hvornår: Resten af året

Her ligger nemlig Tivoli, og som mange vil vide, er der kun få – hvis nogen overhovedet – der kan måle sig med den gamle have, når det kommer til at pynte op til jul.

Forlystelsesparken, der næste år runder et skarpt hjørne, 175 år, bruger i år 20 mio. kr. på forberedelser og drift af Jul i Tivoli. Heraf er de 6 mio. kr. gået til årets nyhed, ”Hjulkøbing”, som er et jernbaneområde, hvor besøgende kan gå ombord på et gammelt damplokomotiv og besøge stationsbygninger fra 1900-tallet.

Som det er tilfældet hvert år, er Tivoli Søen iklædt lys nok til at fordrive selv den mørkeste vinterdag, som vores nordlige breddegrader kan diske op med. Skulle man alligevel få lyst til at begive sig videre ud i byen, f.eks. en kort tur op ad Strøget, vil man snart ankomme til et sted, hvor højtiden af Teknik- og Miljøforvaltningen under Københavns Kommune har tilladelse til at herske.

Hvert år kommer hundredvis af kræmmere til København for at handle. Her er det tyske varer, der bliver handlet med. Arkivfoto: Ivan Riordan Boll

Den klassiske

H.C. Andersen Julemarked
For dig, der er til duften af brændte mandler midt i storbyen eller som leder efter et anderledes sted at hente inspiration til julegaverne. Du kan finde alt fra smykker, tøj, tasker og dekoration til nisser i de små træboder, der emmer af varme, når mørket lægger sig over byen, og der tændes for lysene.
Hvor: Nytorv ved Strøget
Hvornår: Frem til 22. december

Tidligere år har H.C. Andersen Julemarked slået rødder ved Kultorvet og Axeltorv, men i år har man valgt at placere sig ved Nytorv midt på Strøget. For at komme ind til markedet skal man passere under et stort neonskilt, der bærer H.C. Andersens navn. Ifølge arrangørerne kan man møde den odenseanske digter derinde.

Her er tale om et julemarked i klassisk forstand. Gammeldags udseende træboder og alskens varer, der kan siges at relatere til jul, f.eks. hue og vanter. Sanserne fyldes som altid op af den varme duft af gløgg, der står og simrer, samt af æbleskiver, der netop er vendt ud af æbleskivepanden.

Ja, alt er, som man kunne forvente. Og drister man sig endnu længere op ad Strøget, f.eks. til Kongens Nytorv eller Nyhavn, kan man finde julemarkeder, der mere eller mindre er identisk med det på Nytorv. Men hyggeligt er det da så afgjort.

Jul i fristaden

Du befinder dig ved ét af julemarkederne i Indre By, da nysgerrigheden melder sig efter at hitte ud af, hvad hovedstaden kan diske op med af kreative twists på decembers hyggelige tradition med at konsumere og forbruge.

Julemarked i Den Grå Hal, Christiania, er sjælden uden skæve påfund. Arkivfoto: Lasse Kofod

Den eksotiske

Christiania Julemarked
For dig, der ikke er til formelle steder, men som hellere vil have en løs snak med en frimodig christianit. Gourmetæbleskiver er der ingen af, og gløggen er muligvis med et orientalsk twist. Vær forberedt på overraskelser, skæve eksistenser og et julemarked, hvor der ofte er trængsel omkring musikscenen.
Hvor: Den Grå Hal, Christiania
Hvornår: Frem til 20. december

Det kommercielle foretagende klinger ikke just af Christiania, men ikke desto mindre kan man også i den gamle fristad, nærmere bestemt i Den Grå Hal, finde et marked, der hylder den kristne højtid.

Christiania Julemarked er en tilbagevendende tradition, der begyndte i 70’erne, og som i dag kan byde på boder i hundredvis. Til salg er alt fra christianitternes overflødige tingeltangel til varer af mere eksotisk karakter, f.eks. shampoo med kardemommeduft. Levende musik er der også, men er du til Wham og Mariah Carey, vil du nok have bedre held andre steder.

Julemarkedet i fristaden er langt fra ene om at skille sig ud. Flere af byens julemarkeder har eksempelvis fokus på designvarer, som det er tilfældet i Prismen på Amager, hvor der sælges ud af smykker, keramik, tekstildesign mm.

Kødbyen har også sit eget julemarked, og her skal man komme, hvis mad og drikke er den dominerende drivkraft. De forhenværende slagterier er fyldt med street food, og her kan man få sprøde specialiteter som churros eller en flæskestegssandwich.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her