Bellevue Teatret: SOMMERBALLET 2006

Stærk sommerdans på Bellevue.

Bellevue Teatret: SOMMERBALLET 2006
Scenografi: Marianne Nilsson Sidste dag den 18. august.

Hos Alexander Kølpin og hans sommerballet ved man aldrig, hvad man får. Det er ofte urpremierer, og det er naturligvis udviklende for kunstarten, at der ikke kun satses på det velkendte. Dette mod er Kølpins styrke og til tider også hans svaghed. Lidt for mange balletter har været meget for lidt, når det gjaldt koreografisk substans, så oplevelsen af ørkesløs tomgang er gået hånd i hånd med fornøjelsen over det overraskende og originale.

Denne sommer er det skønt at kunne konstatere, at fornøjelsen nærmest er udelt. Og at det lille forbehold udelukkende skyldes en spændende koreograf, der ikke kan beherske sig og derfor ender med at sejpine sin gode idé og sine interessante trin.

I år består programmet af ikke mindre end seks små værker, heraf tre urpremierer. Og man forklejner ingen ved at sige, at det er de tre "gamle" værker, der er de bedste. De er til gengæld også gode. Med de to israelske koreografer Ohad Naharin og Itzik Galili og tjekkiske Jirí Kylián er vi oppe i den tunge vægtklasse.

Åbningsnummeret "Passo Mezzo" af Naharin frydede vi os allerede over på Dansescenen for et par år siden. Et lidenskabeligt møde mellem to mennesker, der kæmper med indre dæmoner, så kroppene forvrides i spark og slag. Det er følsomt og grusomt på samme tid, når et blidt favntag i et splitsekund erstattes af angst-sparkende fødder eller huggende arme. Overgangen er stor, men velgørende til "Neen-Ya", en veldanset hyldest til sangerinden Nina Simone, der leger med tre korherrer, og på overraskende vis undervejs udvikler sig til en mands møde med tre kvinder. Elegant og fornøjeligt koreografisk kommenterende på Simones tekster og kommentarer på lydbåndet.

Første del slutter med aftenens stærkeste værk, Jirí Kyliáns "Petite Mort" fra 1991, hvor to dansere nærmest tegner kalligrafiske tegn i luften, mens de skildrer en mands og en kvindes sensuelle favntag og erotiske forløsning - deraf titlen. Til musik af Mozart er den lille ballet på samme tid sanselig og delikat, som klassisk ballet og en dampende skildring af kødets lyst i et. Se blot, hvor pikant spændstige kvindelår kan løftes af stærke mandehænder!

Efter pausen endnu en urpremiere. I "For You", koreograferet af danseren Adi Salant, veksler seks dansere mellem frygtsom tøven, sensuel dvælen og stampende kraftfuld brutalitet. I et sfærisk tågelandskab buldrer de mareridtsagtigt rundt i et interessant og kontrastrigt trinsprog. Cirka midtvejs, hvor balletten ellers kunne have fundet sin naturlige afrunding, fortsætter den bare og udvander dermed sig selv helt unødigt. Her burde den koreografiske kirurg-kniv findes frem. Halvt så meget, dobbelt så godt.

Munter lille solo

En munter lille solo, begået af danseren Tiziana Fracchiolla, for natkjoleklædte Gudrun Bojesen i morgenkåd hovedpudeleg til italiensk popmusik er et særdeles appetitligt syn, inden vi slutter i det tegneserie-overgivne med sofascenen fra Itzik Galilis "Through Nana's Eyes". En mand og en kvinde folder parforholdet ud som en magtkamp i en gul sofa til Tom Waits' ironiske musik. Han vinder, blot for at opdage, at sofaen gemmer en overraskelse, der får såvel magtbalancen som kønskampen til at skifte totalt.

Dér grinede vi godt og grundigt. Overrumplende kampkoreografi, original vinkling. Et finurligt punktum for en af Alexander Kølpins bedste balletaftener.

henrik.lyding@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.