*

Teater

Tutu opfordrer til kultur-boykot

Men den sydafrikanske ærkebiskop taler for døve ører. Opera gæsteoptæder i Israel.

Desmond Tutu finder det forkasteligt at sydafrikansk opera opfører "Porgy and Bess" i Israel i næste måned. Men hans opfodring til at aflyse planen afvises. Foto: AP

Den Nobel-prisvindende sydafrikanske ærkebiskoo, Desmond Tutu, finder det meget forkert, at et sydafrikansk operakompagni agter sig til Israel i kommende måned.

Derfor har han offentligt appelleret til operaen om at droppe planen.

Tutu er af den opfattelse, at det planlagte gæstespil i Israel er ligeså upassende, som det var for udenlandske firmaer at engagere sig i Sydafrika under apartheid-styret.

Upassende

Cape Town Operas direktør, Michael Williams, finder det upassende at blande politik ind i operaens optræden i Israel, hvor publikum vil opleve "Porgy And Bess".

Om den væsentligste grund til sin opfordring skriver Desmond Tutu i et åbent brev, at det efter hans mening er forkert at turnére i et land, der "bygger på diskriminerende love og raceadskillelse."

Bør udsættes

Desmond Tutu sigter mod forholdet mellem Israel og palæstinenserne, og han skriver blandt andet, at han mener, at turnéen bør udsættes indtil både israelere og palæstinensere har samme mulighed for at overvære forestillingen.

"Kun det mest tykhudede sydafrikaner vil have det godt med at optræde for et publikum, der ikke inkluderer borgere, der for eksempel bor i en landsby på Vestbredden en halv time fra Tel Aviv," skriver Tutu og fortsætter:

"At opføre "Porgy and Bess", som rummer et universelt budskab om ikke-diskrimination i Israel, det er samvittighedsløst."

Politiske reaktioner

Ærkebiskoppens opfordring til at boykotte Israel, har vakt genlyd i regeringskredse i både Israel og Sydafrika.

Således har en talsmand for den israelske regering i følge BBC udtalt, at han ikke finder at en boykot af Israel ligefrem fremmer freden.

Desmond Tutus opfordring til kulturel boykot af Israel føjer sig til en lang række af lignende opfordringer, som også enten er blevet fulgt eller afvist af kendte kunstnere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Teater
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her