Holbæk Teater: MILDE HIMMEL

Holbæk Teater: MILDE HIMMELTekst og iscenesættelse: Henrik PripMusik: Christian BaltzerScenografi: Astrid Lynge Ottosen

Holbæk Teater har fornøjelsen af at være de første i en lang og forhåbentlig festlig række af H.C. Andersen-forestillinger i anledning af jubelåret. Det begynder i hvert fald lovende med denne muntre og uhøjtidelige musikkomedie om Andersen, hans omgangskreds og hans eventyr.

I et lysende grønt scenebillede befinder vi os en sommerdag i en park på en af de herregårde, hvor Andersen var så flittig og ombejlet en gæst. Omkring Andersen dukker Søren Kierkegaard, H.C. Ørsted og Johanne Louise Heiberg op sammen med en række af Andersens eventyrfigurer i en skæg blanding af virkelighed og drøm.

Eventyr og spilopper

Med herregårdens gamle gartner som fortæller, lunt og finurligt spillet af Morten Lützhøft, oplever vi, hvordan Andersen forsøger at få hold på sig selv, sin fattige barndom og de ideer til eventyr, der ustandselig falder ham ind.

Her får vi både "Hyrdinden og Skorstensfejeren", "Den standhaftige Tinsoldat" samt Toppen og Bolden fra "Kærestefolkene", alle ude på eventyr og spilopper.

Digterdjævel

Dramatikeren Henrik Prip, der skriver nogle kvikke replikker og har sikker sans for at få dem til at leve og more på scenen, har givet Andersen en lille sprælsk digterdjævel (Karoline Munksnæs) som med- og modspiller, og nogle af de sjoveste scener i stykket er kampen for at finde ud af, hvordan eventyret om "Den grimme ælling" skal kringles - det eventyr, der om noget kan siges at være historien om Andersen selv.

Pauli Ryberg har kønt greb om både det rørende, det selvoptagne og det eksalterede hos Andersen over for Anne Vester Høyers fornøjeligt kontante og frembrusende grevinde og Brian Kristensens skrutmavede Kierkegaard, der pludselig bryder ud i rap-sang om tro og tvivl, etik og æstetik.

For børn og voksne

Det er ikke mindst sådanne små vittige overraskelser undervejs, der gør "Milde Himmel" til en fornøjeligt fabulerende komediespøg for både børn og voksne.

henrik.lyding@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen