Teater

Teaterforestilling dykker ned i krigsveteraners psykiske helbred

I samarbejde med foreningen Danmarks Veteraner vil Teater Solaris med et nyt stykke sætte fokus på lidelsen PTSD.

Psykisk sårede soldater modtager forsvarets medalje under en ceremoni på Kastellet i København. Foto: Jens Dresling

Mareridt og gentagne flash backs af bestemte traumatiske hændelser er nogle af de symptomer på posttraumatisk stress-syndrom (PTSD), som kan gøre det svært for tidligere udsendte soldater at få hverdagen til at hænge sammen.

Det er samtidig noget af det, instruktør Sananda Solaris ønsker at belyse med forestillingen "Cellen", hvor man følger en hjemvendt soldat, der med et et smadret følelsesliv, forbereder sig på at tage til veterantræf.

»Det har altid slået mig, at det, som veteraner, flygtninge eller andre mennesker, som har været udsat for katastrofale, dødstruede omstændigheder, har til fælles, er den enorme isolation som de mennesker sidder tilbage med. Jeg har set at disse mennesker føler sig afkoblet fra den virkelighed, der var. Og jeg har været vidne til deres kamp for at være en del af deres fællesskab efterfølgende,« skriver hun i en pressemeddelelse.

Afghanistan-veteraner får PTSD flere år efter udsendelse

Den offentlige sundhedsportal Sundhed.dk oplyser, at omkring en pct. af befolkningen lider af PTSD. Hos katastrofeofre og soldater, som har været i krig, er tallet 10 gange højere.

Chefpsykolog i psykiatrifonden, Michael Danielsen, har tidligere udtalt til DR, at der i befolkningen er en uberettiget mistro til veteraner, fordi de bliver opfattet som utilregnelige.

Ny forskning: Tetris kan modvirke post-traumatisk stress

Hos foreningen Danske Veteraner ser man derfor også "Cellen" som et vigtigt indlæg i debatten om hjemvendte veteraners psykiske tilstand.

»Danmarks Veteraner finder samarbejdet med Teater Solaris både nyskabende og spændende og er sikker på, at stykket vil medvirke til at fastholde fokus på vores sårbare veteraners behov. Derfor hilser vi initiativet velkommen i veterandebatten,« lyder det fra Niels Hartvig Andersen, landsformand i Danmarks Veteraner.

"Cellen" får premiere d. 21. juni.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Det Danske Teater: DET BLIR IKKE MED MIG SOM OFELIA
Det Danske Teater fejrer sine 40 sæsoner med en herlig forestilling. 40 sæsoner har Det Danske Teater ikke blot holdt ud, men også holdt teaterfanen højt med hundredvis af forestillinger, spillet over det ganske land. Nogle sæsoner højere end andre, naturligvis.
Teatret Skægspire, Odense: DEN LILLE IDA'S BLOMSTER
"Den lille Idas Blomster" er sjældent det første eventyr, man griber ud efter, når man vil sætte H.C. Andersen på scenen. Det Kgl. Teater forsøgte sig i 1916 med en lille balletversion - succesen var til at overskue. Siden har den dramatiske interesse været beskeden.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Teater
Annonce
På den anden side
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her