Neil Young har indsamlet 33 mio. kr. til bedre lyd

I sin jagt på bedre lydkvalitet har Neil Young fået tilskud fra 18.220 bidragsydere, og indsamlingen gav otte gange mere end forventet.

Artiklens øverste billede
Designet på den nye musikafspiller fra Pono ligner en mellemting mellem en iPod og en Toblerone.

Siden 2012 har Neil Young forsøgt at give musikelskere en digital musikafspiller, som giver bedre lyd end de fleste smartphones, som primært afspiller lyd i mp3-format.

Projektet hedder Pono, og Neil Young indsamlede i 2012 knap 3 mio. kr. til prototyper og firmaopstart.

Derefter har organisationen bag Pono-afspilleren lavet et stort arbejde med at udvikle prototyper af afspilleren, og lave aftaler med musikere, som skal stille deres musik til rådighed i høj kvalitet.

Voldsomt populær

Det seneste skridt i projektet har været at indsamle kapital til yderligere arbejde.

Til det formål har Neils Young, som er Ponos talsmand og stifter, valgt at bruge crowdfunding-siden Kickstarter. På siden kan man oprette en indsamling, og så kan små og store investorer give et bidrag til projektet.

Målsætningen for indsamlingen var sat til godt 4 mio. kr., men ved indsamlingens afslutning i går var der indsamlet omkring 33 mio. kr. 18.220 mennesker har doneret til projektet.

Det gør indsamlingen til den tredje mest populære i Kickstarters historie, kun overgået af et "smart-ur" og en spillekonsol. Det skriver The Guardian.

Gøre det rigtigt

I en udtalelse på indsamlingens hjemmeside takker Neil Young for opbakningen:

"På Ponos vegne vil jeg gerne takke for jeres hjælp med at give musik en stemme. Endelig bliver kvalitet en del af lydbilledet, så vi kan høre og føle, hvad kunstnerne har skabt, på den måde som de hørte og følte det," står der i meddelelsen.

I meddelelsen takker Young kunstnere, pladeselskaber og musikelskerne som har været med til at få det til at ske.

"Der er en rigtig måde at gøre det her på, og det er den måde vi vil gøre det på," skriver Neil Young.

Efter planerne skal de første afspillere lande i butikkerne til oktober.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen