DR brugte natten på at skære fra: Eurovision-finalen var 40 minutter for lang

Anerkendt teaterinstruktør står bag "pauseact", som blev skamskåret natten inden finalen.

Artiklens øverste billede
Head of show på Eurovision Jan Lagermand Lundme har brugt natten på at skære 40 minutter fra finalen.

I slutningen af april kunne man læse på DR's hjemmeside, at teaterinstruktøren Nikolaj Cederholm skulle stå bag det såkaldte "mellemact" i Eurovision-finalen - altså indslaget, der vises, mens seerne stemmer.

Temaet var Eurovision anno 2075, foreslået af en tysk Eurovision-fan, hvis idé blev udvalgt blandt tusindvis af andre.

Og seerne ville kunne regne med en smagsprøve på den genre, som Cederholm er blevet kendt for, nemlig teaterkoncerten, lød det.

Fem lande på samme tid

Ved generalprøven fredag kunne publikum så se Pilou Asbæk, en af de tre Eurovision-værter, i en fremtidsudgave på storskærmen.

Iført brunmønstret 1970'er-sæt fortalte han, at hele verden nu deltager i Eurovision Song Contest, og at man derfor har fundet på noget helt nyt: Fem lande skal synge - på samme tid.

På scenen stod fem repræsentanter for fem lande, bl.a. Sydafrika og Tyskland, iført bizarre, omfangsrige kostumer, og så gik de ellers i gang med at synge hver sin sang. Det endte i en form for skrigekonkurrence, mens de forsøgte at nå mikrofonen, som hang svingende ned fra loftet.

I takt med, at den røg højere og højere op, gjorde også deltagerne det, men nu på lange stiger, hvorfra de til sidst blev enige om at synge den samme sang, "Ode to Joy".

Ingen Eurovision 2075 længere

Men når de mange millioner seere skal stemme lørdag aften, vil pauseunderholdningen blot bestå af de seks sangere, Jimmy Jørgensen, Claus Hempler, Bjørn Fjæstad, Mark Linn, Annika Aakjær og Louise Hart, som synger "Ode to Joy" stående på de høje stiger.

Væk er hele ideen om Eurovision 2075.

"I går, da vi lavede vores generalprøve, var vi ca. 40 minutter for lange, og det er voldsomt, så der er virkelig blevet skåret, dels i værternes manuskript, dels i indslag, og selv i hvor mange sekunder, der bliver klappet i. Vi har strammet det hele til, og "Ode to Joy" er det eneste, der er tilbage, men det er det, der sker, når det er for langt," forklarer head of show på Eurovision Jan Lagermand Lundme.

Den stærkeste del er blevet

Han fortæller, at natten blev brugt på at skære helt ind til benet, så man kan holde tiden.

"Jeg har selvfølgelig vurderet, hvad, jeg synes, var det stærkeste, og så har jeg truffet en beslutning om, at jeg tror, at man som seer får mere ud af den del end den anden del," lyder det.

Det virker som en ganske stor ting at skære ud, og det må det da også være for Nikolaj Cederholm?

"Det er da en kæmpe ting, men jeg har indtrykket af, at han er superglad for denne løsning."

Lørdag aften kulminerer mange måneders arbejde for Jan Lagermand Lundme, og på trods af små kiks i prøven lørdag eftermiddag er han rolig.

"Vi skal sende live i tre en halv time, så det skulle være mærkeligt, hvis der ikke var et eller andet, som gik galt. Men vi føler, at vi er så forberedte, som vi overhovedet kan være," siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen